Szilvaíz – ahogy városon főzzük

Gyerekkorom óta a kedvencem a szilvaíz. Akkor még derelyében szerettem a legjobban, de manapság már nem főzünk derelyét, mert az elkényeztetett kölykeink nem tudják, hogy mi a finom és azt merik állítani, hogy nem szeretik. Ennek ellenére a szilvaíz nagy kincs a házban és bármennyit főzök, mindig elfogy. Rájárunk. Kiskanállal. Állítólag egészséges (kis mennyiségben ez is, mint minden egyéb édesség). Régen gyakran készítettem levelestészta felhasználásával gyors hájast és az is szilvaízzel hasonlít a legjobban az igazira.

Most pedig elárulom a roppant bonyolult módját annak, hogy hogyan főzz igazi szilvaízt fél óra munkával. Végy 5 kiló magvaváló szilvát. A mennyiség belövésénél vedd figyelembe azt, hogy a kezdeti tömeg negyedelődik a főzés során, ezért ennél kevesebbel nemigen érdemes nekifogni. Fontos az is, hogy annyi szilvával dolgozz, hogy egyszerre beférjen a sütőbe. Ha légkeveréses sütőd van, akkor 2-3 tepsinyi is főhet egyszerre. Én általában egy nagyméretű, mély jénai tálat használok és egy szintén mély tapadásmentes tepsit és ezekbe belefér összesen nagyjából 5 kiló gyümölcs. Magozd ki a szilvát. Az edény aljára tölts egy decinyi ecetet, majd rakj le egy sor fél-szilvát a héjas felével lefelé. Erre aztán jöhet ömlesztve a többi szilva addig, amíg megtelik az edény. Ha szereted, 2-3 fahéjrudat szúrhatsz a szilva közé, ezeket utólag ne felejtsd el majd kivenni. 200 fokos sütőbe told be a tepsit és hagyd főni 5-8 órát. Közben néha (az első másfél órában sűrűbben) nyisd meg az ajtót azért, hogy a gőz távozhasson. Sok recept alsó-felső sütést ajánl, de én kipróbáltam mindkét változatot és nekem a légkeveréses verzió jobban bejött. A végén ezzel a módszerrel nem lesz száraz a szilvaíz teteje és kisebb eséllyel ég oda. A sütési időt meghatározza a szilva mennyisége és a sütő is, mindegyik kicsit másképp süt.

Akkor van kész a szilvaíz, amikor már olyan sűrű, hogy nem látsz rajta levet egyáltalán és úgy nézed, hogy már-már odakap az alja. Én általában két edénnyel kezdek, félúton annyira elpárolog a lé, hogy a kettőt összetöltöm, és a végső állapotú szilvaíz ennek az egy edénynek is maximum csak a feléig ér. Amint láthatod, bár maga a folyamat elég hosszas, az emberi munka vele édeskevés. Az sem akadály, ha nincs egyben 8 órád a főzésre, én általában lefekvéskor kikapcsolom a sütőt és másnap folytatom. Semmi baja nem lesz ettől az íznek, nem befolyásolja a végeredményt.

Amint a képen is látható, sima műanyagdobozban tárolom a kihűlt szilvaízt, nem kell sem lezárni, sem dunsztolni, sem hűtőbe tenni – szobahőmérsékleten tárolható míg elfogy. Állagra éppen olyan, mint amit egy éjjel s egy nappal főznek üstben, megáll benne a kanál. Édessége a felhasznált szilva cukortartalmától függ, az idei “termés” meglehetősen savanyú, de én cukrot akkor sem teszek hozzá, mert épp az a lényeg a szilvaízben, hogy ez az egyetlen olyan édesség a kamrámban, ami semmilyen formájú hozzáadott édesítést nem tartalmaz. Úgy szeretjük, ahogy van.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.