(Fel)villany(ozó)-helyzet

Nem lakunk otthon, de fizetjük a villanyszámlát – minden hónapban 149 lejt – az el nem fogyasztott áramra. Miért? Hm, ezt mi is szerettük volna tudni, de egyértelmű válasz híján várjuk az alkalmat, hogy hazautazzunk és megvizsgáljuk az óránk tényleges állását, melyet állítólag félévente leolvasnak, de gyakorlatban biztos nem, mert most már majd egy éve fizetünk ugyanennyit és ezalatt legalább egyszer csak “helyre kellett volna állítani” az egyenleget. Persze olyan körülmények között, hogy a nyáron a “szabad piacra” hivatkozva 141%-kal drágítottak az áramon, még örülhetünk, hogy ilyen kedvezményes áron kapjuk meg a nagy semmit az üres lakásban. S mivel a Digihez váltottunk a tavaly, ha elfelejtjük a hónap utolsó napjáig kifizetni az aktuális számlát, akkor könyörtelenül, szó és késlekedés nélkül megszüntetik a hozzáférést a szolgáltatáshoz – ezek tényleg nem viccelnek. Egyik hónapban jó rég eljátszottuk Istvánnal, az “azt hittem te kifizetted” játékot, amikor egyszer csak megszűnt a házban az internet és megállt vele a világ, de azóta úgy fizetjük a számlákat, mint ahogy a gyereket szokás gyógyszerezni: mindig csak egy szülő és mindig ugyanaz, mert ha nem, baj lesz.

Mindeközben Norvégiában a minap az volt a hír, hogy mivel Németországban nagy szelek voltak, az éjszaka folyamán az áram díja negatív volt néhány órán át. Különösebb tudomásunk nincs az itteni díjszabásokról, mert az albérletben a saját nevünkre kötött szerződést konkrét útmutatás szerint kizárólag e-mailen keresztül tudtuk elrendezni, és amit a számlán ír, azt kifizetjük. Ennél jobban nem boncolgattuk a dolgot. Az aktuális árakról léteznek persze összehasonlító weboldalak, például ez. Azt viszont szintén online olvastam, hogy tavaly óta megháromszorozódott a villanyáram ára, ami rendkívül meredek emelkedés. A havi villanyszámlánk 400-600 lej körül mozog Norvégiában jelenleg. Új intézkedésként be akarják vezetni az export volumenének a lecsökkentését az európai kontinens felé, mert állítólag ez a fő okozója annak, hogy a Norvégiában elhasználásra megtartott áram ilyen drága.

Ezzel kapcsolatban érdekességként kiemelném egy közelmúltbeli tapasztalatunkat, mely maximálisan bizonyítja a híres “norvég lazaságot”. Történt ugyanis, hogy miután a tavaly szerződünk az áramszolgáltatóval, pár hónapig küldték a számlát – csak úgy lehet online kifizetni, ha beérkezik a számla -, de aztán elmaradozott ez a szokásuk. István néha meg-megemlítette, hogy mintha egy ideje nem fizetett volna villanyt, de aztán mindig elhessegette a gondolatot azzal, hogy minden számlát azonnal kifizet, biztos rendben vagyunk. Mégis, fél év után megint felmerült a téma, hogy ő erősen úgy emlékszik, hogy nagyon rég nem fizetett villanyszámlát, de még akkor is arra gondoltunk, hogy ha baj lenne, már jelzett volna a szolgáltató. Ennek ellenére szeptemberre már kezdtünk idegesek lenni, hogy mi van, ha egyik napról a másikra áram nélkül maradunk, ezért jelentkeztünk önszántunkból egy e-maillel, melyben arra kértük a szolgáltatót, hogy szóljanak, ha fizetünk kell, mert szerintünk el vagyunk maradva. A válasz: utánanéztek és valóban úgy tűnik, hogy idén még nem fizettük nekik (kilencedik hónapot írtunk!) és fogalmuk sincs, hogy hol lehetett az elakadás. De ha ki szeretnénk most fizetni, akkor csatolják az összes elmaradt számlát. 8 havi számla… Kifizettük egyben, kicsit fájt. Na de hol máshol a világon van szerinted még olyan, hogy valaki 8 hónapon át nem fizeti ki a számláját és a szolgáltató még csak nem is tüsszög?!?!?

Ez cseppet sem egyedi eset. Nemrégiben jelentkezett az ingatlanos cég, amelyen keresztül a lakást béreljük, hogy sajnálatos módon most vették észre, hogy az elmúlt 3 hónapban elfelejtettek számlázni, ezért most küldik egyben az egészet, és végtelenül elnézést kérnek. Ez nekünk azért nem tűnt fel, mert az albérletünket nem mi fizetjük, hanem István munkaadója, de azért az mégiscsak minimum érdekes, hogy az, aki havi szinten megkapja ezt a rengeteg albérleti díjat (kb. 2500 euró/hó), ne hiányolja a pénzt 3 hónapon át. De szeretnék gazdag lenni… Avagy: mondják csak mondják, hogy milyen más az északi mentalitás, de íme a bizonyíték, otthoni fejjel tényleg szinte felfoghatatlanul nagyon más!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.