Apró változások, melyek örökre szólnak

Mit tehet egy ember (vagy robot) a világméretű környezetszennyezés ellen? Az IKEA új reklámja is arra biztat, hogy bár egyéni szinten reménytelen felvenni a harcot a globális problémákkal, mindannyian megtehetjük a magunk apró, de kitartó lépéseit egy zöldebb jövő érdekében.

Az újrahasználható bevásárlószatyor és az üvegtárolók immár teljesen alap beruházásnak számítanak. De mit tehetünk még? Ötleteljünk egy kicsit: ki mire jutott az elmúlt években? Van-e olyan, amit már nem zacskóban, hanem papírtasakban és nem palackban, hanem üvegben veszel meg például? Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet? Kitanultad-e a komposztálás csínját-bínját? Tudtad-e, hogy léteznek teljesen csomaglásmentes termékek, melyeket kisebb-nagyobb adagban lehet megvásárolni?

Az Anya környezettudatos Facebook csoportot szívből ajánlom a téma iránt érdeklődőknek. Inspirációt és konkrét segítséget is kapok innen valahányszor rám tőr a tettvágy. Az egyik megvalósításom, melyre igazán büszke vagyok, hogy jó sok évvel ez előtt áttértem az újrahasználható arclemosókorongok napi bevetésére. Igaz, hogy ez egy nagyon apró lépés, de tuti megspóroltam már több mint ezer eldobható vattakorongot, ráadásul a pamutból vagy biobambuszból készült változatok évekig állják a sarat hetente történő hatvan fokos mosások után is és sokkal kellemesebb érzés ezekkel törölni az arcbőrt. Kicsit olyan, mintha minden nap ellátogatnék a kozmetikába. Kezdő csomagnak elég lehet 10-15 darabra beruházni. Én először a Greenmade Zerowaste termékeit próbáltam ki és még mindig használom is őket, mert nagyon szépek. Egy titok van, melyre többszöri mosógép-szétszerelés után jöttem rá: a korongokat mosózsákban kell kimosni, másképp eltűnnek és hajlamosak fura helyeken bukkanni elő. 🙂

Minden további javaslatra és ötletre nyitott vagyok! Az lenne a lényeg, hogy apró, de hosszú távon a napi rutinban meghonosítható lépések egymásra építésével elérjünk egy olyan szintű környezettudatosságra, amely még nem ront az életminőségünkön, de jó érzéssel tölt el, mert “ma is” tettünk valamit a gyerekeinkre örökítendő bolygónkért.

Cuki reklám alább!

Arra gondoltam, hogy az általunk megvalósított apró lépésekről írni fogok egy külön bejegyzést, mikor elkészül, akkor majd ide linkelem. Addig is szabad a gazda, minden ötlet érdekel!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.