A pandémia alatt Norvégiában a legjobb élni

De jó nekünk! Norvégia ismét világelső valamiben. A cikknek a címe: The Covid Resilience Ranking – Best and Worse Places to Be as Delta Wrecks Reopening Plans, és ide kattintva elérhető az országok teljes ranglistája. Bár minimum vitathatók a besorolási kritériumok és az alkalmazott módszertan, az eredménnyel azért jó dicsekedni, főleg azon országoknak, amelyek bekerültek a top tízbe. Románia helyezése például számomra teljesen értelmezhetetlen.

A tanulmány már lassan egy hónapos, a norvég átoltottság a felnőtt populáció körében időközben elérte a 90%-ot és gőzerővel megkezdték a 12 év felettiek Pfizerrel való beoltását is. A norvég családok döntő többsége igényli a felkínált oltást a gyerekeik számára is, sőt alig várták, hogy elérhető legyen végre. Ugyanez a helyzet a nemzetközi iskolában is, ahol az esetleges külföldre való (haza)utazási feltételek megkönnyítésének az érdekében az oltás megléte nagyon nagy segítség a családoknak. A negyedik hullám immár leszállóágon van. Bár két hete még megdöntöttük a napi új esetszám 1700 körüli mindenkori csúcsát, ez a szám gyorsan csökkenni kezdett és most már mindenki ismét optimista.

Mindezek fényében bár a teljes újranyitás (a külföldi turizmus tekintetében) továbbra sincs terítéken, újabb szigorítások nem várhatók. Minden nyitva, minden normális program szerint működik és a maszk viselete fakultatívvá vált – a tömegközlekedésen hordja még az utasok fele, máshol már nem is látni maszkot. Az illetékesek nyilatkozatai szerint nem fog sor kerülni oltási igazoláshoz kötött megszorítások bevezetésére sem úgy mint Európa egyes országaiban. 90%-os átoltottságnál erre logika alapján a jelenlegi coviddal kapcsolatos tudás szerint valóban nincs is szükség.

A fiatalok körében, az iskola megkezdésével és az egyetemi bulik révén valóban kiemelkedő volt a megbetegedések száma, de az iskolai maszkok viselése mindezzel együtt sem tekinthető reális alternatívának. Bár minden technológiai eszköz biztosított úgy az iskola mint a diákok részéről arra, hogy szükség esetén egyik napról a másikra átálljanak (mindenkinek van iskola által biztosított tabletje és az oktatásban már eleve nagyon sok digitális segédanyagot használnak, melyek otthonról ugyanúgy elérhetők, ezért jelentős eszköztárral rendelkeznek a tanárok ÉS az szintén hasznos, hogy az első hat évben nem kell jegyet adni, így az online felmérés kérdése is tárgytalan), mégis ez egy nem kívánt forgatókönyv és nem azért, mert az oktatás minőségének a kárára menne, hanem mert úgy gondolják, hogy az iskolás életnek a tanulás mellett a szocializáció és a társadalmi normák elsajátítása legalább olyan fontos, ha nem még nagyobb jelentőséggel bíró része, melynek az hosszan tartó online oktatás esetében a megvalósítása konkrét fizikai akadályokba ütközik (erre a célra a személyes interakció ugye elengedhetetlen).

Emiatt azt találták ki, hogy a 12 év fölötti diákok körében bevezetik a heti kétszeri kötelező gyorstesztet. Erre a célra ingyenesen hazaadják a tesztet, melyet Annán minden hétfőn és csütörtökön el kell végeznünk. Ezeken a napokon csak úgy mehet iskolába, ha a bejáratnál az igazgatónak megmutatja fényképen az aznap reggeli teszt negatív eredményét. Mivel Kelet-Európában szocializálódtam, a norvégok emberekbe vetett hite engem újra és újra meglep. Senki nem feltételezi, hogy ha már ingyen megkaptad a tesztet, akkor nem fogod elvégezni (még ha nem is kellemes ha az orrodban vájkál valaki), vagy ha negatív lett, akkor azt letagadnád. Simán lehetne ugyanazt a fotót megmutatni heti kétszer, senki nem venné észre. A tesztet el lehetne tenni “ínségesebb időkre”, mert ki tudja kapható lesz-e még és amúgy is vagy 50 korona az ára, az pénz. NEM! Ez itt nyilván senkinek nem jut eszébe. És az sem jut eszébe senkinek, hogy valakinek ez eszébe juthatna, ezért senkinek nincs oka gyanút fogni. Egyszerűen csordogálnak a mindennapok, az emberek megbíznak egymásban. Hihetetlen! Azt még nem tudjuk, hogy ha akad majd egy pozitív teszt az osztályban, akkor annak mi lesz a konkrét következménye ránk nézve, de egyelőre azt mondják, hogy ez a rendszeres tesztelés a megoldás arra, hogy az iskolákat ne kelljen bezárni.

Ehhez a témához kapcsolódik, és nem tudok elmenni amellett, hogy Romániában is be akarják vezetni, amit Európa számos országában már megtettek, hogy bizonyos helyszíneket és eseményeket csak érvényes negatív teszttel vagy covid igazolvánnyal lehessen látogatni. A közfelháborodás óriási és az emberek gondolkodását nagyon szépen tükrözi, mint ahogy az is, hogy egyes megyékben a beoltottak aránya továbbra sem éri el a 20%-ot. Mondhatnám, a két dolog egybevág és nincs amin csodálkozni. Tipikus “szomszéd kecskéje” gondolkodás, mert az embereknek úgy látszik, bárki bárhogy magyarázza, nem fér bele a fejükbe, hogy amikor bevezetik azt, hogy egy étterembe vagy színházba csak a beoltottak mehetnek be, akkor nem aközött választunk, hogy menjen csak a beoltott vagy menjen mindenki, hanem aközött, hogy menjen a beoltott vagy ne menjen senki sem. Ez alapján pedig nem attól fogja elérni az oly sokak által nagy szájjal előrevetített csődközeli állapotot a vendéglő, hogy csak oltottaknak szolgálhat fel napimenüt (akik kétségtelenül kisebbségben vannak, de ez kinek a hibája?), hanem attól, hogy be kell zárnia, mert az oltottakat SEM fogadhatják. Ez az alternatíva! Nem az az alternatíva, hogy egy országban, ahol 4 emberből csak 1 van beoltva egyáltalán reálisan szóba jöhet-e egy nagyfokú nyitás, mert nem jöhet szóba – ha nem vesszük figyelembe, hogy Romániában ugyanakkor bármi megtörténhet és bárminek az ellenkezője is. Akkor lenne diszkriminációról beszélni, esetleg, ha azt mondanák, hogy ez van, mivel nem kértétek az oltást, eladtuk más országoknak, nem is fogunk többet vásárolni, ezért akit eddig beoltottunk, az mehet étterembe, akit nem oltottunk be, annak már nincs lehetősége oltást kapni és így örökre nem mehet étterembe. Dehogy mondják ezt! Továbbra is bármelyik pillanatban bármely román állampolgár önkéntes alapon megkaphatja ingyen az oltást és utána mehet étterembe, ha akar. Kimondottan az egyénen magán múlik, hogy “diszkriminálja-e” önmagát vagy sem. Norvég kutatás szerint a beoltottak tizenegyszer kisebb eséllyel betegszenek meg mint a beoltatlanok. Tizenegyszer! Romániában jelenleg a napi új esetszám ötezer fölött van, Norvégiában ötszáz körül. Vizsgáljuk meg más oldalról, az összstatisztikát alapul véve. Norvégiában összesen 178 ezer megbetegedést jelentettek és 841 (jól látod, még ezer sem!) halálos eset köthető a koronavírushoz. A 3,5x népesebb lakosságú Romániában 1.130.586 megbetegedést jelentettek és ebből 35 ezer halálos eset volt mindeddig. 90%-os oltottság vs. 30%-os oltottság. Le van írva! Matematikailag be van bizonyítva. És mégis…

Az elmúlt hetek számomra egyik kedvenc Facebook megosztása a következő:

A román szöveg magyar nyelvű fordítása: Elképesztő, hogy milyen sok szülő átalakult a “nem értem a gyerek negyedikes matekháziját” állapotból a fertőző betegségek szakértőjévé röpke hat hónap alatt.

Nem értünk hozzá, ezért a szakértőkre kell hagyatkoznunk. Szkeptikusok mindig lesznek és hála Istennek a közösségi médiában a hangjuk olyan erővel kong mint az üres hordó. Mi is nagy gondban vagyunk, mert bár beadattuk magunknak az oltást, most arról kell döntenünk, hogy a gyerek megkapja-e és ez sokkal nehezebb kérdés. Norvégia nemhogy nyomást gyakorolna a szülőkre, hanem újabban kijelentették, hogy meggondolták magukat, mégsem az iskolákban fognak oltani, mert akkor lehet, hogy a közösség hatására olyan is beadatná szégyenében, aki amúgy nem kérte volna és az embereket nem lehet ilyen helyzetbe hozni. Szóval el kell ballagni a gyerekkel az oltásközpontba és minden család mérlegeljen, hogy mit tart helyesnek. Úgyis tudják, hogy amint a felnőttek 90%-a beadatta, úgy a gyerekek körében is hasonló arányra számíthatnak. Anna esetében még határozatlanok vagyunk, DE az a baj, hogy bár a saját oltásunk előtt nemigen kutakodtam, most a gyermekem érdekében (?) megteszem, és minél többet olvasok, annál kevesebbet tudok. A dilemma oka, hogy a gyerekek körében bizonyítottan sokkal kisebb a veszélye a jelenleg forgalomban lévő covid-változatok szövődményeinek, így aztán nem vagyok meggyőződve, hogy úgy mint a felnőttek esetében az “ár/érték arány” rendben van az oltás beadatása fölött. Ugyanakkor az oltás hormonháztartásra gyakorolt esetleges hatása (úgy tűnik ez is egyéntől függ) a gyakorlatban bizonyított és miközben egy egészséges harmincasnál a hatások maximum kicsit kellemetlenek, egy fejlődésben lévő kamasznál, akinek a hormonjai amúgy is épp belejöttek a bulizásba, egy kis zavarkeltés beláthatatlan következményekkel járhat. Szülőnek lenni néha olyan nehéz…

Kérlek, írd le a véleményed hozzászólásban, mert tudom, hogy az enyém csak egy a sok közül, mely azért épp az, amit leírtam, mert a jelenlegi tudásom birtokában ezeket gondolom, épp ezért mindenki érvekkel alátámasztott véleményére kíváncsi vagyok! Teljesen nyitott vagyok új ötletekre, tudásra, javaslatokra, mert ebben az esetben nem lehetünk elég okosak.

3 hozzászólás Új írása

 1. Zita szerint:

  Szia, ez az oltás téma nagyon sok emberben idulatokat kelt. Személy szerint nekem nem a “diszkriminálással” van gonodom, mint ahogy fent írod, hanem a hiányos és egymásnak ellentmondó információkkal, meg az össze-vissza kormány vezetéssel. Szép példa Norvégia, hogy így is lehet, jó látni.
  Érdekes az általad említett bizalom tényező, amíg ez nálunk is ilyen szintre emelkedik az évtizedekben mérhető, és amíg nincs bizalom semmiben és senkiben, addig nehéz bármilyen döntést meg hozni.

  Kedvelés

  1. Annamari szerint:

   Talán ez a legfájdalmasabb különbség, amit érzékelek a két ország között, a vezetésben vetett bizalom hiánya. Ami pedig a legkétségbeejtőbb, hogy egyszerűen nem látom, hogy ezt otthon helyre lehessen hozni. Nagyon mások az emberek és túl nagy a múlt, amelyre visszatekint a bizalom hiánya. Norvégiában a hétköznapi életben a hétköznapi emberek is jobban bíznak egymásban. Van egy fajta bizalmi légkör, amely körüllengi ezt az országot, s nem tudom, hogy honnan fakad, de csodálatos. Nagyon jó érzés, hogy nem egyből a rosszat feltételezik az emberről és ez vissza is hat a viselkedésre: ha érzed, hogy bíznak benned, mindent megteszel, hogy ne játszd el ezt a bizalmat. Ezért gondolom, hogy otthon ez sosem lesz meg, mert az elementáris, emberek közti szintről is hiányzik már, így nincs mire építeni. Norvégiában sosem verne át a pénztáros, pedig a legtöbben a számlát nem is veszik el, senki nem kér többet, mint ami jár neki, a boltban akkor sem feltételezik, hogy bármit elemelnél, ha egy teli szatyorral lépsz be, amit a szomszéd üzletben töltöttél meg olyan cuccokkal, amelyek abban a boltban is kaphatók. Senki nem nézi, hogy mit viszel be és mit ki, csak azt húzzák le, amit a szekeredbe tettél, a táskákat nem nézik. Miért is tennék? Senki nem akar csalni! Amikor bevezették, hogy a gyerekeket heti kétszer tesztelni kell otthon, senki nem vonta kétségbe, hogy a szülő tényleg elvégzi a tesztet a gyereken és ha pozitív, akkor szól az iskolának. Be se kellett mutatni reggel a teszteket, csak megkértek, hogy szóljunk, ha baj van. Nagyon felemelő érzés, hogy felnőttként kezelik a népet és úgy gondolják, hogy mindenki képes az önálló, okos döntés meghozatalára. Ez csak néhány hétköznapi saját bőrön tapasztalt példa, de lenne mit mesélni estig.
   Ami pedig az oltást illeti, az a jó, hogy ha otthon pocsék is a kommunikáció, azért nagyon jó, hogy ki lehet tekinteni másfelé, ahol nem az. Olyan világot élünk, ahol minden információ adott, csak meg kell keresni. Ezzel együtt én őszintén mondom, hogy felhagytam azzal, hogy bárkire is hatással akarjak lenni ilyen szempontból. Amit leírok, kimondottan saját vélemény és ezzel párhuzamosan mindenki másnak az alátámasztott véleményére őszinte nyíltsággal tekintek.

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.