Ahol a minőség az első

Észrevettem, hogy minden szósz, melyet ételek ízesítéséhez használni szoktunk, hozzáadott cukrot tartalmaz. Soha nem olvastam el korábban ezeknek a termékeknek a címkéjének az apróbetűs részét, olyan egyértelmű volt, hogy használunk mustárt, gulyáskrémet, szójaszószt. Bár az ételekhez keveset szoktunk hozzáadni, és abban a kevésben még kevesebb cukor rejlik, ezért nem történt eddig sem tragédia, bizony ha valaki teljesen cukormentesen akar étkezni, ezekre oda kell figyelnie. Plusz brit tudósok bebizonyították, hogy a napi cukorbevitelünk jelentős hányada épp ilyen rejtett cukrokból áll, tehát igaz lehet, hogy sok kicsi, sokra megy. Felvágottból például nem is könnyű cukormenteset találni, de nem szeretném ezt a bejegyzést elvinni a cukor elleni tüntetés irányába – erre ott lesz a holnapi :D.

Azért kezdtem olyan messziről a mesélést, mert meg szeretném indokolni, hogy az alábbi termék egyáltalán hogy került be a háztartásunkba. 🙂

Kutatásaim kiderítették ugyanis, hogy a tamari szószban, mely nagyon hasonlít a szójaszószhoz, talán nincs cukor, ezért felírtam a bevásárlólistára Istvánnak, hogy hozzon egy üveggel, próbáljuk ki milyen lesz tőle a csirkemáj, mely anyukám zseniális találmánya alapján mindig a szójaszósztól lesz nagyon finom s amit én már hetek óta nagyon kívánok. István nem tudván, hogy mi a manó lehet a tamari szósz, az ázsiai üzletben jobb híján ezt találta s jött vele boldogan, hogy ni milyen vicces ennek a csomagolása. Azóta is, ahányszor kezünk ügyébe kerül, mindig megmosolyogjuk a feliratot ezért gondoltam neked is megmutatom, hogy milyen az, amikor a minőség az első, de a mag nélküli tamarindusz esetleg magvakat tartalmazhat. Meggugliztuk persze a felhasználását, ha már bekerült a házunkba, és el fogjuk fogyasztani, ezzel is tanulunk valami újat. Itt lehet róla többet olvasni.

Ami pedig a tamari szószt illeti, végül az is került a török boltból és kiderült, hogy teljesen jó cukor- és gluténmentes (!) helyettesítője a szójaszósznak, ezentúl ha tehetem ezt fogom használni. A két szósz íze nagyon hasonló, a tamari szósz viszont japán fejlesztés és mivel tudjuk, hogy Japánban az emberek száz évig élnek, abszolút logikus cserének tűnik számomra a jövőre nézve a tamari szósz használata a szójaszósz helyett.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.