Ezek a norvégok kedvenc ételei

Amikor Norvégiába készültünk költözni, különböző információforrásokat felkutatván nagyon sokszor szembesültem azzal a véleménnyel, hogy ebben az országban nem csak nagyon drága az élelmiszer, hanem cserében roppant kicsi a választék is, ráadásul a norvégok mindent ízetlenül szeretnek legjobban. Az árakat nem magyarázom, mert ha lesz időm, akkor készítek majd egy szubjektív összefoglalót a valós helyzetről, viszonyítás- és miheztartásképpen hasznos lehet esetleg másoknak is. Ami a változatosságot és az ízeket illeti, gyorsan összetetté válik a dolog.

Elsősorban az, hogy a norvég üzletekben valaki soknak vagy kevésnek ítéli meg a kínálatot, az valószínűleg nagyban függ attól, hogy milyen országból érkezett az illető. Mivel nincsenek hipermárketek, így való igaz, hogy nem árulnak egyszerre ötvenféle laskát vagy olajat vagy akár tusfürdőt. Ennek ellenére az itteni kábé Profi vagy nagyobb CBA méretű boltok polcain becsületes a választék és mindent megtalálni, amire az embernek a hétköznapokban szüksége lehet. Igaz, hogy csak ötféle szeletelt sonka van, de az árak és minőség szerint mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt és ilyenkor is, mint a legtöbb esetben, végül is teljesen fölösleges a másik 45 féle választék. Tejtermékekből is megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere s még azon is túl (a tej nagyon nagy szerepet játszik a norvég hétköznapokban), de mindössze 2-3 cégnek a termékei kerülnek a polcokra, amelyek aztán a különböző fajta tejtermékek nagyon széles skálájával hozakodnak elő. Így tehát nem az a téma, hogy melyik gyártó tejét veszem, hanem az, hogy ma épp hány százalékoshoz van kedvem s hogy esetleg egy vagy másfél literes kiszerelésre van szükségem. Ami számomra végképp eldöntötte a választék kérdését az jól látható az alábbi képen. Amikor egy nem túl méretes üzletben ekkora a vegán-termék kínálat, akkor szerintem egyáltalán nem beszélhetünk arról, hogy valamiből ne lenne elegendő választék a norvég boltokban (egyébként a vegán termékeknek csak a hűtőpultot igénylő része látszik a képen, a tényleges kínálat ennél sokkal nagyobb).

Ezzel együtt az ízvilág tekintetében sajnos igazat kell utólag adnom a sztereotípiának. Bár az üzletekben megtalálható a nemzetközi konyha minden fűszere és hozzávalója (kivéve a normális szemes köményt, ezt nem is értem…), a norvég készételeket úgy tűnik, hogy són kívül nemigen ízesítik egyébbel. Jól mutatja ezt a jelenséget az alábbi roppant tanulságos videó is, melyben felvázolják a statisztikailag legnépszerűbb három kedvenc norvég ételt. Az eredményen, úgy hogy itt élünk, már cseppet sem lepődünk meg, de megmondom őszintén, amikor otthonról láttam ezt a videót, görcsbe rándult a gyomrom, hogy vajon ha mindenki ezt a sok sz*r kaját eszi, akkor mennyi esélyem lesz a gyerekeimet megtartani a relatíve egészséges étkezés rögös útján. Akkor még arra gondoltam, hogy biztos túloznak… Jelentem: cseppet sem!

Hihetetlen, de a nagy jólétben az elsőszámú norvég étel valóban a virsli. Ez a fő fogás minden baráti összejövetelen, ezt sütik télen-nyáron a szabadban az egyhasználatos grilleken, ezt viszik a gyerekek az oviba kirándulásokra, ezt szolgálják fel a gyerekzsúrokon (azért valljuk be, roppant pénztárcabarát és nagyon okos ötlet…) és egyszerűen nincs olyan gyerek, aki ne imádná. A virslivel konkrétan nem lehet melléfogni. Már a statisztika is elképesztő: fejenként évente 8 kiló virsli… komoly teljesítmény! Megjegyzem egyébként, hogy ez a virsli valahogy nem olyan mint az otthoni: nagyobb méretű és főzés helyett csak forró vízben kell melegíteni egy kicsit. Nem tudom, hogy a hozzávalók vagy a fűszerezés miatt, de én az itteni virslit meg tudom úgy enni, hogy utána nem vagyok rosszul mint az otthoniak nagyrészétől. Általában készen vásárolt hotdog-kifliben vagy a tipikusan norvég (és a videóban is bemutatott) kerek lompe-ba tekerve eszik az emberek a virslit. Öt perces étel, tipikus jelképe a norvégok egyszerű életmódjának. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy bár ilyen nagy a piac, a virslipulton sincs tízféle gyártó, itt is 1-2 cégnek a különböző fajta termékei kaphatók örökké.

A második helyre besorolt étel volt az, ami nálam valójában kiverte a biztosítékot. Nem jött hogy higgyem, hogy egy ilyen gyenge minőségű, tényleg legalja kaja legyen egy egész nemzet kedvenc étele. Aztán megérkeztünk Norvégiába és az üzletekbeli állapotok alátámasztották sajnos a fagyasztott pizzára vonatkozó statisztikát. Az alábbi képek mind ugyanaznap készültek egy Coop-ban. Ha valamiből van választék, az a fagyasztott pizza. Nagyon furcsa egyébként az is, hogy még csak nem is a pizzából, úgy általában fogy ilyen sok, hanem konkrétan a fagyasztott változatot szeretik ennyire (ennek vélhetően az az oka, hogy az éttermi pizza ára sokszorosa a fagyaszotténak). Emlékszem, hogy otthon az elején sok-sok évvel ezelőtt, adtunk 1-2 esélyt ezeknek a pizzáknak, mert egy idő után már nálunk is mindenhol egyre olcsóbban kaphatók voltak és persze, hogy praktikus dolog, hogy amikor este fáradtan hazaérsz 10 percen belül ott tud lenni a forró pizza az asztalodon. Szerencsére (?) én ugyanazt tapasztaltam ennél a terméknél is mint a virsli esetében – nem tudom, hogy mit tesznek bele, de utána sosem éreztem magam jól.

Szóval mi évek óta nem ettünk fagyasztott pizzát és hiába ilyen óriási és fantáziadús a választék, Norvégiában sem vettünk mindeddig egyetlen egyszer sem. Néha elgondolkodtam rajta, hogy esetleg ezek a pizzák ugyanúgy mint a virsli, finomabbak lehetnek valamivel, mint az otthon kapható változatok, hiszen a márka is más, de az alábbi videó a legkisebb kételyemet is eloszlatta: nem valószínű, hogy igazi ízélményben lenne része annak, aki Norvégiában fagyasztott pizzába harap.

A harmadik helyre sorolt taco szintén ugye hagyományos norvég specialitás. 🙂 A top 3 eleve úgy tűnik mintha ismét azt akarná bizonyítani, hogy Norvégiában nincsenek hagyományok, és hogy minden népszerű szokás és étel valamilyen formában importból származik, ami sajnos kevés kivételtől eltekintve igaz is. Sőt, sajnálatos módon azt tapasztaltuk, hogy a valóban norvég ételek és sütemények külföldi szemmel nézve egyszerűen ízetlenek, unalmasak vagy egyszerűen csak furcsák. Naná, hogy megszületett az igény az olyan ízesebb ételek iránt mint például a taco. A Taco-Friday valóban elterjedt és rendszeres esemény a norvég családoknál s bár mi még sosem készítettünk tacot Norvégiában, minden sarki bolt alapkínálatában megtalálható minden szükséges hozzávaló. A fagyasztott pizzához képest azért ez jelentős előrelépés mégis, mert a tacot viszonylag egészséges hozzávalókból is össze lehet állítani, szóval ez talán mégsem az ördögtől való étel.

Végül az otthonról hozott majdani norvégiai táplálkozási szokásainkkal kapcsolatos félelmeim alaptalannak bizonyultak, hiszen itt is mindent be tudok szerezni ahhoz, hogy a hagyományos magyar ételeket elkészítsem. Ezen felül könnyűszerrel hozzáférhetők az alternatív konyha alapanyagai, ezért egyre több kipróbált, finom és egészéges vegán recept kerül be a szakácskönyvembe. Ezen felül beleszerettünk az indiai konyhába, mert ahhoz is könnyen beszerezhetők a minőségi hozzávalók. Ezen felül pedig a fenti top 3 helyett mi igenis gyakran eszünk finom norvég halakat. A lazac nagyon fog hiányozni, amikor elköltözünk. A norvégok tán nem is tudják, hogy milyen szerencsések.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.