Hordják a homokot az osloi Operaházhoz

Jó hír az osloi sajtóban: készül a strand az Operaház szomszédságában. Hajókkal hordják a homokot, lesz felnőtt- és gyerekrész és mire elkészül, Oslo város lakói csodás panorámával rendelkező új központi elhelyezkedésű fürdőhelynek örvendhetnek majd. Most jön a csattanó: a strand átadását idén KARÁCSONYRA tervezik. El nem tudom mondani, hogy ez mennyire norvég! Nem baj, hogy Karácsonyban a fjord be van fagyva és nem baj, hogy jó eséllyel addigra hó borítja majd a kitartó munkával odahordott homokot. A strand akkorra készül el, akkor lesz átadva is!

Ezzel együtt szeretném, ha jövő nyáron még itt lehetnénk és kipróbálhatnánk, csak 6-7 villamosmegállónyira lakunk tőle. Bár a tengervíz hőmérsékletét sajnos (egyelőre) nem tudják még itt Norvégiában sem befolyásolni, Oslo-szerte egyre több kényelmes, kellemes strand kerül kialakításra. A nyár folyamán végigjártunk néhányat és találtunk köztük kedvenceket is. És bár én termálvízpárti kacsaféle vagyok, ezért kicsinyhitűségemben soha nem néztem volna ki magamból, de végül csak elmondhatom, hogy úsztam az Északi tenger húsz fokos csúcshőmérsékleti állapotában. Nem is volt didergés. Igazán kellemes. Ha az ember rászánja magát. Mondom én, akinek a 25 fokos Balaton eddig “jéghideg” volt júliusban. A gyerekek aztán végképp nem bánják, úgy gázolnak bele mintha legalábbis a Földközi-tengerbe mennének. Kisti szája legfeljebb 15 perc után ugyan teljesen lila, de megmelegszik a napon és szalad be újra. Anna viszont bármeddig bírja a búvározást.

Elképesztő érzés a tengerparton lakni, ha hideg is, ha fürdeni benne évente maximum 3-4 hétig lehet is, és még akkor is ha igazából technikailag fjord és nem tenger… Ha délután ötkor kisüt a nap, és összenézünk, hogy jó lenne elmenni strandolni, akkor legkésőbb fél hatkor már a parton vagyunk és ha csak egy órát fürdünk, vagy építünk egy homokvárat, vagy csak bámuljuk a hullámokat és érezzük, hogy olyan jó, hogy kis időre is s bármikor elérhető a part. Eddig is jó volt a kikötőben sétálni például, de valahogy a nyár más. Nyáron az ilyesmi sokkal fontosabbá válik. Szóval akad ok bőven, ami miatt az ember meg tudja szeretni az osloi életet. Nincs itt panasz. Tényleg nincs!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.