A vírus és az áldozatai

Nem találtam magamban az erőt az íráshoz az elmúlt bő egy hétben. Akkor szívódott fel a lendületem, amikor egyik reggel Brigi barátnőm üzenetére ébredtem, aki szólt, hogy meghalt Erika. Viszonylag fiatal korunkból adódóan mostanig kegyesen kevés alkalommal kellett velünk egyidős barátunk vagy ismerősünk halálával szembesülnünk. Az a néhány elszigetelt eset viszont mindig hetekre kizökkentett a mindennapi mókuskerék rózsaszín elégtételéből. Felfoghatatla,n de ugyanakkor kegyetlenül közelivé válik a végesség érzése, amely akkor súlyt le ránk, amikor szembesülünk azzal, hogy egyáltalán senki nem garantálja azt, hogy nyolcvanöt évesen, békében fogunk a férjünkkel egy napon távozni az élők sorából, amikor nem csak a gyerekeink, de az unokáink is mind felnőttek már, és mindenki elindult a maga önálló útján, így végre ránk már nem is lesz szükség, ezért úgy érezhetjük, hogy ami miatt a Földre jöttünk, azt becsülettel el is végeztük.

Erika nagyszüneti barátnőm volt a Bolyaiban, egy évvel fölöttem járt és az osztálytermeink 3 éven át szomszédosak voltak egymással. Kevés hozzá hasonló derűs embert ismertem akkoriban és nagyon szerettem vele beszélgetni. Amikor aztán Budapestre ment egyetemre teljesen elveszítettük egymást szem elől. Maradtak a későbbi Facebook lájkok. Láttam, hogy született két szép gyermeke, nem tudtam, hogy várja már a harmadikat is. Túl könnyű a kedves emberektől eltávolodni a sok rohanás közepette. Számomra ez most óriási tanulság volt és el is kezdtem rendre szorgalmasan felkutatni a régi ismerősöket, azokat akikről évek óta nem tudok már semmit, de valamikor fontosak voltak számomra valamilyen módon. Ezek a beszélgetések kivétel nélkül mind nagyon pozitívak és valódi feltöltődést jelentenek számomra. Milyen kár, hogy tragédiákra van szükség ahhoz, hogy az ember ráébredjen, hogy a reggeltől estig beosztott szoros napirend, az “örülök, hogy a legszükségesebbre jut időm” hosszú távon kiüríti a lelkünket és megfoszt az apró örömöktől, melyek miatt élni érdemes.

Az elmúlt hetek tragikus eseményeiről több cikk is megjelent. Itt és itt olvashatsz róla. Sajnos ilyen történések szükségesek ahhoz, hogy a köztudat elé kerüljön annak az a szörnyű tény, hogy a harmadik hullámos covid borzasztó veszélyes a kismamákra nézve. Biztosan megoldás az, ha őket soron kívül beoltják, de nem felejthetjük el, hogy az oltást még gyerekekre sem tesztelték, hát még magzatokra. Semmit nem tudunk a várható mellékhatásokról. A világon semmit. Volt még néhány alkalom az elmúlt évtizedekben, amikor külső tényezők miatt kimondottan szerencsétlenül időzített, aki épp akkor várta a kisbabáját, de a mostani időszakban kétségtelenül kerülendő a teherbe esés. Persze ha ez kitudódik és eluralkodik a pánik, akkor megcsappan a féltve őrzött vérszegény népességnövekedési tendencia, és akkor aztán vége a világnak. Ezért hadd higgyük, hogy majd a várandósan megkapott oltás megóv minden bajtól. Hinni persze mindenki azt hisz, amit akar.

Erika családjának fájdalmán senki nem tud segíteni, a három árva kisgyerek gondolatától vérzik a szívem. A legkisebb meg sem ismerhette édesanyját. Anyagi támogatással viszont hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a következő időszak gondjainak egy részét levehessük az édesapa válláról és ő ezáltal minden idejét és erejét a kicsikre tudja szánni. A támogatás mikéntjéről ebben a publikus Facebook bejegyzésben írnak. Ha ismerős vagy az Anya főz csoport berkeiben, ott is elindult egy jótékonysági licit, melynek lebonyolításában segédkezem. Felajánlásokat szívesen fogadunk.

Vigyázzunk egymásra!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.