Hogyan rendelhetünk ebédet “fantom” éttermekből?

Tavaly az otthoni pandémiás hónapok alatt egészen rászoktunk a Foodpanda rendelésekhez. Nem lettünk még így sem rendszeres napimenü-rendelők, de az alkalmankénti pizzát vagy hamburgert mindig ezen a platformon választottuk ki. Volt ugyan a kiszállított fogásokban néha kivetnivaló – a fast food éttermek nem jól alkalmazkodnak a házhozszállítás koncepciójához (mire a KFC menü megérkezik, már gyakorlatilag ehetetlen), ugyanakkor örök tanulság, hogy Vásárhelyen a Darina brandhez kapcsolható, bármilyen álnév alatt működő helyről öreg hiba menüt rendelni -, de viszonylag hamar rájöttünk, hogy melyik étteremtől érdemes és melyiktől nem érdemes rendelni. A Foodpanda mint szolgáltatás ilyen szempontból csak amiatt releváns, hogy neki köszönhetően sokszorozódott meg hirtelen az egy helyen elérhető menü-választék. Nagyon sok étteremnek korábban nem is volt házhozszállítási szolgáltatása, vagy ha létezett is, drága volt és/vagy nagyon lassú. Külön értékeltük a legsötétebb izolálási hetekben a küszöbön hagyós kiszállítást, ez nagyban hozzájárult az antiszociális énünk felélesztéséhez.

Osloban nagyon sokféle, a Foodpandáéhoz hasonló elven működő, nemzetközi cég telepedett meg, a futárok csak amúgy cikkcakkoznak a városban. Helyi érdekesség, hogy lassan leszoknak a biciklikről és áttérnek az elektromos rollerek felé, ami ebben a hepehupás városban teljesen érthető döntés. Még úgy is megéri futárkodni, ha az ember fizeti belőle a 300 koronás havidíjat valamelyik rollerszolgáltatónak, arról nem is beszélve, hogy fizikailag mennyivel könnyebb így a dolguk.

Ami miatt eszembe jutott írni erről a jelenségről, az egy cikk, amint nemrég olvastam, mely kifejti, hogy a Foodpanda-szerű appokon keresztül kiszállító vendéglők egyre nagyobb hányada konkrétan nem is létezik. Zseniális, és egyelőre nem illegális, bár morálisan minimum megkérdőjelezhető marketingeljárásról van szó, mely azon a jó öreg elven alapszik, hogy a fogyasztók hajlamosak a megvásárolt minőséget az árral asszociálni: ha valami drágább, akkor valószínűleg annyival jobb is. Igény van az 50 koronás, de a 250 koronás rántottára is egyaránt. Ennél fogva az éttermek kamu profilokhat hoznak létre maguknak – egyesek nem restellnek 4-5 különböző módon regisztrálni -, és ezeken a már meglévő fogásokat különböző árkategóriák szerint pozícionálják. Tehát annak függvényében, hogy a 4 közül melyik “kamu” étteremből rendeled meg a bolognai spagettit, pontosan ugyanazt az ételt fogják neked kiszállítani, amit ugyanaz a szakács ugyanabban a konyhában főzött, csak épp nem ugyanannyit fogsz érte fizetni. Aki az olcsóbb éttermek között böngészik, ugyanúgy ráakadhat arra a spagettire, mint aki a “high end” éttermeket keresgéli. Meggyőződésem, hogy ez a jelenség más országokban is elterjedt, de én eddig nem hallottam róla. Érdemes tehát körültekintően rendelni a hasonló appokból (ha megrendelheted ugyanazt olcsóbban, miért fizess többet?), esetleg jó ötlet megmaradni az ismerős helyek kínálatánál. Ugyanakkor ha te online árulsz a Foodpandán és a fent leírt cselt az országodban nem tiltja törvény, csak szólok, hogy működik!

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.