Év végi fotózás a norvég iskolákban

Az tanév vége felé értesítést kaptunk az iskolától, melyben arra hívták fel a figyelmünket, hogy ezen s ezen a dátumon iskolai fényképezkedésre kerül sor, így erre a napra a gyereket olyan ruhában küldjük, amilyenben szeretnénk, ha az évkönyvben megörökítenék. Egyéni és osztályonkénti képek készülnek majd, melyek esetleges megvásárlásáról utólag értesíteni fognak.

Nagyon izgalmasnak tűnt az iskolai évkönyv gondolata számunkra, melyet eddig csak az amerikai filmekből ismertünk. Kiderült, hogy a norvég iskolafotográfusok minden évben végigjárják az összes iskolát azért, hogy elkészülhessenek ezek a könyvek, melyeket utólag minden gyerek ingyenesen hazavihet. Bár mindig akadnak hiányzók és olyanok is, akik nem engedik a gyerekeiket lefotózni, azért ezek a füzet-méretű albumok nagyon szép emlékek lesznek számunkra akkor, amikor a nemzetközi iskolás kalandok már a múlt fátyla alá kerülnek. Ráadásul eddig a pontig a szülőknek egyetlen garasába sem kerül a projekt. Utólag hallottam egyébként olyan panaszokat helyi csoportokban, hogy nem minden fényképész egyformán profi, sokszor még arra sem figyelnek oda, ha egy-egy kisgyereknek épp nevetségesen áll a haja vagy a ruhája és emiatt sajnos nem minden gyerekről készül előnyös kép. A miénkek szerencsére irtó cukira sikerültek és a kölykök egészen pozitív élménnyel jöttek haza a fotó-napról, mert állítólag a fényképész bácsi nagyon vicces volt.

Néhány nappal később érkezett egy e-mail a Norsk Skolefoto részéről egy belépőlinkkel, melyen keresztül, miután elkészítettük a saját belépői felületünket, hozzá tudtunk férni a gyerekeinkről készült egyéni és csoportképekhez, melyeket így különböző méretekben és variációkban, sőt különböző ajándéktárgyas nyomtatási lehetőséggel is, online kifizetéssel és postai küldemény formájában, meg lehetett rendelni (beleértve a digitális példányokat is, melyekhez azonnal küldték a letöltési linket). Persze arra számítani lehet, hogy ha a szülő meglátja a gyerekeikről készült csodálatos portrékat, akkor nehezen fog tudni ellenállni a rendelésnek – mely egyébként nem kötelező. Számunkra sem volt kérdés, hogy kérjük-e a képeket kinyomtatott formában, csak akkor nyeltünk nagyot, amikor megláttuk, hogy milyen árakkal dolgoznak. A pontosság kedvéért visszakerestem a digitális számlát, mely alapján 1.140 koronát fizettünk (kb. 110 euró) – a testvérek esetében felajánlott akciós csomag keretében – 1-1 db A4-es osztályképért, 2-2 db A4-es méretű fényképlapért, melyeken a fényképek mérete és száma tetszőlegesen választható volt, valamint a portréfotók digitális változatáért, melyekről utólag ugye annyi másolatot készíthetünk, ahányat csak akarunk. Sajnos a csomagokat két gyerek esetében ennél rugalmasabban vagy gazdaságosabban nem lehetett összeválogatni, pedig megpróbáltuk. Ezek után sem volt kérdés, hogy megrendeljük-e a képeket, melyekben azóta is nap mint nap gyönyörködhetünk a kandallópárkányon, de azért ezt a számlát kifizetni még norvég árakhoz képest is túlzásnak tartottuk. Ha mondjuk fele ennyi lett volna a végső összeg, még arra is azt mondtuk volna, hogy meh… jó drága, de legyen. Íme, ilyen az, ha valahol monopólium van.

Ezzel együtt az iskolafotós tapasztalataink nagyon pozitívak. Örök emlékül szolgálnak az elkészített fényképek és az évkönyvről most már saját tapasztalatból is állíthatom, hogy zseniális találmány! Bárcsak átvennék ezt a szokást az otthoni iskolákban is, mert valóban különleges dokumentálása lehetne a gyerek iskolai előrehaladásának.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.