Egy háromgyerekes magyar család norvég hétköznapjai

Hétvégi műsornak itt hagyom számodra A takarító férfi c. dokumentumfilmet, mely egy magyar értelmiségi nagycsalád norvégiai útját mutatja be a lehető legközvetlenebb módon. (A beszélgetőtárs Parászka Boróka.) A film vége a legérdekesebb számomra, hiszen ők is úgy indultak el az úton, hogy a végcél a Magyarországra való hazaköltözés volt. Több évi norvégiai tartózkodás után azonban belátják, hogy semmi értelme nem volna már hazamenni, mert idekint élni egyszerűen túl jó. Az előnyökről a videóban több ízben is szó esik.

Ennek kapcsán eszembe jutott az indiai barátnőm története, aki néha mesél arról, hogy otthon medencés óriási lakásuk van és még vagy három házuk vidéken és nagy örökség, és népes család, szolgálók, kocsik, saját kultúra… Norvégiában pedig egyedül vannak, ők sem ismernek 2-3 indiai családon kívül mást, egy két szobás aprócska lakást bérelnek nagyon drágán és tömegközlekednek, Indiába pedig jó esetben kétévente jutnak haza. Mégis amikor megkérdem, hogy hol jobb, azonnal érkezik a válasz, hogy természetesen Norvégiában, SOKKAL jobb, nem is szívesen költöznének már haza.

Mi még mindig úgy érezzük, hogy nem tudnánk hosszú távon felvenni a norvég mentalitást, s bár nagyon sok előnyben részesül az, aki ebben az országban él, és ezeket próbálom, egy kicsit magam is biztatandó, minél népesebb számban a blogban kiemelni, azért ez itt egy teljesen más világ, mint amiben otthon felnőttünk. Fél év persze nem elég ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket levonjon az ember, de mi valahogy úgy vagyunk most ezzel, hogy számoljuk a heteket és hónapokat, Kisti pontosan tudja, hogy a harmadik osztályt már nem itt fogja megkezdeni, miközben persze simán meglehet, hogy már a másodikat sem itt fejezi be vagy akár az ötödiket is itt járja majd. Továbbra is próbálunk minél kevesebbet gondolni arra, hogy sodródunk, és minél inkább kihasználni minden napot, amely megadatik nekünk ebben a gyönyörű országban.

Alig várom, hogy elolvassam Kun Árpád Boldog Észak című könyvét. Egészen biztosan érdekes, számomra új nézőpontokat fogok felfedezni benne.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.