Miért nem vásárolunk végül a teraszra napelemes égősort?

Ugye neked is van ikeás wishlist-ed? Olyan cuccok, melyeket jó lenne megvenni, de melyekre tulajdonképpen nincs is szükséged vagy amelyeket nem sürgős még egyelőre beszerezni, mert úgy gondolod, hogy majd csak pár hónap múlva lesznek hasznosak, addig meg kár lenne rakosgatni… Az én listám megérett lassan egy rendelésre, de ami biztosan nem lesz rajta, az a napelemes kültéri égősor, amelyet még a télen néztem ki. Akkor azért nem vettük meg, mert semmi értelme nem lett volna egy olyan teraszra kifüggeszteni, ahol a hideg idő miatt soha nem járunk ki és ahol ráadásul a nap sem süt annyit, hogy fel tudja tölteni az elemet. Mégis szem előtt tartottam, hogy amint eljön a meleg idő, feltétlenül kell vegyünk egy ilyet, mert milyen kellemes lesz majd esténként a fényénél beszélgetni. Tévedés!

Akkor vettem észre, hogy valami rendkívüli dolog készül, amikor az esti alkalmankénti videóhívások alkalmával kivétel nélkül mindenki szóvá tette, hogy “nahát, nálatok még világosság van”? Addig abban a tudatban éltem, hogy mi a nagy sötétség vidékén lakunk, de ekkor meggugliztam, hogy ugyan biza mikor is megy le a nap. Azok után, hogy egész télen a napnyugta délután 3 körül alakult, márciustól errefelé mintha egyre sebesebben hosszabbodtak volna a nappalok és most ott tartunk, hogy a fotóhoz hasonló kilátásban legfeljebb este 11 után lehet az embernek része miközben hajnali 4-kor a nap már ismét fent van. Eljutottunk tehát a világosságban kelünk és fekszünk állapothoz, ami nagyon érdekes. Nem véletlen, hogy a Melatonin készítmények vezetik most a patikák eladási listáját. Roppant furcsa dolog úgy lefektetni a gyerekeket fél 9-kor, hogy még igazából strandidő lenne, hiszen magasról tűz le a nap. A szobákat sem lehet teljesen elsötétíteni, de megszoktuk már, hogy amikor aludni kell, akkor ne várjunk félhomályt. Ugyanakkor hajnalban fél hatkor nagyon tud motiválni a fény az ágyból való kimászásra. El is döntöttem, hogy ha már nem kell az iskolával bajlódni (már csak két hét van a vakációig, jéj!) akkor a futást áthelyezem hajnalra, ami napsütésben nem is tűnik már korainak. Ezt a teljesítményt a sötét télben tejességgel kivitelezhetetlennek éreztem. Már maga a 6 óra előtti ébredés is emberkínzás olyankor.

Érted már, hogy objektív értékelés szerint miért is fölösleges a napelemes lámpa? A fénye esetleg éjfél körül tudna legkorábban érvényesülni, és olyankor már senkinek nincs kedve a teraszon ücsörögni. Ha nem látom, én sem hiszem, hogy mit is jelent a gyakorlatban a hosszú nyári nappal itt északon. Ki kell próbálni! Július 1-től elvileg végre nyílnak a határok a turisták számára. Persze ha nem törölik el a 10 (de minimum 7) napos elkülönítést, akkor ez még mindig nem elég jó, de hátha további enyhítések következnek.

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.