Unlocking Us

Meséltem korábban arról, hogy mióta tudatosan több gyaloglást szervezek a napjaimba, fokozatosan rátaláltam a podcast-ek csodálatos világára, mert ezek hallgatására a városi jövés-menés épp ideális kifogás. Vannak szórakoztató tartalmak, ezrével, de ha az ember valamit tanulna is közben, esetleg inspirációt keres, akkor erre a célra szívesen ajánlom tovább neked Brené Brown Unlocking Us című műsorát. Azért “tovább”, mert épp itt a blogban az Lecsó Podcast-ről szóló bejegyzésem alatt kaptam Melitől ezt a tippet és az egyik legjobb dolog volt, ami velem idén történt.

Brené Brown nevét korábban csak futólag ismertem, a Dare To Lead című könyve rég a “majd ezt is olvasd el” feliratú könyvespolcomon ücsörgött, de sorra kerülése nem kapott különleges sürgősséget. Amikor azonban belehallgattam az első podcast adásába, tíz perc után tudtam, hogy ennek a nőnek a hangja és stílusa függővé fog tenni. Időközben túlvagyok két könyvén, és nagyon sok adáson (szerencsére sok van és hosszú fajták), rengeteg további hasznos olvasnivalót kaptam ezekből a műsorokból és olyan témákhoz kerültem közelebb, melyek korábban jó esetben csak felületesen foglalkoztattak. A vendégei mindig elgondolkodtató mondanivalóval rendelkező beszélgetésre érdemes emberek, akik között akadt számomra ismerős név is, mint Sue Monk Kidd, Alicia Keys, Glennon Doyle, Celeste Ng, Reese Witherspoon – ez utóbbiakkal a részek teljesen véletlenül épp az után kerültek sorra, miután elolvastam a Kis tüzek mindenütt című könyvet és megnéztem a sorozatot és még bőven a varázslata alatt voltam, ezért olyan volt az a két podcast rész (egyik az íróval, másik a sorozat két főszereplőjével), mint egy igazi ajándék. Az eddigi kedvenc podcast részem az, amikor Harriet Lerner-rel beszélgetnek a bocsánatkérésről. Eddig nem tudtam, hogy ez egy tudomány, és hogy mennyi helytelen módja van annak, hogy “ne haragudj”, sokat tanultam a dupla epizódból.

Valószínű, hogy Brené Brown nevét fogom még emlegetni ezen a blogon, de addig is itt hagyom bemutatóul a két méltán híres TED Talk-ját. A munkásságának a lényegét ez a kétszer húsz perc jól összefoglalja és bár a második óta is eltelt majdnem tíz év, így azóta nyilván sokkal előrébb tart már a kutatásban – ez tükröződik a podcast adásaiban is. Sebezhetőség és szégyen, ez a két alapvető fogalom, mely úgy tűnik, hogy sok jó és még több rossz napunk okozója és amelyek kutatása Brené Brown életművének központjában áll. Ha eddig nem is tudtuk, hogy ezek milyen fontos tényezői az életünk mozgatórugójának, az alábbi két videó után biztos vagyok benne, hogy további nyomozásra méltónak fogod te is találni a gondolatmenetet, melyben van logika, nem is kevés.

3 hozzászólás Új írása

 1. Meli szerint:

  Szia! Ha már podcast és megemlítettél, hadd áruljam el most épp mire kattantam rá! 🙂 Teljesen más jellegű és a felvétel minőségében is eltér, de rengeteget lehet tanulni belőle úgy hogy szórakoztat is: https://open.spotify.com/show/5gS64YQhqqn03maOvOzf5T?si=vAIkhprsR0KrC-r0cV6_cg&utm_source=copy-link&dl_branch=1

  Kedvelés

  1. Annamari szerint:

   Köszi Meli! Egy újabb remek tipp! 🙂

   Kedvelik 1 személy

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.