Kinőtte a gyerek a ruháit?

A pénteki reklámnapunkon ezúttal nem egy videót, hanem egy helyi, osloi plakátkampányt szeretnék bemutatni. Buszokon és online reklám formájában találkoztam vele augusztus első heteiben, az itteni iskolakezdés előtt. A Sandvika Storesenter nevű bevásárlóközpontot reklámozó plakátok egy szomorúan néző, nyilvánvalóan kinőtt ruhákban feszengő kisfiút vagy kislányt ábrázoltak. A hozzá kapcsolódó üzenet: megnőtt a gyerek a vakáció alatt? Tovább szaporítani a szót fölösleges és szerintem pont ez a vagány ebben a reklámban – az átlag gyerek öt centit nőtt a vakáció alatt, az új ruhák vásárlása még ebben a taneszközöket biztosító iskolai rendszerben is elkerülhetetlen.

Ezeket a reklámokat leszámítva az iskolakezdési láznak nem sok jele mutatkozott a városban. Az üzletek nem roskadoztak a füzetektől és nem hirdették óriásplakátok az akciós ceruzaszettet vagy iskolástáskát. Ez utóbbit azért nem, mert Norvégiában árat és esetleges konkurenciát figyelmen kívül hagyva úgyis mindenki Beckman vagy Bergans zsákokat vásárol, ezek pedig annyira időtállók úgy anyag mint dizájn szempontból, hogy csak azért kell esetleg lecserélni őket 4-5 évente, mert a méret már nem felel meg az iskolai követelményeknek. Semmiképp sem kell tehát minden évkezdéskor táskát vagy tolltartót vásárolni.

Kisti a tavalyi évet végigrajzolta az elsőben, mégis idénre a ceruzái és filcei is még mind tökéletesen használható állapotban voltak. Végül csak bevetődtünk egy Ark-ba (ez a helyi könyvesbolt- és papírüzletlánc), mert szükségünk lett volna egy darab kisebb méretű hegyezőre. Végül nem találtunk olyat, ami vastag ceruzát hegyezzen és bele is férjen a tolltartóba, de Kisti szerint a suliban a tanítótól kölcsönözhető hegyező szóval nem is muszáj vinnie magával.

A tolltartón kívül minden egyebet az iskola biztosít: füzet, tankönyv – ha van, de a másodikosoknak nincs rá szükségük -, tablet vagy chromebook, mindenféle nyomtatott anyagok stb. Ezeket mi szülőkként jóformán nem is látjuk, soha nem hozzák haza őket, csak az iskolában dolgoznak velük. Idén papírspórolási kampányt indított az iskola, mert rájöttek, hogy egyes tantárgyakból a kiosztott füzeteket év végén szinte üresen szedik be, ezért két tárgyra adtak idén egy füzetet, melybe a két végétől írnak a diákok és majd akkor kérhetnek újat, amikor valahol találkozik a kettő, ezáltal várhatóan kevesebb lesz a papírszemét, amit amúgy is reciklálnak. Miért nem lehet ugyanezt megoldani otthon is, ahol a szülők kell megvegyék egyebek mellett a füzeteket is, melyek egy része tényleg félig sem telik meg egy tanév alatt (zene, vallás, polgári nevelés stb.)? Kevesebb papír, kevesebb költség, kisebb súly a táskában… Vajon volna helye az ilyen mindenki számára nyerő ötletek bevezetésének?

A norvég iskolakezdésre tehát nem kellett különösképpen rákészülni, bár a tornacipő megvásárlása jelentett némi kihívást. Ennek az oka csak abban rejlik, hogy nem gondolkodtunk előre és akkor indultunk el szétnézni, amikor már a többi szülő kifosztotta a sportboltokat. Apokaliptikus helyzet fogadott például az XXL-ben, a gyerekcipő részlegen mintha egy hurrikán söpört volna végig: dobozok, félpár cipők, papírok szanaszét… azóta is bánom, hogy nem fényképeztem le, mert szerintem ez is egyfajta tipikus norvég dolog lehet, ugyanis üzletben ilyet én még máshol nem láttam soha. Végül találtunk Kistinek egy tornacipőt, aminek ugyan nehezen boldogul a nyelvével, s ezt minden szerdán szóvá is teszi, cserében tépőzáras és fekete. És igen, a nadrágjai is hirtelen bokalegyezőkké váltak, ráadásul az iskola első három hetében két tréningnadrág is megvarrhatatlanul szakadt, lerongyolódott állapotban került haza – “tudod, Anya, el kell kapjuk szünetben a lányokat”. Szóval a ruhatár bővítése/pótlása egész tanévre kiterjedő, állandó folyamat.

Nálatok milyen idén az iskolakezdés? Öröm, izgalom, stressz, idegesség? Kinek mi jut erről a napról eszébe?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.