A Kindle varázsa

Nem is emlékszem már, hogy milyen régen kívánok egy Kindle-t. Minden évben megírtam az Angyalnak, de soha nem azt hozott végül. Megvenni magamnak azért nem akartam, mert Kindle nélkül sem voltam soha olvasnivaló nélkül. Nagyon sok évvel ezelőtt jártam egy olyan házban, ahol óriási könyvespolccal találtam magam szemben és valami miatt eszembe jutott megkérdezni, hogy az összes könyvet elolvasták-e már, az őszinte válasz pedig az volt, hogy természetesen igen és én ezt el is hittem. Azóta is az a célom, hogy a saját könyvtáram végére érjek, de kicsit tartok tőle, hogy sziszifuszi munkába fogtam. Újabban eldöntöttem ráadásul, hogy kiselejtezési szándékkal olvasok, vagyis azokat a könyveket, amelyeket “egyolvasatúnak” ítélek meg, már nem teszem vissza a polcomra, hanem eladom vagy eladományozom inkább. Nincs miért foglalniuk a helyet a házunkban, ha a következő húsz évben várhatóan senki nem fogja levenni őket a polcról (s utána is ki tudja…). Régen nagyon csodáltam az óriási könyvespolcos lakásokat, de eltelt egy emberöltő, és a Kindle-szerű kütyüknek és az egyre terjengő minimalista eszméknek köszönhetően immár cseppet sem menő az, ha faltól falig porosodnak olyan könyvek, melyeket soha senki nem nyitogat. Nosztalgiával mondom, hogy míg régen a Révai Nagy Lexikona igazi státusszimbólum volt a nagyszobában, manapság a világon semmi oka nincs már az embernek, hogy ilyesmit tartson a lakásában. Kicsit elkalandoztam, de végül is ez lett az oka annak, hogy a Kindle számomra sosem volt létszükséglet: pontosan tudom, hogy még nagyon sok évig lenne mit olvasnom papíron is, akkor is ha mostantól egyetlen új könyvet sem hoznék be a lakásba, de azt mind tudjuk, hogy ez egyébként esélytelen. A racionális énem tudta, hogy nincs feltétlenül szükségem az e-book olvasóra, de én akkor is nagyon kívántam. A marketingeseknek cseppet sem kell magyarázni, hogy milyen erő rejlik abban, amikor valakinek valami KELL, mert kell.

Szülinapomra aztán idén csak megkaptam a Kindle-emet, örültem is neki mint egy gyerek, mert ennyi év után most már végképp nem számítottam rá. Azóta nem lépek ki nélküle a házból és nem telik el úgy nap, hogy ne nyitnám ki. Nagyon sok előnye van az e-book olvasónak, miközben a hátránya pusztán annyi, hogy esetleg hiányzik a könyv lapozásának és szimatolásának a szívmelengető élménye, s bár ez valóban aláhúzza az olvasás romantikus jellegét, számomra egy könyvben mindig inkább a tartalom és nem feltétlenül a nagybetűs élmény a lényeg. Alább felsorolok, a teljesség igénye nélkül néhány szempontot, melyek miatt a Kindle-em számomra aranyat ér.

 1. Mindig velem van – A Kindle hetekig tartja egy töltéssel az aksiját, így gyakorlatilag nagyon feledékeny kellene legyek, hogy cserben tudjon hagyni. Méretre és súlyra is alig több mint a ma használatos okostelefonok nagyrésze, ezért elfér a legkisebb táskámban is. A tárhelyének köszönhetően bármely nap bármelyik pillanatában nálam van több tíz olyan könyv, amit pillanatokon belül elkezdhetek olvasni.
 2. Utazásnál nem kell a könyvsúllyal számolni – és nem is kell centizgetni, hogy vajon a nyaralás két hete alatt pontosan hány könyvnek fogok tudni a végére jutni.
 3. Csendben tudok rajta olvasni – Nem arra gondolok, hogy a könyvet egyébként fennhangon olvasnám, de ha próbáltál már alvó ember mellett lapozni, akkor tudod, hogy milyen kellemetlen. Recseg-ropog, megmozdulsz, felébred vagy ha nem is ébred fel, nem hagyod nyugodtan aludni, mert ég a lámpa… A háttérvilágításos Kindle-lel úgy lehet olvasni, hogy mindössze egy ujjad mozdul meg néha – amikor lapozni akarsz – és az sem baj, ha teljes a sötét a szobában, mert a képernyő háttérfényének köszönhetően tökéletesen látod az írást. Ráadásul ezek a képernyők nem kék fényt bocsátanak ki, így az e-book olvasó nincs káros hatással az alvásod majdani minőségére sem. Ha este utolsóként nem tudok elaludni, akkor mindig Kindle-en olvasok az ágyban, sötétben és ettől előbb-utóbb elálmosodom.
 4. Egyszerűbb hozzáférés a könyvekhez – Az e-könyvek olcsóbbak a hagyományos könyveknél és miután megvetted őket, nem kell napokig várj a szállításra. Attól a pillanattól, hogy kigondoltad, hogy egyik vagy másik könyvet el szeretnéd olvasni, mert mondjuk az imént ajánlotta valaki egy podcastben, addig hogy már a bevezetőt olvasod, gyakorlatilag maximum 5 perc telik el. Ennél kényelmesebb már nem is lehetne, a Kindle-lel a létező legkisebbre tudod csökkenteni az olvasással szembeni ellenállásodat. Arról nem is beszélve, hogy csomó e-könyvhöz ingyen hozzá lehet férni az interneten vagy különböző online katalógusokban. Nincs több kifogás, muszáj olvasni, ezerrel. Ráadásul nagyon könnyű úgy örökké jól választani könyvet, ha azonnal hozzáférsz minden díjnyertes kötethez.
 5. Naprakész vagyok az olvasó-csoportom könyveivel – Évek óta követem az Anya Olvas csoport havi közös olvasási kihívását, de az évi nagyjából 10, közös olvasásra kiválasztott könyvből általában sosem tudtam több mint 4-et elolvasni, egyszerűen azért, mert nem fértem hozzájuk időben (vagy egyáltalán). Túl magas volt az előző pontnál említett ellenállás: a könyvtárban nincs meg, a könyvesboltban aranyáron adják, megrendelem online, de akkor ott nem érdemes csak egy könyvet a szállítási költség miatt, akkor rendelek még ötöt, de azokat majd ki és mikor olvassa el és mire két hét múlva megérkezik a csomag, már a következő kihívásnál járunk amúgy is. Mióta megvan a Kindle-em minden hónapban elolvasom az aktuális közös könyvet, sőt elkezdtem a régi elmaradásokat is pótolni. Új szintre lépett ezáltal a csoport számomra nyújtott közösségi élménye, melyre a messzi távolban, a többiektől fizikailag elszakadván, most nagy szükségem is van.
 6. Szövegkielemés – Ezt nem tudtam előre, de közben felfedeztem, hogy a Kindle-en is lehet ám aláhúzogatni a kiemelendő szövegrészeket, így a kedves idézetek utólag mindig kéznél vannak. Ez nagyon hasznos funkció számomra, firkálhatok kedvemre!
 7. A könyvek varázslattal kerülnek a Kindle-re – Ennél egyszerűbben talán tényleg csak akkor működhetne, ha igazi mágia lenne a dologban, ami egyébként természetesen nincs. Az Amazon fiókkal bejelentkezvén, megvásárolt könyvek azonnal megjelennek az olvasón, de ha máshonnan letöltött könyvet akarok olvasni, akkor is csak annyi a dolgom, hogy elküldöm az olvasóm saját e-mail címére csatolmányként a file-t egy üres levélben és másodperceken belül már olvashatom is a könyvet. A bonyolult kábelezős korszak lejárt, juhé!

Alapos keresgélés után úgy döntöttem, hogy számomra a 2018-as Kindle Paperwhite lesz az igazi a most piacon lévő darabok közül, mert:

 • remek a képernyő felbontása (300 ppi), és mivel gyakorlatilag az olvasás az egyetlen funkciója a Kindle-nek, nem szabadna spórolni a felbontáson, mert ez nagyban meghatározza az olvasás élményét (olyan mintha összehasonlítanánk a régi írógépes írást az igazi könyvvel),
 • van rajta wifi és erre a 6-os pontnál említett varázslat miatt van nagy szükség, illetve így direkt elérhetők a Kindle-ről olyan hasznosságok is, mint a Goodreads profil,
 • rendelkezik háttérvilágítással, mely túl hasznos funkció ahhoz, hogy valaki lemondjon róla,
 • elvileg vízálló, bár ezt nem szándékozom letesztelni, de a kádban és strandon való olvasás esetében egészen megnyugtató tény tud lenni.

Mindezzel együtt, mivel időközben meghallgattam a Lapozz! podcast e-book olvasókról szóló részét, annak alapján, amit a szakember mondott, lehet, hogy a konkrét típusra vonatkozó döntés előtt érdemes lett volna szétnézni a Pocketbook piacon is. Állítólag ez az olvasó sokkal többfajta kiterjesztésű dokumentumot képes beolvasni, sőt támogatja a hangoskönyvek hallgatását is, ezért el tudom képzelni, hogy magasabb a funkcionalitása mint a Kindle-nek, de ezzel nincs személyes tapasztalatom (ha neked van, akkor mesélj róla hozzászólásban kérlek!). A fent említett szempontok alapján és a több hónapja tartó szerelem tükrében elmondhatom, hogy a Kindle Paperwhite jelentős mértékben megváltoztatta az eddigi olvasási szokásaimat. Nagyon jó barátságban leszünk immár örökké.

Olvasol-e e-könyveket? Milyen kütyüt használsz erre a célra s mennyire szereted?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.