William H. McRaven – Vesd be az ágyad

Érdekes tapasztalat életvezetési tanácsokat olvasni egy igazi, kitűntetett admirális tollából. Mivel tudjuk, hogy a katonák a fegyelem példaképei és mivel azzal is tisztában vagyok, hogy mennyivel több mindent el tudnék érni a hétköznapokban és hosszú távon is akkor, ha bennem is megnőne a(z ön)fegyelem, kíváncsian vettem kézbe ezt a könyvet. Angolul olvastam, és csak utólag derült ki számomra, hogy létezik magyar fordítás is, ezért megeshet, hogy az általam használt terminológia nem fog mindig egybeesni a hivatalos magyar változattal, de azért remélem, hogy ez nem okoz majd bonyodalmakat.

McRaven admirális nem is vacakol sokat a bevezetővel, ennek megfelelően kevesebb, mint 200 oldalas a könyv, cserében viszont tömör fogalmazásmódot, sok példát és hasznos tanácsokat kapunk.

1. Vesd be az ágyad!

Ha meg akarod változtatni a világot, kezdd azzal, hogy minden reggel beveted az ágyad! Fontos, napindító lépés, mely azonnali sikerélmény eredményez. Jó érzéssel tölt el a tudat, hogy a környezetünk rendezett és hogy precíz munkát végeztünk. Az ágyunk rendben tartása által azt az üzenetet küldjük az agyunknak, hogy az apró feladatokat is érdemes pontosan, szépen elvégezni. Az admirális szerint ez az első lépés afelé, hogy megváltoztassuk az életünket, hiszen a jól és rendszeresen elvégzett apró feladatok maguk után vonzzák a nagyobb dolgokat és a megvalósítás öröme erőt ad a következő feladatodhoz. Ha pedig végképp rossz napod van és elesett állapotban érsz haza, legalább örülhetsz annak, hogy rend van a hálószobádban.

2. Kérj segítséget!

Ha meg akarod változtatni a világot, keress magad mellé egy társat, aki segít evezni. A nehéz időket nem tudod és ne is akard egyedül átvészelni. Néha fizikai segítségre, néha lelki támaszra van szükség, és a váratlan pillanatok valóban kiszámíthatatlan ritmusban érkeznek. Felbecsülhetetlen, ha olyan emberekkel tudjuk körülvenni magunkat, akik bíznak a képességeinkben, észreveszik a bennünk rejlő potenciált és esetleg a mi érdekeinket a sajátjaik elé hajlandók helyezni. Érdemes már az elején tudatosítani, hogy az eredményeink általában nem légüres térben jönnek létre. Szerezz annyi igaz barátot, amennyit csak tudsz és sose feledd, hogy a sikered másokon is múlik.

A segítségkérés életbevágó voltára Brené Brown is kitér A tökéletlenség ajándéka c. könyvében a kapcsolat fontosságával foglalkozó részben. Ha érdekel a téma, ide kattintva elérheted a könyvről készített összefoglalómat.

3. Csak a szíved nagysága számít!

Ha meg akarod váltani a világot, az embereket ne a külsőjük, hanem aszívük nagysága alapján ítéld meg. A fejezet olyan példákat említ, amikor látszatra szilimány emberek nagy dolgokat hajtottak végre. Érdemes időről-időre emlékeztetnünk magunkat arra, hogy a belső értékek első ránézésre nem válnak nyilvánvalóvá, ezért nem érdemes a látszat alapján ítélkezni.

4. Az élet nem igazságos, tedd túl magad rajta!

Ha meg akarod változtatni a világot, tedd túl magad az élet igazságtalanságain és lépj tovább. Ezek a helyzetek óhatatlanul előfordulnak, de minél korábban elfogadod, hogy nincs fölöttük befolyásod, annál könnyebben tudod magad túltenni rajtuk. Nagyon könnyű a sikertelenségeinkért valamilyen külső erőket okolni, könnyű feladni a próbálkozást mondván, hogy nincs mit tenni, a sors ellenünk dolgozik. Könnyű azt gondolni, hogy a jövőnk kőbe van vésve amiatt, hogy hol születtünk, hogyan neveltek vagy milyen iskolába jártunk, de mindez távol áll az igazságtól. Az emberek életét az határozza meg, hogy miképpen viszonyulnak az élet igazságtalanságaihoz. Megesik, hogy bármennyire próbálkozunk és bármilyen jók vagyunk, mégsem érjük el a céljainkat. Ne panaszkodj! Folytasd az utad!

5. A kudarc erősebbé tesz!

Ha meg akarod változtatni a világot, ne félj a cirkusztól. A cirkusz alatt a könyvben azokat a megpróbáltatástól túlcsorduló élethelyzeteket értik, amelyek annyira fájdalmasak, hogy próbára teszik az ember erejét és a kitartását. Ha azonban átvészeled őket, a kijáratnál egy sokkal erősebb éned vár. A múlt hibái megedzenek és senki nem immunis a tévedések ellen. Vonjuk le a következtetéseket, és tanuljunk a hibáinkból.

6. Bátornak kell lenned!

Ha meg akarod változtatni a világot, fejjel indulj az akadály felé. Aki mer, az nyer! Az élet tele van kihívásokkal, és a kudarc szele örökké fúj, de aki az esetleges sikertelenség, nehézségek vagy megszégyenülés miatt fél megtenni a szükséges lépéseket, az sosem fog tudni kiteljesedni. Ha nem feszegeted a határaidat, ha nem állsz bátran a dolgok elé, akkor sosem tudod meg, hogy mi mindenre lennél képes.

7. Ne félj az erőszakoskodóktól!

Ha meg akarod változtatni a világot, ne hátrálj meg a cápák elől! Bátorság nélkül egyetlen társadalom sem maradhat fenn. A megfélemlítők mind egyformák. Félelemből táplálkoznak és remek érzéssel szimatolják ki a gyengéket, akik tartanak tőlük. Ha nem találod meg a szükséges erőt ahhoz, hogy bátran ellenállj nekik, akkor le fognak csapni rád. A világ tele van cápákkal, de a bátorság mindannyiunkban bennünk van. Áss mélyre, és megtalálod a bőséges forrását!

8. Emelkedj fel a feladathoz!

Ha meg akarod változtatni a világot, a legnehezebb pillanatokban is a helyzet magaslatán kell állnod. Ez fog ugyanis megkülönböztetni mindenki mástól. Előbb-utóbb mindnyájunkat elviselhetetlennek tűnő próbatétel elé állít az élet. Ebben a sötét órában nyúlj a lelked mélyére és próbálj legjobb tudásod szerint cselekedni.

9. Adj reményt az embereknek!

Ha meg akarod változtatni a világot, kezdj el énekelni, amikor nyakig vagy a pácban. Egy ember is elég ahhoz, hogy egyben tartson, inspiráljon egy csoportot, hogy reményt adjon a körülötte lévőknek. Ha egy ember megmutatja, hogy a teher bírható, a többiek is ki fogják bírni. A megértés, együttérzés és remény üzenete sokat segít azokon, akiknek szükségük van rá. Mindannyiunkban megvan a képesség a továbblépésre és mások inspirálására. A remény a legerősebb erő az univerzumban. Reménnyel nemzeteket lehet nagyságra inspirálni, reménnyel enyhíthető az elviselhetetlen veszteség érzése is és néha csak egy emberre van szükség, aki el tudja hozni a holnapi nap reményét.

10. Soha, de soha ne add fel!

Ha meg akarod változtatni a világot, sose szólaltasd meg a csengőt! Ha feladod, örökké bánni fogod! Bedobni a törülközőt, ha olykor annak is tűnik, soha nem a könnyebb út. Az élet tele van nehéz pillanatokkal, de mindig akad olyan, akinek rosszabbul megy a sora mint neked. Ha önsajnálattal töltöd meg a napjaidat, gyászolod az életed és a körülményeidet okolod, akkor hosszú és nehéz élet vár rád. Ha nem adod fel az álamiadat, kitartasz akkor is, amikor ellened szólnak az esélyek, akkor az életed olyan lesz, amilyenné alakítod. Márpedig te csodálatossá alakíthatod.

Egy áltagos amerikai élete során tízezer emberrel ismerkedik meg. Ha mindenki elhatározná, hogy ezek közül csak tíznek az életét megváltoztatja, akkor hat emberöltőn belül teljesen megváltozna a világ. Néha egy embernek egyetlen döntése megmenthet egész jövőbeli generációkat. Aki megszívleli a tíz tanácsot, jobb emberré válhat és jobbá teheti maga körül a világot is.

A Vesd be az ágyad című könyvet szívesen ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a katonai életmód iránt, mert a tíz tanács mellé felhozott példákon keresztül nagyon érdekes és néha részletes betekintést nyerhetünk a hadsereg szigorúan szabályozott, idegen világába. Nagyon érdekes a felépítése a példáknak: előbb mindig elmeséli az író, hogy a képzése során milyen úton-módon sajátította el (többnyire saját bőrén) az egyes értékes élettapasztalatokat, majd bemutat egy olyan helyzetet is, amelyben a későbbi élete során gyakorlati használt vette annak a tudásnak. Könnyű olvasmány, de akinek épp arra van szüksége, motivációra lelhet a sorai között.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.