Életfogytig tartó tanulás?

Hiszel-e benne? Új hónap, új lehetőségek. Júliusban amúgy is az embereknek mintha több szabadidejük lenne. Ilyenkor, ahogy mondani szokták, a fű se nő. Minden jel arra mutat, hogy a világ jelenlegi alakulási tempója szerint, amennyiben nem köteleződünk el a folyamatos tanulás mellett, nem bírjuk tartani a ritmust az állandó változásokkal. Simán meglehet, hogy a mostani szakmád tíz év múlva nem is fog már létezni. Szoktál-e időt szánni új dolgok megtanulására?

Nagyon nehéz időt szakítani valamire, amikor még nem látod, hogy milyen előnyöd fog származni belőle, én viszont azt tapasztalom, hogy minden elolvasott könyvben fellelhető legalább egy olyan ötlet, amely újabbakat tud szülni. Ezek aztán összeadódnak, és az ember élete lassan megváltozik. Új szokások, új gondolatok, új perspektíva.

Arra gondoltam, hogy szívesen készítek majd könnyebben emészthető összefoglalókat az általam elolvasott könyvekről, hátha meg tudom hozni vele az olvasók kedvét a további kutakodásra. Napi fél óránál nem kell többet szánni erre a tevékenységre és a hatása szinte azonnal érezhető. Azt a napi harminc percet egyéb, hasznos dolgokkal is el lehet persze tölteni, például alvással, de akkor mikor lenne ideje az ember agyának kattogni és tervezni és kitartóan mesterkedni valami új dolgon?

Hiszem azt, hogy ha nem előre haladsz, akkor visszafele haladsz. Stagnálás nem létezik. Ez egy nagyon ijesztő dolog. Könnyebb lenne mindennap csak tenni a dolgunkat és elvárni ugyanazokat az eredményeket és jutalmakat évek múltán is. Igazságtalan, hogy a jövő nem így néz ki, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy a régi ún. “nyugdíjas állások” kihalófélben vannak. Ezzel együtt érdekes és izgalmas is az új helyzet: tanulni nem KELL, hanem LEHET. Megvan a lehetősége erre manapság bárkinek. A könyvek olcsón és azonnal elérhetők, az online kurzusoknak se szeri se száma, senkihez nem kell igazodni, on-demand működik minden. Ha pedig valaki egyáltalán nem tud pénzt áldozni ilyesmire, akkor ingyen is olyan mennyiségű információ elérhető az interneten, hogy kitartó munkával komplett új szakmákat is tanulhatunk. Igen, valóban picit könnyebb a dolgunk, ha boldogulunk angolul, de az online oktatás érájában a nyelvtudás hiánya is csak ideiglenes akadály.

Számomra a fenti kis cuki képregény-jelenet nagyon inspiráló a mindennapokban, mert rajzban fejezi ki az új mottóm lényegét: Be brave enough to suck at something new!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.