Utazni bajos

Mától lépnek érvénybe a Norvégiára vonatkozó eddigi legszigorúbb beutazási szabályok. Vajon meddig lehet ezt még fokozni?

  1. Kezdetben volt a kötelező elkülönítés mindenki számára, aki bizonyos színű országokból beutazik, emiatt ültünk mi itthon tíz napot november elején, amikor Osloba költöztünk.
  2. Később kijelentették, hogy senki nem utazhat be Norvégiába, akinek nincs itt bejelentett lakcíme, így aztán elvileg sikerült a világot az összes vírusával együtt a határokon kívül tartani, mi pedig örültünk, hogy már itt vagyunk, mert január óta beköltözni senkinek nem áll immár módjában.
  3. Persze ekkor még mindig veszélyt jelentettek azok a Norvégiában élők, akik mégis elég sűrűn járták ilyen-olyan ürüggyel a külföldi utakat. Ezért pár hete úgy döntöttek, hogy ezentúl mindenkinek, aki nem igazolhatóan életbevágó céllal utazik, kötelezővé válik a fizetős (napi 50 euro/fő, de ebben az ellátás is benne van) karanténhotel igénybevétele legalább az első negatív tesztig, vagyis minimum 3 napra, még akkor is, ha igazolni tudná adott esetben, hogy a lakásában adottak lennének az izolációra vonatkozó feltételek. Ezzel együtt már elég sokan letettek a húsvéti vakációra vonatkozó balga külföldi terveikről, de úgy fest nem elegen…
  4. Mától aztán nemcsak hogy kötelező a karanténhotel, de muszáj a tíz napot végigülni benne, ami 500 euró/fő fix kiadást jelent. Családok esetében ez egyáltalán nem egy elhanyagolandó összeg, bár a gyerekek csak fele annyit fizetnek. Viszont ha jobban meggondolom, a gyerekes családoknak nem is a kiadás lenne a legfőbb gondjuk: képzeljük csak el magunkat két-három kisgyerekkel tíz napon át bezárva egyetlen hotelszobában… A hideg is kirázott.

Így van tehát, hogy senki nem utazik sehová, és csoportos-messenger-hívásos lesz a Karácsony után a Húsvét is. Hanem vajon hatásosak lesznek ezek az intézkedések, melyeket kiegészít helyi szinten az, hogy minden zárva az élelmiszerboltokon és a patikákon kívül? A számok egyre emelkednek, az oltással sehogy se haladnak és már mindenkinek több rokona és barátja átesett a fertőzésen az elmúlt hetekben. Úgy érzem, hogy futunk valami elől, ami úgyis utolér s még azok jártak jobban, akiket már hamarabb elkapott, mert azok legalább már lelassíthatnak.

Nálatok mi a helyzet?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.