Miért van az, hogy én kaptam oltást de te nem?

Miután a múlthéten megkaptam az első adag Modernat, nem sokkal később kissé kótyagos lettem, aztán másnap nemigen akaródzott kimászni az ágyból és 3 napig annyira fájt az oltás helye, hogy éjszaka nem tudtam aludni, a karomat pedig legfeljebb húsz fokos szögben tudtam megemelni. Mindeközben eszembejutott, hogy hála Istennek annyira el voltam foglalva azzal, hogy milyen lassan haladnak Norvégiában az oltással és ezzel együtt annyira egyértelmű volt számomra, hogy amikor eljutnak a nevemig, akkor elmegyek és megszúratom magam, hogy őszintén mondom, még az oltás legalapvetőbb, ismert azonnali mellékhatásainak sem néztem utána. Ez azért elég nagy balgaság volt, bár be kellett látnom, hogy ha tudtam is volna arról, hogy napokig fájni fog a karom, akkor sem gondolom meg magam az oltás beadatásának a tekintetében.

Arra a következtetésre kellett jutnom, hogy nagyon sokat számít az oltáskedv tekintetében, hogy az ember környezetéből milyen hatások érkeznek. Norvégiában nagyon-nagyon kevés kivétellel minden felnőtt beadatja az oltást. Ha két ember találkozik az utcán, nem az a téma, hogy kéred-e az oltást, hanem hogy sorrakerültél-e már s ha nem, vajon mikor fogsz. Nem befolyásol a média, mert nem fogyasztunk norvég médiát (mert nem értjük és mert nemigen nézünk tévét amúgysem). Nem befolyásolnak az ismerősök sem, mert alig vannak ismerőseink. Tehát nem állíthatom, hogy “agymosásnak” lennénk kitéve, olyan értelemben legalábbis semmiképp sem, mint amivel például a Magyar Kormányt vádolják ellenzéki oldalról. Mégis itt van a levegőben a nyájimmunitás illata, de nagyon nehéz leírni, mert megfoghatatlan. Norvégia nem egy tranzitország és nem is egy rendkívül népszerű turisztikai célpont, itt a megbetegedések soha nem voltak olyan magasak, mint a legtöbb európai országban, arról nem is beszélve, hogy a lakosság jórésze olyan kisebb, elszigeteltebb településeken él, ahol soha nem volt és vélhetően nem is lesz covidos beteg plusz minderre rájön a tény, hogy itt a tél az tél, és a hideg cseppet sem kedvez a vírusok terjedésének, mégis 10 felnőttkorú norvégból több mint 9 kéri az oltást. Ez mintha egy egyezményes biztosíték lenne az ember lelkének, mely által lassan átveszi a kétely helyét egyfajta birka-bizonyosság, hogy jól döntöttem. Ezen felül még ott van az objektív motiváció, hogy szeretnék a jövőben utazni ide-oda és bizonyos fokú szociális életet sem lenne rossz élni, ehhez pedig ezentúl univerzális útlevélre, zöld covid-igazolásra lesz szükségünk. Az elmúlt hónapokban talán összesen sem töltöttem tíz percnél többet azzal, hogy az interneten esetleges mellékhatásokról szóló spekulációkat olvassak, melyek ellen vagy mellett sincs bizonyíték, akkor tényleg minek? Ezen felül családilag alapvetően oltáspártiak vagyunk, mindannyian megkaptunk eddig minden oltást, kötelezőt és fakultatívat egyaránt. Kicsit ugyan aggaszt a gondolat, hogy nem volt még elég idő tesztelni a covid-oltásokat, ezért annyit eldöntöttem, hogy ha várandós lennék, nem adatnám be és mielőtt a gyerekeket majd megszúratom, kicsit jobban utánajárok a dolgoknak főleg azért, mert tudtommal ezeken a demográfiai csoportokon eddig semennyi tesztet nem folytattak, így rájuk vonatkozólag fölöslegesen nagynak látom a rizikót.

Mindeközben Romániában nagyjából 30%-nál megrekedt az átoltottsági arány és ott tartanak, hogy el kell adniuk a sok felvásárolt oltást és zárják be az oltásközpontokat, mert az emberek egyszerűen nem hajlandók beoltatni magukat. Ugyanazok az oltások, de egy másik ország, másik közösség, más értékrenddel és más hozzáállással. Ha képben vagy az otthoni párbeszédekkel, kérlek írd meg hozzászólásban, hogy mi lehet az oka annak, hogy miközben ugyanattól az oltástól Norvégiában szinte senki nem, Romániában a felnőtt lakosság döntő többsége fél. Ugyanaz az oltás!!! Ez a jelenség számomra nagyon érdekes és tanulságos, bár az okát még nem látom. Fejtsük meg együtt! Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre. Ha megkaptad az oltást, miért döntöttél úgy, hogy kéred? Ha nem kérsz oltást, akkor milyen gondolatok mentén jutottál erre a döntésre? Nincs itt ítélkezés egyik irányban sem, egyszerűen csak nagyon kíváncsi vagyok az emberek nézőpontjára.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.