Évi 50 könyv?

Az elmúlt években immár állandó szokásommá vált, hogy részt veszek a Goodreads éves olvasási kihívásán. Azért szeretem pont ezt, mert mindenki magának állíthatja be a célját. Van olyan ismerősöm a platformon, aki tíz könyvet szeretne ebben az ében elolvasni és van olyan, aki százat. Népszerű vállalás ugyanakkor a 12 (havi egy) vagy az 52 (az előbbi hardcore változata – heti egy könyv). A Goodreads amúgy nagyon vagány olvasás-követő oldal, nem telik el úgy hét, hogy ne néznék rá, hiszen roppant inspiráló dolog látni, hogy miket olvasnak a barátaim és hogy az egyes könyvekről kinek mi a véleménye. A magyar alternatívája a moly.hu, melyen évekig számon tartottam az olvasmányaimat, de egy idő után rájöttem, hogy semmi értelme az ilyesmit két külön helyen vezetni és valami miatt a Goodreads funkcionalitása és jóval kiterjedtebb nemzetközi adatbázisa győzött.

Az idei évig az volt a technikám, hogy mindig az előzőnél eggyel többet vállalok a kihívásban, így 2021-ben 26 könyvet kellett volna elolvasnom, de ezt teljesítettem már május elejére, ezért alapos mérlegelés után végül magasabbra emeltem a lécet. Most épp 36 könyv a cél, de hamarosan ez is meglesz, így aztán határ a csillagos ég. A nagy számokon persze kicsit megilletődtem és eszembe jutott, hogy oda kellene ám figyelni arra, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Ebben a bejegyzésben szóvá tettem már, hogy bár számomra viszonylag új gondolat, egyet kell értenem azzal, hogy érdemesebb keveset olvasni, de alaposan, mint önkéntes könyvmolyként évi száz fölötti könyvcímen átrágni magad, melyekből végül semmi nem marad meg, gyakran még az alapvető cselekményszál sem. Nem az a célom hát, hogy elkápráztassam a szomszédot azzal, hogy én vagyok az egy ember a tízezerből, aki képes elolvasni évi száz könyvet. Nem elsősorban szórakozásból hanem inkább tanulási céllal olvasok. A nagyon optimista esetben is még mindig “csak” hétezer könyv, amit az ember el tud az élete során olvasni, és ennek a több tízszerese megtalálható bármelyik nagyobb könyvesboltban. Esélyünk sincs lépést tartani a világgal.

Mégis, a könyvolvasás remek időtöltés, szélesíti az ember látókörét és szókincsét, frissen tartja az elménket és örökké megtanít valami újra. Ezért arra gondoltam, hogy azok számára, akik úgy érzik, hogy ugyan szeretnek olvasni, de valahogy nem találják hozzá a megfelelő időt, összeírok néhány olyan dolgot, amely nekem segített abban, hogy évi húszról ötvenre vigyem az elolvasott könyvek számát, úgy, hogy decemberben még mindig emlékszem arra, hogy mit olvastam januárban.

  1. Mindig van nálam könyv – Ez az első és legalapvetőbb szabály. Soha nem tudom, hogy mikor lesz pár percem olvasni. Az a 4 embernyi sor patikában mindenképp eltelik és abban a pillanatban, hacsak fel nem hívom édesanyámat, nincs olyan tevékenység, amit ott és akkor annyi idő alatt el tudnék végezni és ami hasznosabb lenne a személyes fejlődésem szempontjából mint az olvasás.
  2. Soha nem csak egy könyvet olvasok egyszerre – Megvan a könyv minden pillanatra: vastag könyv otthoni kanapés olvasására, vékonyabb és kevésbé komoly témájú könyv az éjjeliszekrényre, kis formátumú könyv vagy ebookolvasó-könyv út közben, aktuális tanulós könyv hajnalra, esti mese könyv – kettő, mert a két gyereknek kétfélét olvasok – és ezeken felül mindig előkerül valahonnan egy forrókrumpli könyv, amit muszáj azonnal elolvasni és ami miatt félreteszek másfél napig minden egyebet.
  3. A fél oldal több mint a semennyi oldal – Ha csak annyi időre is, míg pattan a kenyér a pirítóban, minden holtidőt kihasználok. Sok féloldal sokra megy. Ennek persze előfeltétele az 1-es pont.
  4. Az internet-idő legyen olvasás idő – Amikor azon kapom magam, hogy a Facebook feedem-et görgetem már ötödik perce, akkor gyorsan leteszem a telefont és felveszem a könyvem. Ez egy tudatos döntés, mert nagyon könnyű hosszú félórákra elkalandozni a telefonon, miközben annak a tevékenységnek a hasznossága tart a nullához. Egyszerű tény, hogy a könyvolvasás értéke magasabb, így nem nehéz megoldani a cserét, csak épp rá kell szoktatni magad arra, hogy amint észreveszed, hogy bambulsz, azonnal hagyj mindent és nyúlj inkább könyvhöz.
  5. Gyaloglás közbeni olvasás – Ezt senki ne csinálja utánam! De amikor nem sietek, miért is ne olvasnék a járdán. Az emberek általában kikerülnek, ha utca következik szétnézek. Egész regényeket lehet így elolvasni. Közbiztonsági szempontból jó alternatíva persze a hangoskönyv. 🙂
  6. E-könyvek és hangoskönyvek – Az e-könyvek azért praktikusak, mert tényleg kivétel nélkül mindig kéznél tudnak lenni. Nem kell a táskádban elférjen egy kötet ahhoz, hogy olvashass, ha van egy e-könyv-olvasód (nagyon kis helyen elfér) vagy egy erre a célra való telefonos alkalmazásod (így nem is kell plusz kütyü). A hangoskönyvek pedig zseniálisak, házimunka vagy utazás közben észre sem veszed és olvasol. Én így jutottam A Mester és Margarita végére például és meggyőződésem, hogy igazi könyvként soha nem olvastam volna el. A Youtube tele van ingyen hallgatható zseinális hangoskönyvekkel magyarul és bármilyen más nyelven.
  7. Esti olvasás – A tudomány mai állása szerint direkt összefüggés van az álmatlanság és a képernyők kék fénye között. Emiatt erősen javallott, hogy lefekvés előtt már ne matassunk a telefonunkkal. Arra a tíz percre, amíg elnyom az álom, egy könyv nagyon jó barát lehet és az e-könyv-olvasók képernyője is biztonságos ilyen szempontból. Egy háttérvilágítással rendelkező példány nagyon jól fog akkor, ha nem akarsz valami miatt már lámpát gyújtani (például mert valaki alszik melletted). Az a tíz perc lehet, hogy csak 5 oldal, de lásd a 3-as pontot.
  8. Hajnali olvasás – Tisztában vagyok vele, hogy ez egy haladó szintű feladat, de ha kipróbálnád, hogy reggel a könyved miatt 15 perccel korábban kelj fel, megváltozna az életed. Erről külön mesélek majd. Sokan csak a szundi-val több időt töltenek, mint az a negyed óra. Mi lenne, ha első csörgésre kimásznál az ágyból? Egy jó könyv remek motiváció.
  9. Olvasó platformok – A bevezetőben említettem kettőt, de ezeken kívül akad még lehetőség bőven. Vannak olvasó-csoportok (például a Nincs időm olvasni kihívás a Facebookon), helyi vagy internetes olvasó klubok, online olvasási kihívások, inspirációs könyv-témájú podcastek (például a Lapozz podcast). Se szeri se száma a sok módszernek, amellyel nyomon tudod követni a haladásod és ahol remek könyvajánlókat kaphatsz hasonló gondolkodású könyvmolyok részéről. Számomra a Goodreads-en vezetett könyvlista és a tény, hogy minden elolvasott könyvet azonnal véleményezek, nem csak csillaggal, de írásban is, sokat segít abban, hogy később, akár évek múltán is, vissza tudjak emlékezni az elolvasott könyv számomra legfontosabb elemeire.
  10. Olvass ponyvát – Néha egyszerűen azért nem olvas az ember, mert aminek nekifogott az túl mély, bonyolult, valami miatt döcög. Cseppet sem szégyen a népszerű könyveket elővenni, mert észrevétlenül át tudnak lendíteni egy olvasói blokkon. Ugyanitt kedvencek újraolvasása is ér! A komoly könyved megvár.

Ezen tíz pont mindegyikét alkalmazom a mindennapokban annak érdekében, hogy lassan de biztosan haladhassak az egyre bővülő listámra felvett kötetekkel. Te mikor szoktál olvasni? Hagyd meg nekem hozzászólásban!

u.i. Ha az oldal aljára görgetsz, akkor inspiráció gyanánt mindenkor találsz egy 5 elemes listát az épp aktuális olvasmányaimból.

2 hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.