Milyenek is azok a híres norvég börtönök?

Mielőtt ideköltöztünk volna, nem is tudtam, hogy milyen híres Norvégia az emberséges börtöneiről (is), de az elmúlt hónapokban mind többször jött velem szembe ez a téma, ezért elkezdtem aztán egy kicsit alaposabban körüljárni a tényeket. A következtetés: minden nap a rendőrség előtt baktatok el és most már néha bizony eszembe jut, hogy ha felkapnék egy követ és betörnék vele egy ablakot, akkor hátha lecsuknának tíz napra, és végre kialudhatnám magam és elolvashatnám az éjjeliszekrényemen heverő hat kötetet.

Tény, hogy felmérések szerint világszinten második helyen áll Norvégia a börtönök emberségessége szempontjából, emiatt aztán felfoghatatlan, hogy mégis hogyan sikerül ebben az országban ilyen alacsonyan tartani a bűnözési rátát olyan körülmények között, hogy börtönbe vonulni sok esetben nagyobb luxus mint némely más országban egy all inclusive nyaralás. Lehet, hogy tyúk és tojás típusú dilemma, de úgy látom, hogy nagy segítség a bűnözés megfékezésében az, hogy a börtönre nem büntetésképpen hanem rehabilitációs lehetőségként tekintenek és ennek következtében kevés a visszaeső bajkeverő. Mitagadás, kedves gondolat! Nem pusztán a jólétet tükrözi hát a cellákbeli kényelem, hanem konkrét célt is szolgál: szeretnék minél jobban megteremteni a külvilági körülményeket elősegítvén ezáltal a későbbi integrációt. A Norvég Büntetésvégrehajtó Szolgálat weboldala szerint a büntetés kimondottan csak a szabadság elvesztésére vonatkozik, ezért az egyéb jogok nem szenvedhetnek csorbát, tehát a kinti élethez minél jobban kell hasonlítania a bentinek azzal az egy különbséggel, hogy ezt a “hotelt” nem lehet elhagyni. Én azt mondanám, hogy az által, hogy ezt a hotelt nem a rabok fizetik, még több is a joguk mint másoknak, de ez már tényleg csak magánvélemény. Összehasonlításképpen azért még idekívánkozik, hogy a kolozsvári egyetemi bentlakásban százszor rosszabb körülményekért fizettük ki annak idején az ösztöndíjunk felét. 🙂 Ingyenes jógaóra, lapostévé, internethozzáférés, tanulási lehetőségek… mégis világszinten Norvégiában a legkisebb a két éven belül visszaeső bűnözők aránya (20%), tehát a rendszer működni látszik. Pedig nem lehet ám a végtelenségig élvezni a börtönök vendégszeretetét: a maximálisan kiszabható büntetés Norvégiában 21 év, melynek a 30%-át jó viselkedésért rend szerint elengedik. Lévén, hogy vannak a világon sajnos rettenetes, az emberiség egésze ellen elkövetett bűnök is, utólag megfontolták, hogy lehet kevés lesz a 21 év, emiatt egy nagyon merész gondolattól vezérelve egész 30 évre növelhették a felső határt. Ennek eléréséhez azonban mondjuk egy sima sorozatgyilkosság nem jelent elegendő kvalifikációt.

Ebben a cikkben találsz néhány fotót arról, hogy milyen is egy igazi norvég börtön belülről. A következő dokumentum-videóban szintén elég jól körüljárják a témát, de a We Are The World-öt éneklő börtönőrök láttán őszintén nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Inkább sírva-nevetek. Szóval, ha valaha arról álmodoztál, hogy egy jókora kővel bedobod a rendőrség ablakát, melegen ajánlom, hogy Norvégiában tedd ezt. Ugyancsak a videóban hangzik el a jövőjüket tervező fegyencek kapcsán az, ami számomra a hónap mondása: “Nem is rossz ötlet, ha az ember előbb megjárja a börtönt és csak utána lesz politikus”. Ezt valahogy a legtöbb országban (Romániában is) fordítva szokás véghezvinni.

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.