Matematika a gyakorlatban – elsősöknek

Nagyon rossz érzés volt számomra, hogy heteken át fogalmam sem volt róla, hogy Kisti mivel tölti az időt az iskolában. Tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, világszerte anyukák millióit kergeti őrületbe a szófukar fiúgyermeke, amikor a “mi történt ma a suliban?” kérdésre következetesen a “semmi” érkezik, s még azt is csak harapófogóval lehet kiszedni belőle. A mi esetünkben nehezítő körülményként szerepelt ráadásul a tény, hogy Kisti az első félévben nem beszélt angolul, tehát simán el tudom képzelni, hogy gyakran tényleg fogalma sem volt róla, hogy mit csinálnak éppen.

Nagy segítség volt számomra, amikor a télen aztán kétszer is pár napig online oktatásra kényszerült az iskola, mert bár nem volt egyszerű egész nap a gyerek mellett ülni és fordítani, hogy egyáltalán megértsük, hogy mi a feladat, de legalább végre betekintést nyertem az elsősök napi rutinjába. A legérdekesebb dolog számomra a reggeli napindító matematika volt, melyet egy nap sem hagytak ki. Ehhez a tanítónő előkészít egy több oldalas szerkeszthető online dokumentumot, melyhez a gyerekek hozzáférnek a “pjúterükön” (Kisti így keresztelte át hallás után a “computer” szót).

Az első oldalon a dátummal foglalkoznak – ha tegnap tízedike volt, ma hányadika? Milyen évszakban vagyunk, milyen az időjárás, hány fok van, a fokot be kell húzni a hőmérőn és le is kell írni számmal, a hét melyik napja van ma, melyik nap volt tegnap és melyik nap lesz holnap? A számolás rész azzal kezdődik, hogy megvizsgálják, hogy a tanév hányadik napja van aznap – ezt úgy számolják ki, hogy az előző nap-szám adott és mindig hozzá kell adni egyet. Ezt aztán felbontják, amint a képen is látszik, százasokra, tízesekre, egyesekre. A következő oldalon a nap-számot ki kell rakni norvég pénzérmékből – nagyon érdekes szerintem az, hogy a hatéveseket tanítják erre, miközben az ország már teljesen digitalizált és készpénzt alig látni. Az érmék összeválogatása mögötti logikai gondolkodás ennek ellenére fontos matematikai gyakorlat.

Dátum
A mai dátum
Időjárás
Reggeli matematika elsősöknek

Mindez legfeljebb 10 percet vesz igénybe – 5 percük van a gyerekeknek önállóan végigmenni az oldalakon és behúzogatni a megfelelő elemeket, majd ugyanennyi idő alatt közösen megbeszélik, hogy melyek a helyes válaszok. A napi rutin teszi szerintem roppant hasznossá ezt a gyakorlatot, mert így apró lépésenként mindenkiben rögzülnek a fontosabb fogalmak és mindjárt pozitív hangon indul a nap, ha az ember “eltalálta” a helyes válaszokat.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.