Sommerskolen Oslo

Tegnapelőtt mindkét gyerekem hazahozott egy-egy méretes színes szórólapot, melyen bemutatkozott az osloi nyári iskola idei programja és szűkös határidős jelentkezésre biztatták a gyerekeket a sokféle tematikus hét egyikére.

Tegnap ígértem, hogy mesélek valamiről, amiben visszatérülni látom a sok beszedett adókoronát. Íme: óriási betűkkel írja a szórólapon, hogy a nyári iskola teljesen ingyenes.

Számoljunk: a nyári vakáció összesen 8 hetes. Ebből 3 hetet lefed Oslo önkormányzata ingyenes nyári táborral, melyek már az elsős gyerekek számára is elérhetők. A maradék öt hétből legalább 3-4-re a legtöbb szülőnek van elég szabadnapja, mert itt sokkal bőkezűbben mérik a fizetett szabadságot mint például otthon, ahol az a bizonyos húsz nap kábé semmire sem elég s ritka az a cég, aki jószántából többet adna az előírt minimumnál. Ha hozzávesszük azt a széles körben elterjedt szokást, hogy a túlórákat szabadnapok formájában ki lehet venni, az egyenlőség jel után mindjárt azt látjuk, hogy az átlag norvég szülőnek aligha jelent gondot vagy plusz költséget a gyerekek nyári szünidős elhelyezése.

Ami pedig a nyári iskolát illeti: a vakáció első kettő és az utolsó hetében szervezik, reggel fél 9-től délután 4-ig tart, tehát lefedi a teljes munkanapot, a választható programok pedig elképesztőek: tudományok, kísérletek, kirándulás, úszás, tánc, zene, kódolás, színház, filmkészítés, kutatás, állatvédelem… Hasonló programért otthon az ember a fél fizetését ott hagyná s ha több gyereknek kell kifizetni, akkor az átlag család ezt meg sem engedheti magának. Épp a tavaly volt egy elég nagy vihart kavar beszélgetés az egyik anyukás csoportban, amikor egy nagyon klassz nyári napközis foglalkozást hirdettek olyan áron, hogy a legtöbb kétgyerekes családban az egyik szülő fizetése nem lett volna elég rá. Ez aztán igazi és jogos vitát szült a két tábor részéről: egyrészt mindenki azt akarja, hogy az ő gyereke is ilyen klassz programokkal tölthesse a nyarat és nagyon nehéz szembesülni azzal, hogy nem lehet, mert bár átlagos fizetésem van, nem tudom megengedni magamnak, csak abban a határesetben, ha mondjuk egy gyerekem van s nem kettő vagy több, miközben ott a másik oldala az éremnek, mely szintén jogosan érvel abban a tekintetben, hogy a tábor szervezőjének, nem lévén jótékonysági szervezet, is ki kell jöjjön a számítása. Máris megfejtettük, hogy hol a hiba: a beszedett adókból kellene biztosítani azt, hogy minden gyereknek megadasson a lehetőség a nyári táborra.

Itt Osloban egy központi rendszeren keresztül kellett a helyeket megpályázni megjelölvén gyerekenként 5 opciót (foglalkozás-időpont-helyszín kombinációban), melyek közül valamelyekre beosztják majd őket s bár kijelentették, hogy a covidos előírások és távolságtartás miatt a helyek idén szűkösebbek, ígérik, hogy mindenkit megpróbálnak elhelyezni, aki menni szeretne. Április folyamán kapunk majd választ a kérésünkre.

Persze számunkra felvet néhány logisztikai kérdést a dolog. Pocok esetében például találtunk angol nyelven tartandó programot és reméljük, hogy kap majd helyet rá, de az elsősöknél nem volt ilyen lehetőség, így Kisti egészen biztosan teljesen norvég környezetbe pottyan majd. Nem lesz könnyű és cseppet sem biztos, hogy élvezni fogja. A lányunkat nem féltjük, mert ő mindenütt feltalálja magát, nekünk többieknek pedig legfőbb ideje komolyra venni a norvég nyelv elsajátítását, mert úgy látszik sok mindenről lemaradhat az, aki abban a hitben él, hogy az angollal bőven lehet boldogulni. Főleg ha többet szeretne az élettől, mint a sima “boldogulás”.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.