A norvégok és a tömegközlekedés

Norvégiában akkor foglalt minden ülőhely, amikor minden norvég ember mellett van egy üres szék. Ilyenkor mondhatni, hogy “fullban” van a busz, metró vagy villamos. Néha azonban már akkor túlzsúfoltak a járművek, amikor minden négy helyen ül egy norvég. Nem, ennek semmi köze nincs amúgy a pandémiás előírásokhoz, sőt egyesek szerint éppen a norvég nép távolságtartó modorában keresendő az elsődleges oka annak, hogy ebben az országban olyan lassan terjedt a covid. Ők már akkor betartották a távolságot, amikor arra még nem volt uniós előírás.

Érdemes letesztelni amúgy, ezek az emberek tényleg nagyon érzékenyek a széles személyes aurájukra: ha leülsz egy olyan székre, amelynek a közvetlen szomszédját már egy norvég elfoglalta, akkor ő azonnal fel fog állni, és az uffogó tekintetének a fújtatva tüntető villámjai végig fogják kísérni az utadat.

Oké, vágom, nem ülünk egymás mellé! De azért nagyon-nagyon sok olyan helyzet van, amikor egy-egy utas a jóérzés mércéje szerint is bunkón viselkedik. Sajnos kikerülnek ezek az emberek mindenféle korosztályból, de a tizenévesek egyenesen kritikán aluli módon használják a járművek ülőalkalmatosságait. Ijesztő, hogy a magát nagyon liberálisan gyermekközpontúként hirdetett országban számonkérés híján mennyire hamar kiöntötték a fürdővízzel a jövő generáció értékrendjét is. Nem csak arról van szó, hogy soha egyiknek sem jutna eszébe idősebbeknek átadni a helyét, de ráadásul egy helyett mindjárt minimum négy helyen ülnek magukban. Az pedig, hogy engem mennyire zavar ez a dolog biztos jelen annak, hogy ideje beszereznem egy cekkert és nekifognom a nyolc órai forgalomban metróval piacra járogatni. Vagyis járnék én, de Norvégiában még piac sincs. De ez már egy másik nap története.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.