Megéri-e többet fizetni a keményborítós könyvekért?

A Lapozz! podcast egyik adásából tudom, hogy a könyvek megjelenésének a természetes folyamata úgy néz ki, hogy először kiadják keménykötésű, drágább változatban, majd egy idő után elérhető lesz a jóval olcsóbb, puhaborítós verzió és az sem ritka, hogy legvégül még “diákkönyvtár” minőségben is megjelenik egyik-másik könyv – nagyon kedvező áron, de meglehetősen gyenge minőségű nyomtatásban. Ha mindhárom változat a rendelkezésre állt, megmondom őszintén, hogy korábban mindig a legutolsó kategória felé törekedtem, mert egyáltalán nem értettem, hogy miért lenne jó számomra dupla vagy akár háromszoros áron megvenni egy könyvet, amikor nincs a kettő között tartalmi különbség, márpedig a könyvet ugye kimondottan a benne lévő szavak miatt szoktuk megvásárolni.

Erre az elméletemre további igazolást kaptam akkor, amikor felfedeztem a Bookdepository nevű weboldalt, ahol szinte minden könyvnek egyszerre kínálják eladásra a puha és keménykötéses változatát, utóbbit nem ritkán több mint kétszeres áron, miközben a puha borítós jobbnál-jobb könyvek meglepően olcsók és a kiszállításuk világszinten teljesen ingyenes (az elején azt hittem, hogy ez valami átverés, de nem az!).

A büszkén dédelgetett (“én aztán megtaláltam a spórlás tuti módszerét!”) elméletem akkor dőlt meg hirtelen, de végérvényesen, amikor elkezdtem rendszeresen hazahordani Osloban a könyvtári könyveket. Egy ideig nem tudtam, hogy azon túl hogy ingyen olvasok kívánságlistás könyveket, mégis mi olyan JÓ! Aztán egyszer csak rájöttem, hogy bizony a szép kötetek, és a tiszteletreméltó kemény borítók az olvasás élményét egy teljesen más dimenzióba emelik. Akkortájt kezdtem megfigyelni azt is, hogy a könyvespolcon mennyivel szebben mutatnak a keménykötésű könyvek és hogy sajnálatos módon milyen kevés van nekem belőlük. Most hogy eldöntöttem, hogy jelentős mértékben lecsökkentem a könyvtárunk méretét, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb értelmet nyer viszont, hogy azok a könyvek, amelyeket megtartásra érdemlegesnek tartok, legyenek kifejezetten szép kiadások. Aztán persze a puding próbája az evés… nem tudom, hogy amikor meg kell hoznom az első zsebre menő döntést, akkor hajlandó leszek-e ötven helyett kilencven lejt fizetni egy könyvért. Kiindulva abból, hogy elhatározásom szerint ezentúl kizárólag csak megtartós könyveket fogunk venni és abból is keveset, én adok az ötletemnek egy esélyt.

Minden könyvmoly véleményére kíváncsi vagyok ezzel a témával kapcsolatban! 🙂 Szóljatok hozzá alább! Megéri-e többet fizetni a szebb, jobb, időtállóbb könyvekért? Vagy maradjunk meg annál a gondolatnál, hogy a könyvek már eleve túl drágák és örüljünk, hogy olvashatunk? Hogyan változnak a kilátástok az e-könyvek által egyre nagyobb teret hódító piacon?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.