Yuval Noah Harari – Sapiens – Az emberiség rövid története

Yuval Noah Harari könyve akkor vált igazán népszerűvé a magyar olvasók körében, amikor lefordították magyar nyelvre. Bár a lehető legegyszerűbb a fogalmazásmódja, azért angolul elolvasni és jól megérteni elég nagy kihívás. Az biztos, hogy nem egy éjjeliszekrény-olvasmány, mert ennek a könyvnek nemigen lehet kétoldalanként a végére érni. Sokáig kerülgettem én is, végül akkor vágtam bele, amikor megszereztem a hangoskönyvet (ha más olvassa fel, angolul is könnyebb megérteni). Ebben a formában egy hét alatt “elolvastam” és valóban nagyon sok, számomra új, információt tartalmaz, melyeket érdekes, könnyen befogadható módon tár elénk az író. Az biztos, hogy a történelem annál szubjektívebb tudomány, minél tovább megyünk vissza az időbe, és ezt Harari már a legelején tisztázza is. Konkrét bizonyítékok híján nagyon sok lyukat spekulációval lehet csak betömni. De ez a könyv még akkor is érdekes nézőpontokat feszeget, ha az ember nincs is meggyőződve róla, hogy teljes mértékben pont így történtek a dolgok például ötvenezer évvel ez előtt. Kedvcsinálónak itt hagyom Harari híres TED Talk-ját.

A Sapiens tematikáját kevesebb mint egy percben jól összefoglalja az alábbi animáció. Ebből is látszik, hogy valóban nagyon átfogó műről van szó, mely azonban sokkal-sokkal több, mint egy megszokott történelemkönyv. A tényeknél ezúttal mintha fontosabbak lennének a miértek. Számomra a legérdekesebb téma az volt, amikor arra vonatkozóan olvashattam bizonyítékot, hogy a mezőgazdaság bevezetése után az emberek életmódja mennyivel nehezebbé és rugalmatlanabbá vált a korábbi gyűjtögető életmódhoz képest, és ennek ellenére az akkor beindult “mókuskerék” visszafordíthatatlanná vált és mai napig meghatározza az életünket. Röghöz ragadtá, tárgyak által korlátolt mozgásúvá vált az ember, miközben sokkal többet és sokkal fáradságosabban kellett dolgoznia olyan célok eléréséért, amelyek csak mind jobban megfosztották őt a korábbi szabadságától. Arról nem is beszélve, hogy a táplálkozásunk egyúttal örökre megváltozott és egyáltalán nem jó irányba, ennek isszuk a levét mai napig. Szóval van abban a Wildfit módszerben valami igazság mégis… Hasonlóan inspiráló volt számomra a jövőről szóló utolsó rész, melyben a jelenlegi tudásunkra alapozva az író megkísérli előrevetíteni az emberiség sorsát (ijesztő!).

Rengeteg újszerű gondolatot tartalmaz a könyv, szerintem valóban alapmű, és nem csak a történelem iránt érdeklődők számára. Végül is mindannyiunknak jót tesz megismerni, legalább felületesen, az emberiség történelmét, és az sem árt a gondolkodásunknak, ha tudatosítunk olyan összefüggéseket a múltbeli események között, melyekre esetleg korábban magunktól nem jöttünk rá.

Ha túl hosszúnak találod a könyvet, vagy úgy gondolod, hogy a stílusából adódóan nehezen fogod tudni megemészteni, akkor alternatíva lehet Harari 17 leckéből álló kurzusa, mely ingyenesen elérhető a Youtube-on, és amely egy kicsit könnyedebb módon összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat. Ki ne hagyd!

Egy hozzászólás Új írása

  1. Juliska szerint:

    Én is nagyon szerettem, tervezem újraolvasni is, mindenképp! A mezőgazdaságról szóló rész nekem is egy “basszus, ez tényleg így van” rész volt 😅 ajánlom a 21 lecke a 21. századra címűt is, ha még nem olvastad 😊

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.