Hogy lehetnek mindig tiszták a norvég ablakok?

Mikor még csak fontolgattuk, hogy Norvégiába költözünk, akkor az első kép, amely beugrott nekem a majdani lakásunkkal kapcsolatban, hogy mindenképp legyen sok és nagy ablaka, mert úgy képzeltem, hogy a sötét északi napoknak ez lehet az egyetlen ellenszere. Azon kívül az összes hygge témájú könyvben és cikkben az látható, hogy csak úgy árad a fény a csillogóan tiszta ablakokon befelé.

Miután kiköltöztünk azonban, meglepődve tapasztaltam, hogy a hagyományos norvég ház nem csupa üveg, hanem inkább hasonlít sok esetben egy emeletes istállóra, kevés és kicsi ablakkal. Ha ide kattintasz, látni fogod, hogy nagyjából mire gondolok. Persze a modern építkezési stílus itt is egyre inkább begyűrűzik, és az elmúlt évtizedekben épített házak és társasházak már sok esetben nagyon világosak, így aztán sikerült is végül megtalálni ablak-szempontból az álomlakást.

Ujjongásom csak akkor hagyott alább, amikor rájöttem, hogy az összesen 15 db nagyméretű ablakomat cseppet sem lesz egyszerű tisztán tartani. Sajnos a kinti szálló por igen tetemes (közel lakunk egy forgalmas úthoz), ráadásul földszinti lakás lévén a sár is jobban éri. A hagyományos “csodarongyos” takarítási módszert első kínkeserves tapasztalat után felejtősnek tituláltam. Aztán egyik nap sikerült megfigyelni az utcán azt, hogy az emeleti ablakaikat milyen földhözragadt módszerrel tisztítják itt az emberek – mellékelem a lesifotót -, ezért hamar beszereztem és is egy gumis lehúzókát (mi ennek a magyar neve?). Ennek az eredményével sem vagyok sajnos maradéktalanul megelégedve, úgyhogy a kérdés továbbra is nyitott: hogy lehet, hogy minden szomszédomnak minden körülmények között kívül-belül ragyogó(nak tűnik) a minimum 30 négyzetméternyi ablaka? Minden tippet szívesen kipróbálok. Tőlük megkérdezni nyilván ciki lenne.

Ami pedig az óriási északi hygge-ablakos világos lakásokat illeti… aki nem akarja lerombolni az álomvilágát, az ne olvasson tovább, mert el kell mondanom, hogy ebben az országban a nagy ablakoknak szinte semmi praktikus funkcióját nem találtam.

  • TÉLEN: Oslo magasságában délután 3 és délelőtt 9 között kint teljesen sötét van. Így a nap 24 órájából 5-ben ugyan jó, hogy a nagy ablakok a létező kevés fényt jobban beengedik, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy ne kelljen állandóan égetni a villanyt. Amikor pedig sötét van kint, akkor csak még több felületet kell elfüggönyözni azért, hogy a szomszédok ne lássák minden mozdulatunkat. És mielőtt csóválnád a fejed, én is azt hittem, hogy itt senki nem törődik egy idegen, bevándorló családdal, aztán egyszer csak kiderült, hogy mégis tisztában vannak minden lépésünkkel. A norvég nép eléggé érdeklődő a maga introvertált módján. Az a bajom a behúzott sötétítőkkel, főleg mikor eltakarnak egy-egy egész falat, hogy télen nem ritkán éreztem magam ettől úgy, mintha egy dobozban laknék. Ha azt akarod, hogy ne lássanak be, akkor igazából el kell takarnod teljesen a sok ablakot. Szóval minek is vannak?
  • NYÁRON: Oslo magasságában a nap csak este 11 és hajnali 4 között megy le, és még akkor sincs teljesen sötét. A sok ablakon így árad a fény és a dupla sötétítés ellenére sem lehet elérni az ideális alvási körülmények megteremtéséhez elengedhetetlen sötét szoba állapotát. Minél nagyobb felületű az ablak, annál nagyobb a félhomály. Persze van az a fáradtság és meg is lehet szokni, de távolról sem ideális.

A következtetésem tehát az, hogy bár remekül néznek ki a csillogó, egész falas ablakok, képen, a gyakorlati praktikumot figyelembe véve igazuk van a tradicionális norvég építészeknek, akik a kisebb, keretes ablakokat részesítik előnyben. Nagyon kontraintuitív dolog, de a helyi földrajzi adottságokból kiindulva teljesen érthető immár számomra ez a fajta építkezési stílus. Ez ismét egy olyan dolog, amelyet sosem értettem volna meg, ha nem kerülök olyan helyzetbe, amelyben ki tudom próbálni.

Téged beszippantott-e a manapság egyre népszerűbb hygge-mozgalom?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.