Benne vagyok a 68%-ban

Úgy is mondhatnánk, hogy a felnőtt lakosság cirka 68%-a nálam hamarabb megkapta a két adag koronavírus elleni oltását, de azért nem rossz teljesítmény, ha az ember elkerüli az “alsó 30%-ot”. Bevallom, nem rajtam múlott, hiszen ha jelentkezési sorrendben adták volna az oltást, akkor én már márciusban elfelejtettem volna az egészet. Ehhez képest olyan nagy volt az általános érdeklődés az oltás iránt, hogy a demográfiai csoportom csak júliusban került sorra, és mi ketten Istvánnal ekkor kaphattuk meg végre az első adag Modernánkat. Bár eredetileg 12 hetes várakozási időt terveztek a második adagig, augusztus folyamán Norvégiába nem várt mennyiségű oltás érkezett, így egyszer csak azt vettem észre, hogy a Helseboka nevű online egészségügyi nyilvántartómban módosították az időpontomat péntekre. Ezen felbuzdulva István is áttette az övét jövő szerdára, így valamelyest felsejlett a remény az őszi vakációban való hazautazásunk fölött. Bár mint kiderült, Norvégia az oltatlan gyerekeket, akik számára amúgy nem is tették még elérhetővé az oltásokat, akkor is oltatlan személyekként kezelik, ha teljesen beoltott szülőkkel utaznak, így ha négyen utazunk és bevörösödik közben Európa, ugyanaz a karantén vár mindannyiunkra, mintha a felnőttek sem lennének beoltva. Szóval ha így nézzük, olyan borzasztó nagyot mégsem léptünk előre. Jobb helyeken ugye az oltott szülőkkel utazó gyerekeket oltottnak tekintik papírmunka szempontjából, na de itt északon mindig is nagy volt a szigor. Valószínűleg ennek köszönhetjük azt, hogy a jelenlegi pandémiás időszakban világszinten Norvégiában a legjobb lakni a Bloomberg szerint, annak ellenére, hogy a jelenlegi napi új megbetegedések száma már megint eléri az eddig valaha regisztrált maximális szintet (1.400 körül mozog).

A Moderna oltás mellékhatásairól nagyon sok rosszat hallottunk mostanában, egyre több ismerősünk került vele beoltásra, és kivétel nélkül minden korosztályunkbélit napokra kiütött a második adag. Nagyon furcsa érzés volt azzal a tudattal elmenni az oltásközpontba, hogy amikor onnan kijövök, akkor pár napig egészen biztosan nyomni fogom az ágyat. Igyekeztem előre mindent elvégezni, leszervezni, kigondolni és kimondottan szerencsés dolognak találtam, hogy hétvége előtt, péntek este kerülök sorra. Most vasárnap késő délután van, és állíthatom, hogy már jól vagyok. Kicsit még érzem a karomat, de egyébként nem is fájt annyira, mint az első adag után, amikor napokig meg sem tudtam emelni. A tegnap azért beteg voltam ám. Már péntekről szombatra sem aludtam szinte egyáltalán, aztán egész nap hőemelkedéssel nyomtam az ágyat, rázott a hideg, fájt minden porcikám és sajgott a fejem. Csak akkor keltem fel, ha muszáj volt. Estére mintha már kezdtem volna jobban érezni magam, néhány Paracetamol csodát tett. Viszonylag jól aludtam és reggel már egész jó formában ébredtem. Nap közben igyekeztem nem fárasztani magam, de simán tudtam már enni a többiekkel az asztalnál, kimentem az udvarra, társasoztunk a gyerekekkel, már a fejem sem fájt. Holnap ha mennem kellene dolgozni, akkor az már nem lenne nagy baj, igazából már ma is úgy éreztem, hogy az ülőmunkának nincs akadálya. Sokkal rosszabbra számítottam amúgy, mert az István kollégái közül többen szabadnapokat kényszerültek kivenni az oltás miatt, melynek mellékhatásai akár 3 napig is keményen tartották magukat.

Tegnap tényleg beteg voltam, de ha ennyivel meg tudnám úszni a koronavírusos megbetegedést, ami immár másfél éve rettegésben tartja a világot, akkor azt kell mondanom, hogy mindenképp megérte megkapni az oltást. Félévre mindenképp fellélegezhetek, aztán utána ki tudja mi lesz… Kíváncsi vagyok, hogy István hogy érzi majd magát a hét második felében. Szerintem ha válogathatunk az időpontok közül, akkor tuti egyszerre mentünk volna oltást kapni, mert van annak valamennyi romantikája, hogy kéz a kézben együtt jóban-rosszban, mégis nagyon örülök, hogy nem tudtuk megválasztani az oltásunk napját. Ezerszer praktikusabb ugyanis az, hogy nem egyszerre dőlünk ki mind a ketten, kivált ha nem csak egymásról, de még a gyerekekről is gondoskodni kell. Alig várom, hogy megjelenjen a zöld oltásigazolás a nevem mellett. Vélhetően sokkal egyszerűbb lesz ez után az élet.

Te megsínyletted az oltást?

u.i. Elég nagy mázlink van, hogy az első adagra is a Modernából jutott nekünk, mert mostanság főleg ezt a fajta oltást sikerült nagyobb mennyiségben megkaparintania az országnak, ezért sokaknak ezt ajánlják fel második adagként miközben arról biztosítják az embereket, hogy a Pfizer-Moderna kombóval nem csorbul a várható védettségi szintjük. Lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, mindenki eldöntheti, hogy kinek hisz, de az minimum aggodalomra ad okot, hogy egyes országok azokat nem tekintik teljesen beoltottnak, akik nem ugyanabból a vakcinából kaptak két adagot. Nagyon nehéz nem összezavarodni a sokféle bizonytalan lehetőség láttán. A legjobb az lesz, ha az ember visszatér az ignorancia terepére, nem olvas az újságban több covidos hírt és éldegél békében kihasználván az oltottság nyújtotta objektív előnyöket.

LE: István is megkapta a második adag Modernát a következő szerdán, és úgy néz ki, hogy keményebb minden ismerősünknél, mert őt nem verték le a mellékhatások. Enyhe kótyagosságot leszámítva szabadnapra szüksége sem volt. Ekkor már a felnőtt lakosság 72%-át beoltották és úgy vélik, hogy a következő másfél hétben az ország eléri a teljesen beoltott felnőttek 90%-os határát, ami szerintem elképesztő. Jó lett volna ilyen ritmusban kezdeni, de örülök, hogy a végére legalább belejöttek és sok országot meg is előztek. Most már senki sem tudja ugyan, hogy milyen is lehet az a normális élet, amelyhez vissza akarunk térni, de ennél az átoltottsági aránynál szerintem elég jól meg fogjuk majd tudni közelíteni azt a bizonyos dobogón álló s fényesen csillogó normalitást.

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.