Szombaton helyi idő szerint délután 4-kor kinyitott Norvégia

Mint kiderült, a nemzetközi sajtót is bejárta a Norvégia nyitásáról szóló hír. Hurrá! Nem is olyan régen még panaszkodtunk, mert otthon már dobták az emberek után az oltást, aki kérte, azonnal megkaphatta, mi pedig még mindig csak reménykedtünk benne, hogy az itteni szigorú rend és a limitált mennyiségben rendelkezésre álló oltóanyag ellenére nyárára megkaphatjuk a covid-igazolásunkat. Sajnos ez végül hiú ábrándnak bizonyult, mert meg kellett várnunk szeptembert ahhoz, hogy teljes körűen beoltottá váljunk. Ezzel együtt viszont el kell ismernünk, hogy a lassú (kitartó) víz, valóban partot mos. Sokkal hatékonyabb módszernek bizonyult az, hogy “hiánycikké” alakítják az oltást miközben az elengedhetetlenségéről és megbízhatóságáról (független norvég kutatásokat végeztek az oltásokkal kapcsolatban) zajlik a kommunikáció, mert ezáltal azok, akiknek gyakran hosszú várakozás után végül felajánlották az oltást, szinte kivétel nélkül el is fogadták azt. Így aztán addig oltogatták a népet, amíg végül eljutottak a lista végére. S ha már ott voltak, akkor megtehetik, hogy eltöröljék a megszorításokat. Ehhez nyilván szükség volt még a napi esetszám alacsony szintjére is: a hatszázezres Osloban például már kevesebb mint napi 200 új esetet regisztrálnak úgy, hogy a diákságot rendszeresen, heti két alkalommal tesztelik.

Nem kell már a méteres távolságot tartani, szabad az ölelkezés, kézfogás, nincs kötelező karanténhotel, nem szabályozzák a rendezvények méretét és ahogy észrevettük, a maszktól is búcsút vettek az emberek (bár a maszkviselés szabályozása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, szóval szükség esetén visszahozható) és a beutazási szabályokon is jelentős mértékben enyhítettek. Hivatalos részletek magyar nyelven itt olvashatók. Nagy az öröm! A rendőrség szerint a szombat esti “újranyitási” parti országszerte olyan volt, mintha Szilvesztert ünnepelték volna az emberek. Az biztos, hogy ez a nép az elmúlt hónapokban tanúsított fegyelmezettségével és a szabályok általános szinten való komoly betartásával megérdemelte ezt a bulit.

Sajnos azt is előrevetítik, hogy a nyitás következtében várhatóan meg fog növekedni a fiatalok körében a megbetegedettek aránya. Ennek megfelelően az iskolákat szigorú górcső alá vetették. Míg az elmúlt hetekben csak a 12 évnél idősebb gyerekek számára volt kötelező a heti két gyorsteszt elvégzése, ettől a héttől a legkisebbeknél is bevezették ezt a szabályt. Hétfőnként és csütörtökönként immár Kisti is (6 éves!) csak akkor mehet iskolába, ha fel tudja mutatni a negatív teszteredményt. Heti két vidám reggel programja: jóreggelt-öltözni-nemnyúlszazorromba!-demuszáj!-jólvanteszt-várunk15percet-palacsinta-vitamin-fogmosás-jajdejómaisnegatívateszt-lefotóztad?-húzdacipőd-holatáskád… Pozitív teszt esetén 10 nap karantén. Na ezt el szeretnénk kerülni mindenképp! Ezzel párhuzamosan azonban kijelentették, hogy a “sima” taknyolás miatt már nem kell a gyereket itthon tartani. Hurrá! Épp időben, hiszen most jön csak igazán a zsepi szezonja. Hálás vagyok, hogy ebben az időszakban épp ebben az országban élünk. Biztonságban érzem magam és nyugodt vagyok a családom miatt is. Nem akarom elkiabálni, de ez most ilyen szempontból nagyon jó! Ugyanakkor nagyon aggódom az otthoniak miatt. Nagyon. Aggódom. A helyzet elkeserítő, az intenzíven nincsenek már szabad ágyak, és a székelyföldiek nagy része továbbra is úgy gondolja, hogy az oltás beadatását semmi nem indokolja és minden jel arra mutat, hogy az ellenkezőjéről semmilyen objektív adat nem is fogja tudni az embereket meggyőzni. Nyilván a világ azon országaiban, ahol az átoltottság 70% fölötti, az emberek mind ostoba, orruknál fogva vezethető birkák. Csak így lehet.

3 hozzászólás Új írása

 1. bikmakk szerint:

  Jó, és számomra érdekes olvasni, hogy létezhet ekkora fegyelmezettség…:) És annak is örülök, hogy biztonságban érzitek magatokat! 😉 Mondjuk, ha az emberrel megértetik, hogy minek mi a relevanciája, akkor a nagyobb többség megérti, megcsinálja. Ha a rendszer évtizedeken keresztűl kirekesztő, átver, akkor a bizalmad a rendszer fele nulla közeli lesz, és innen nehéz építkezni..plané nem 1-2 év alatt! Sajnos…nagyon szomorú!Szeptember elején voltam Kolozsváron és székelyföldön is…és felvettem pár stoppost akikel beszélgettünk a COVIDról..és pont az jött át, mint amit leírtál: nekem ne mondja senki, hogy ez több egy náthánál..és ott a hegyek között járva, kvázi elizolálva a nagyvilágtól…valahogy még meg is érthető…de akkor is ennyire elzárkózni?!???Talán két embert sikerült meggyőzni..

  Kedvelés

  1. Annamari szerint:

   A két ember nagyon nagy eredmény! Ahogy elnézem az eseteket, ijesztő és mind rosszabb. És a neten még mindig az pörög, hogy biztos hamisítják a számokat. S lehet, hogy nem ennyi az eset, lehet hogy több vagy kevesebb, de vajon az intenzíven lévő ágyakba is egészséges ápolókat fektetnek, hogy tűnjön úgy, hogy nincs már hely? Ezek a fontos számok, nem feltétlen azok, akik lábon átvészelik a covidot. Nagy kár, hogy az emberek sorsa azon bukik, hogy az elmúlt harminc évben történelmileg sz@r volt az országvezetés, melynek ha eddig nem volt kézzel fogható bizonyítéka, most van – amikor fontos lenne, nincs meg a bizalom és az eredmény katasztrofális. Mert teljesen igazad van, a bizalmat nem lehet felépíteni máról holnapra. Mégis, ha az ember egészségéről van szó, nem az lenne a logikus, hogy túllépünk az országunk korlátoltságán és megkeressük a hitelesebb forrásokat? Megnézzük, hogy külföldön vajon mivel “hülyítik” a népet s hogy vajon azok is mind kamuznak? Ha az emberek nem bíznak annyira az országban, hogy elhiggyék, hogy javukra válik az oltás, hogy tudnak mégis abban bízni, hogy betegség esetén érdemben kezelni fogja őket ugyanaz az ország? Az oltás hatásáról bizonytalan urbán legendák keringenek ugyan, a román egészségügy viszont bizonyítottan alkalmatlan, sőt nem ritkán életveszélyes és a mostani helyzetnek egyáltalán nincs a magaslatán.

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.