Kell-e a városba az elektromos roller?

Vásárhelyről csak ámulattal figyeltük, ahogy a nagyobb városokba lassan bekígyózik a közbiciklik mellé a rollerbérlős szolgáltatás is. Külső szemmel nézve ez egy nagyon praktikus találmánynak tűnik. Csúcsforgalomban is gyorsan és főleg izzadságcseppmentesen el lehet jutni Á-ból B-be főleg olyan helyeken, ahol a tömegközlekedés nem praktikus, miközben az elektromos rollerek ráadásul igencsak környezetkímélő alternatívák az egyéb közlekedési eszközökhöz viszonyítva. Win-win-win… Ezt a korábbi véleményem azért írom le, mert tudom, hogy ha nem tapasztaltam volna meg, hogy mit jelent egy rollerek által megfullasztott városban élni, akkor én is örömmel üdvözöltem volna azt, hogy Vásárhelyen végre elindítja a tesztprojektjét az egyik rollerbérlős társaság (még akkor is, ha nyilvánvalóan a mi családunk nem tartozna a célközönségük körébe – értsd: valószínűleg soha nem használtuk volna ezt a szolgáltatást). Csakhogy közben elköltöztünk Osloba, ahol ilyen utcakép fogadott gyakorlatilag minden sarkon és így az objektív véleményem azonnal szubjektív tapasztalattá vált.

Az sem volt ritka, hogy a rollerek úgy ellepték a járdát, hogy jóformán ki sem lehetett őket kerülni, ezért a gyalogosok, babakocsit tologatók az utcára kényszerültek.

Ugyan benne van a szabályzatban, hogy a rollereket a kijelölt parkolókban kellene hagyni, gyakorlatilag ezt senki nem tartja be, mert ennek a fajta közlekedésnek épp az a legvonzóbb tulajdonsága, hogy konkrétan ajtótól ajtóig lehet vele gurulni. Kicsit azt a futurisztikus képet juttatja az eszembe, amikor A Jetson család című rajzfilmsorozat láttán ámultunk és bámultunk, hogy senki nem gyalogol, hanem azokon a mozgó járdákon jönnek-mennek az emberek a nagyon távoli futurisztikus űrvilágban. Mint olyan sok más jóslat, ezek a “járdák” is megvalósultak, csak éppen egy kicsit újragondolt formában: az elektromos rollereknek köszönhetően már tíz lépést sem volt muszáj tenni, mert a város bármely random részén ha szétnézett az ember, látótávolságon belül volt egy roller, melyet aztán elérvén a célállomást, lazán ott lehetett hagyni a bokornak dőltve (a házunk melletti bokorban rendszeresen szunyókált egy-két roller). A helyzet elfajult voltát mutatja, hogy egy idő után megjelentek ilyen improvizált felíratok is a járdán (Ide ne parkolj rollert!), mert a rollerek gyakran elállták a behajtókat, a mellékutcák bejáratát, néha konkrétan akadályozták a forgalmat.

Szerencsére (?) immár múlt időben beszélek a helyzetről, mert a tarthatatlan állapotra a városvezetés is felfigyelt és hoztak egy olyan rendeletet, amely az Oslo területén közlekedő rollerek számát 8 ezerre limitálta. Ez a szám ugyan soknak tűnik, de ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégek minden korábban forgalomban lévő négy rollerből hármat el kellett szállítsanak más területekre, ráadásul a maximális számot testvériesen elosztották a jelenleg piacon szereplő 12 vállalat között és ilyen formában már erősen nehézkessé vált az eddig virágzó vállalatok sorsa. Be is perelték a várost jogsértés címszó alatt (igazságtalannak vélték, hogy miközben a rollerek számát plafonálják, a piaci szereplők számát nem), de ezt a pert heteken belül el is veszítették.

Ennek eredményeképp manapság a városkép sokkal-sokkal szebb. A rollerek nyilván részei a mindennapoknak – az ételfutároknak továbbra is ez a kedvenc szállítási eszközük -, de már nem állják el a gyalogosok útját. Egyre ritkábban fordul elő, hogy (bár a járdán tilos volna a közlekedés, csak ezt persze senki nem tartja be) rolleres miatt a járdán félre kelljen húzódni és a balesetek száma is lecsökkent. Ez annak is köszönhető, hogy az esti órákban jelentősen limitálták a járművek maximális sebességét. Azok ellen pedig, akik nem egyedül használják a rollereket, komoly büntetésekkel lép fel a rendőrség (a tiniknek ez óriási szórakozásuk volt – néha hárman is álltak egy-egy rolleren). Ezzel együtt nagy lépés lenne az alkohollimit bevezetése is az elektromos rollerhasználat esetében, hiszen a fejetlen száguldozás egyre másra követeli az áldozatait. Józan állapotban a balesetek nagyrésze elkerülhető lenne.

További haladás, hogy miután a város bevezette a rollerek helytelen parkolására vonatkozó büntethetőséget (900 korona azért szép pótdíj), már egyre többször találkozom az alábbihoz hasonló képekkel is. Ezen kívül elvileg 12 év alattiak nem használhatják a rollereket, 15 év alatt kötelező a sisak (nem nagyon értem, hogy miért nem mindenkinek) és állítólag szigorúbban ellenőrzik majd, hogy ne lehessen a járdákon rollerezni – ami nem olyan nagy tragédia, lévén, hogy a fő útvonalakon azért vannak biciklisávok és az osloi forgalom egyébként sem vészes. Megjegyzem, hogy minekt kétszer is majdnem elütött a zebrán rolleres úgy, hogy közben nekünk zöld lett a lámpa, neki a biciklisávon közlekedvén piros, de van egy olyan érzésem, hogy nem minden rollerező ismeri a közlekedési táblákat és a saját sáv által alátámasztott ál-biztonságérzetből kiindulva a lámpákra sem igen figyelnek – eszük ágában sincs megállni a pirosnál!

Úgy gondolom, hogy ezek után nem csoda, ha nem vagyunk mérhetetlen rajogngói a rollerkölcsönző-szolgáltatásnak. A vállalatok felelőssége nagyjából abban ki is merül, hogy a weboldalon felhívják a figyelmet a szabályokra, de a gyakorlatban a felhasználókat ezek jórészt nem érdeklik, mert eddig nem sok következménnyel járt ha mondjuk valaki járdán közlekedett s nem az úttesten. Egyébként mi a baj a jó öreg gyaloglással?

u.i. Én egyébként azt sem tudtam, hogy létezik olyasmi, hogy illegális elektromos roller. Norvégiában nem szabad olyan rollerrel közlekedni, amely több mint 20 km/h sebesség felvételére képes. Ennek a törvénynek a jogosságával teljes mértékben egyet tudok érteni. Gyors guglizás után kiderült, hogy Romániában is limitálva van a rollerek maximális sebessége 25 km/h-ra. Elvileg ha már gyárilag így állítják be őket, akkor nem is lehet velük szabályt szegni – persze kétlem, hogy ezt bárki is ellenőrizné.

Neked mi a véleményed a rollerekről? Használod-e a roller-kölcsönző szolgáltatásokat? Érdekelne a meglátásod az előnyökre és hátrányokra vonatkozólag.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.