Csomagoláson feltűntetett mosásszám

Nem is olyan régen említettem egy bejegyzésben, hogy pár éve nem használok már öblítőt a mosásnál. Időközben alaposan körbejártam ezt a témát és kiderült, hogy a ruhák minőségének a fenntartása érdekében a gyártók nagyon is javasolják az öblítő használatát (kémia van mögötte, ne kérdezd!), ráadásul az elhíresült ecetes megoldást kimondottan ellenzik. Vállalható kompromisszumnak tűnik ezért a tudatos vásárlók egy újabb rétege számára az, hogy kutassuk fel azokat az öblítőket, amelyek úgy vigyáznak a ruháinkra, hogy közben nem allergizálnak ÉS nem károsítják a környezetet. Mivel a textiliparnak köztudottan borzasztó nagy a karbonlábnyoma, hosszú távon jót teszünk a környezetünknek azáltal, hogy vigyázunk a meglévő ruháinkra és ritkábban veszünk újakat. Ezért aztán a minap elkezdtem nézelődni a norvég boltok polcain, hátha megtalálom a megfelelő, szigorúan illatmentes öblítőt (utálom, amikor egy ház öblítőszagú), mely megfelel a fenti feltételeknek. Egyelőre még nem tudom, hogy jól döntöttem-e, de felfedeztem a csomagoláson valamit, ami minimum említésre méltó.

Eddig csak olyan mosószer és öblítő címkékkel találkoztam, amelyeken amikor jól látható helyen feltűntetik, hogy hány mosásra való a termék, a számot aszerint adják meg, hogy maximum hány adagot tudunk mosni vele. Vagyis ha alacsony keménységű vizet használunk (általában nem jellemző) ÉS mindig csak félgépnyi ruhát mosunk egyszerre, akkor ötven mosásra elég az öblítő, egyébként meg, ha úgy használod, ahogy az emberek általában (közepes keménységű vízé s teli gép, mert a szerelők szerint ez így egészséges), akkor csak 33-at tudsz öblíteni. De a csomagolás első felén SOHA nem a 33-as, hanem kivétel nélkül mindig az 50-es szám szerepel. Tehát ha rá is jöttél arra, hogy a folyékony mosószer mértékegysége a különböző koncentrációs színt miatt nem a liter hanem a mosásszám – sok évvel ezelőtt erről is írtam egy bejegyzést – , még akkor is bőven meg tudnak téveszteni azzal, hogy bár technikailag nem hazudnak, nem is a valóságot ábrázolják a csomagoláson. Ehhez képest nézd, hogy mit ír a norvég öblítő előlapján:

Szóval megeshet, hogy akár 50-et is tudsz vele mosni, de a gyártó szerint inkább 33-at (lévén, hogy szinte mindenhol közepes keménységű a csapvíz), szóval ennyire lesz elég az a pénz, amit kifizetsz érte és eszerint érdemes mérlegelned. Milyen apró gesztus, és úgy érzem, hogy nem vertek át. A jó marketing a 21. században már nagyon nem a fogyasztó ámításáról szól. Ha nem tudtátok, most elmondom, hogy mi, fogyasztók, utáljuk, ha hülyének néznek és a digitális világban ez bizony hamar ki is derül.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.