Törtpaszuly recept

Minden Nagypénteken megfogadom, hogy gyakrabban kell törtpaszulyt ennünk, de aztán egy évig többet rá sem gondolok. Azt hiszem ha eszembe is jutott volna eddig, visszatartott volna a szitán való átpasszírozásnak a megfőzés és a tálalás közötti unalmas munkája. Már épp gyűrtem volna fel idén is az ingujjam (Nagypénteken kötelező), amikor anyukám rákérdezett, hogy akkor a törtpaszulyt az új csodaturmixommal tervezem-e elkészíteni. Nahát, ez nekem magamtól miért is nem jutott eszembe?

Elmondom, hogy miképpen kell a Vitamix segítségével törtpaszuly készíteni, de előtte még meg kell osztanom veled a tisztánlátás végett egy pozitívumot és egy negatívumot (?) ezzel kapcsolatban. A jó természetesen az, hogy az életben nem ettem még ennyire puhán felhősen légiesen finom állagú törtpaszulyt, pedig egy perc alatt lett kész és nem szükségeltetett semennyi izommunkát. A kevésbé jó része, hogy mivel héjastól mindenestől zúzta habosra a Vitamix a paszulyt, az adagot alaposan elnéztem és végül annyi törtpaszulyunk lett, hogy megvendégelhettem volna az egész emeletet. Ebből persze úgy alakult végül pozitív kimenetel, hogy 2 adagot lefagyasztottam, és most volt amit elővenni egy mezei pénteken, megspórolván az aktuális főzési időt.

Hozzávalók:

  • fehér színű paszuly – 4 személyre kb. fél kiló
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • két nagy fej hagyma
  • olaj
  • pirospaprika

A paszulyt áztasd be egy estével korábban. Főzés előtt szűrd le a vizet, tedd az ázott paszulyt egy fazékba, adj hozzá ízlés szerint sót és pár cikk fokhagymát, öntsd fel vízzel hogy jól ellepje és főzd az egészet puhára. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd szűrd le a paszulyt, tedd át a Vitamixbe és a felfogott főzővízből tölts hozzá 3 decinyit, majd pürésítsd az egészet simára. Közben sót és vizet lehet pótolni addig, amíg a kívánt sűrűséget és ízt el nem éred. A hagymákat vágd apróra és dinszteld meg bő olajon majd fűszerezd sóval és pirospaprikával. Ez lesz a paszuly “cifrája”. Keménypuliszkával és cikakáposztával szeretem a legjobban. Tényleg nem érdemes csak Nagypéntekre tartogatni, mert nagyon finom. A fenti módszerrel pedig a nettó munka vele maximum 15 perc. Ha jól meggondolom, a törtpaszuly erősen divatos, vegán recept. 🙂

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.