Hol van a határa a szülő-iskola kapcsolatnak?

A minap kaptunk egy körlevelet az iskolától, melyben tájékoztatják a kedves szülőket arról, hogy a családlátogatási programot a pandémia-helyzet által kiváltott kötelező szünet után végre ismét be tudják indítani, ezért aki azt szeretné, hogy az iskola vezetősége részéről 2-3 személy meglátogassa az otthonában egy süti-kávé beszélgetésre, az töltse ki a mellékelt űrlapot. Eddig (otthon) úgy tapasztaltam, hogy a legtöbb szülőnek azon nyomban előtérbe nyomul az antiszociális énje, amint a tanító bejelenti az iskolakezdéssel járó kötelező családlátogatás dátumát, szóval meglehetősen elképzelhetetlennek tartom, hogy lenne olyan önként jelentkező család, aki direkt meghívja az iskolaigazgatót egy teára az otthonába. Mégis, állítólag igen nagy népszerűségnek örvend ez a program, melyet azért hoztak létre, hogy szorosabb és közvetlenebb kapocs alakuljon a ki a családok és az iskola között és hogy ezeket az osztatlan figyelemmel kitűntető félórákat a szülők kihasználhassák az őket foglalkoztató oktatással kapcsolatos kérdések megtárgyalására azokkal a személyekkel, akiknek vélhetően a legjobb rálátásuk van az egyes esetekre.

Jól hangzik? Hülyeség? Ugyanmár? Követendő példa, melyet a te gyerekeid iskolája is igazán bevezethetne vagy orbitális marhaság, amire tuti nem lenne igény? Mi egyelőre nem gyúródtunk felkerülni a listára. Értékelem a kezdeményezést, de valójában bármilyen kérdésünk adódik e-mailben úgyis azonnal válaszol az adminisztratív személyzet és igen úgy gondolom, abból a környezetből adódóan, ahol nevelkedtem, hogy az igazgató nem a barátom, hanem egy nagyon távoli ember egy nagyon távoli emelvényen, ahonnan soha nem direkt hozzám szól (vagy ha igen, akkor bajban vagyok…), hanem örökösen egyszerre mindenkihez, a tömegekhez, ritka és emelkedett hangulatú alkalmakor, kizárólag. Annak örülnék, ha a gyerekek tanítóival leülhetnék egy kávéra, mert szívesen mesélnék nekik a családi hátterünkről azért, hogy jobban megértsék az iskolai viselkedés esetleges furcsaságait, de erre eddig nem volt még lehetőség. Erre vonatkozólag talán nincs nyitás a suli részéről. Azt hiszem a tanárok nemigen érnek rá családokhoz ingázgatni, a munkaprogram az munkaprogram és az alatt tanítanak. Teljesen érthető. Meg lehet őket persze keresni konkrét sürgető problémával, de én nem erre a fajta beszélgetésre gondolok. Jó ötlet ez a családlátogatás, csak tényleg akkor látnám értelmét, ha azokkal beszélhetnénk, akiknek tényleg ráhatásuk van a gyerekeim mindennapi életére. Nálatok járt már a tanító? Szívesen látnád az igazgatót?

Egy hozzászólás Új írása

  1. bikmakk szerint:

    Neeem….:)))Maradjon csak a pódiumon és csak akkor szóljon hozzám, ha bajban vagyok vagy diplomát ad át…:D Viszont ezt (“Annak örülnék, ha a gyerekek tanítóival leülhetnék egy kávéra, mert szívesen mesélnék nekik a családi hátterünkről azért, hogy jobban megértsék az iskolai viselkedés esetleges furcsaságait, de erre eddig nem volt még lehetőség. “) nagyon fontosnak tartom, még akár egyetemen is…mert az az ominózus hattér nagyban meghatároz mindent, és ha azt megérti az ember, sokkal könnyebb jó döntéseket hozni, pláné ha a gyerek jövője a tét…vagy a fiatal felnőtté…:)

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.