Negyedik nap – Lysefjord Cruise és Geoparken

A norvég fjordok közt utazni valóban leírhatatlanul áll-leesős élmény. Nincs az a fénykép, amely hűen vissza tudná adni a látványt, bár kétségtelen, hogy sok ügyes fotóst inspirált már ez a vidék. Itt ugyanis nagyon könnyű lélegzetelállító fényképeket készíteni.

Már az elején eldöntöttük, hogy a nyaralásunknak része kell legyen egy hajókirándulás is, és a kínálat alapos felmérése után a legjobb döntésnek a Rødne Fjord Cruise által indított 3 órás séta tűnt a legjobb döntésnek. Ez alatt a körút alatt ellátogattunk a híres Lysefjord egy részére és elhaladtunk a Preikestolen alatt is, vagyis megnézhettük, hogy milyen látvány ezúttal lentről felfelé szemlélni a hatszáz méternyi sziklafalat. A hétfői napot tökéletesen kiegészítette ez a program. Nagyon érdekes látvány, hogy amire valójában olyan sok fotózkodó kiránduló felfér, az alulról nézve csak egy kis kiszögellés a magas sziklafalon, amelyről viszonyítási pont híján roppantmód nehéz elhinni, hogy 604 méter magas.

Az elektromos hajó olyan csendben siklik végig a fjordon, hogy hangszennyezés cseppet sem ront a látvány befogadásán. Az óriási ablakokon keresztül akkor is élvezhető a kilátás, ha éppen esős az idő és nem lehet a fedélzeten ülni. Odafent egyébként mindig nagyon fúj a szél, így vélhetően napos időben sem lehet túl sokáig kint tartózkodni. Érdemes emiatt indulás előtt legalább egy negyed órával megérkezni azért, hogy ablak melletti stratégiai helyet lehessen foglalni a teremben. A bő három órás kirándulás ára 580 korona per fő, de a gyerekek cserében ingyen utazhatnak (15 éves korig). S bár végig lenyűgöző a látvány, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kisebbek számára tíz perc után nagyjából mindegy merre járunk. Annak érdekében tehát, hogy ők se unatkozzanak, a fedélzeten részt lehet venni egy cuki bingó játékban, melynek a végén fagyi a jutalom minden gyerek számára. A visszaúton pedig rajzfilmeket indítanak nekik egy óriási képernyőn, így aztán visszagondolva elmondhatom, hogy nem utazott velünk egyetlen zsémbelő gyerek sem, mindenki le tudta foglalni magát, a szülők pedig békében kattinthatták el a világ összes fényképét.

A hajóra saját elemózsia és innivaló felvihető, a kényelmes asztaloknál otthonról hozott dolgok elfogyaszthatók, de működik egy büfé is a fedélzeten, ahol friss péksütemények, csoki, fagyi és innivalók vásárolhatók menet közben. A wifi magától értetődik. Napi két járat is indul, de 1-2 nappal korábban már gyakran elfogynak a jegyek, így érdemes előregondolkodni.

Mivel mi a 10 órai járatra váltottunk jegyet, a délutánunk szabaddá vált és bár el-eleredt az eső, a kéznél lévő esőkabátokkal pár órányi programot még rá tudtunk húzni a napra. István már járt korábban a stavangeri kőolajmúzeumban és azt mesélte róla, hogy bár szakmai szemmel nagyon profi, a gyerekeket egészen biztosan nem kötné le, így ez a programpont elmaradt, cserében elmentünk a múzeum mellett található Geoparken nevű játszótérre, amely arról híres, hogy a kőolajplatformokon használt különböző elemekből építették meg. Itt aztán a gyerekek (és bevallom, én is) ki tudták használni az apjuk szaktudását, aki nagyon jól el tudta magyarázni azt, hogy valójában mire is szokták használni azt a csövet vagy csapot vagy tányért vagy sima vasdarabnak tűnő valamit, amiből a mászóka készült. Nem tudom, hogy mennyire felel meg ez a vasakból összerakott játszótér az EUs normáknak, dehát nem vagyunk az Unióban végül is és ottlétünk alatt egyetlen gyereknek sem esett bántódása, pedig egyikük, aki Kisti névre hallgat, úgy fejreesett, hogy a szívem kihagyott néhány ütemet. Aztán mosolyogva felkelt, mert szerencsére homokban landolt.

Gyerekekkel szerintem Stavangerben kihagyhatatlan program a Geoparken, mert nem hiszem, hogy bárhol máshol létezne hasonló játszótér. Szülőknek javaslom, hogy szánják rá az időt, vegyenek előre egy finom kávét, és a fantasztikus óriás-híd látványában gyönyörködve élvezzék az órányi nyugalmat a tengerparton.

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.