Libby Applikáció

Amikor beiratkoztam az osloi könyvtárba, végigböngésztem a weboldalukat is, mert a “sima” könyvkölcsönzésen kívül még számtalan szolgáltatást kínál ez az intézmény, melyekről leginkább csak úgy szerez tudomást az ember, ha külön rákeres. Az eddig kipróbáltak közül számomra messzemenően a leghasznosabb és legtöbbet használt ilyen szolgáltatás a Libby App.

A Libby egy olyan ingyenes ekönyv- és hangoskönyv-kölcsönző applikáció, melyhez kizárólag azok férnek hozzá, akiknek aktív belépőjük van azon könyvtárak valamelyikéhez, amely szerződésben áll a Libby-vel. Az angolszász világban úgy nézem, hogy ez egy népszerű szolgáltatás. A Libby oldalán rá lehet keresni arra, hogy esetleg melyik a hozzád legközelebb eső olyan könyvtár, amelyen keresztül hozzáférést szerezhetsz az alkalmazáshoz – Magyarországon és Romániában azonban jelenleg még egyetlen közkönyvtár sem csatlakozott sajnos a rendszerhez.

Az app letöltése után kéri a könyvtár nevét és a belépőkártya számát, majd ha ezek stimmelnek, akkor egy igazi varázs-világ tárulkozik elő. Ha volt is, az ember simán lemondhatja az Audible-előfizetését. Igaz, hogy a Libbynek azért akad néhány hátránya is. Például nincs nyilván meg az adatbázisban a világ összes könyve – bár az én esetemben a norvég kínálat jelentősen túlmutat az angol nyelvű könyvekén, ezért beállításoktól is függ az, hogy valaki mennyi kiadványhoz fér hozzá. Filterekkel lehet keresni nyelv, stílus és egyéb jellemzők alapján és ahogy elnézem, évekig lenne amit hallgatni. Egy hagyományos könyvtárhoz hasonlóan, itt is ahhoz lehet hozzáférni, amit a könyvtár a felhasználók rendelkezésére bocsájt. Ezen felül a könyvek bérlése is könyvtári módszerrel történik: csak meghatározott mennyiségű felhasználó kölcsönözheti ki a könyveket egyazon időben, melyekből általában 1-3 példány áll rendelkezésre, és ha ezek foglaltak, akkor be kell állni egy virtuális sorba értük. Egyszerre 5 könyvet lehet kölcsönözni és egyszerre 5 könyvnél állhat az ember sorban – néha heteket is tart a várakozás (én voltam olyan elszánt, és beálltam egy olyan könyvhöz ahol én voltam a 111. a sorban és féléves várakozási időt jósolt az alkalmazás – de ilyen hosszú sor nem jellemző egyébként). Ha pedig végre ráteszed a kezed egy könyvre, akkor a 21 napos kölcsönzési időszakot csak akkor lehet meghosszabbítani, ha épp senki nem várakozik rá, ami elég ritka. Ugyanakkor ha sorra kerültél, de épp akkor valami miatt nem alkalmas a könyv kikölcsönzése, akkor átadhatod a következőnek a sort, de te a helyed nem veszíted el, ezért amikor ő befejezte, megint neked ajánlja fel az app a könyvet. Néhány népszerű könyvre “skip-the-line” bérlést lehet szerezni azért, hogy az igazán jó írásokra ne kelljen feltétlenül mindig heteket várni. Ezeket csak 14 napig lehet olvasni, nem lehet meghosszabbítani a bérlést, de aki kapja marja alapon az elérhető könyvek közül azonnal bérelhetők. Így olvastam el például mindjárt első kalandként a Sapiens-t. A leírás alapján nyilvánvaló, hogy vannak korlátjai ennek az alkalmazásnak, de ahhoz képest, hogy teljesen ingyen van, szerintem nagyon jól használható.

A Libby-nek köszönhetően annyira megszoktam, hogy minden üresjáratban (sütés-főzés, vásárlás, takarítás, vasalás, hajtogatás, jövés-menés…) könyvet olvasok, hogy már sosem akarok hangoskönyvek nélkül lenni. Ha egyszer megszűnik a Libby-hez való hozzáférésem, akkor valószínű, hogy előfizetek valamelyik másik hangoskönyv-platformra, mert ha az ember ebben a formában el tud olvasni havi 5-6 könyvet, akkor az ár/érték arány nagyon rendben van a jelenlegi havi előfizetési díjakat figyelembe véve. A Goodreads listám szerint idén eddig 66 könyvet olvastam el, és ez a hihetetlenül nagy szám részben a hangoskönyveknek is köszönhető. Egyébként a Youtube-on is egyre több hangoskönyv hozzáférhető, és néha már pusztán a felolvasó személye miatt is érdemes meghallgatni egyik-másikat. Ha kíváncsi vagy, hogy a hangoskönyvek világa neked való-e (Anna például azt mondja, hogy ő kifejezetten nem szeret ebben a formában olvasni, pedig az iskoláján keresztül ő is hozzáfér egy hihetetlenül gazdag platformhoz), esetleg el lehet kezdeni a Youtube-on való nézelődéssel. Mit szólsz például ehhez?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.