A magas norvég adókról

Mindegyre keresem azokat a pozitívumokat, amelyek híressé tették az északi országok, konkrétan Norvégia szociális hálóját. Itt ugyanis az emberek nagyon sok adót fizetnek nem csak a jövedelmük után, hanem a megvásárolt termékek és szolgáltatások jelentős része után is, mégis alacsony az adócsalás, sőt olyat is láttam már, hogy arról zengett valaki ódát, hogy milyen boldogan fizeti az adóját. Íme egy vicces, de gyakorlatias példa a kedvenc norvég youtubereimtől:

Az adózási rendszer által alkotott labirintusnak csekély részével vagyunk egyelőre tisztában, de az világos, hogy lépcsős adózás van életben, vagyis a kisjövedelműeknek jelentősen alacsonyabb az adókulcsuk,, miközben a bruttó évi egymillió koronát (ötszázezer lej) meghaladó jövedelemnek szinte a felét beszedik adó formájában. Ezt a méltányosságot itt mindenki értékeli.

A gyakorlatban eddig elég kevés részét kaptuk vissza a befizetett adónknak egyéb juttatások formájában, persze fél év ittlét után nem türelmetlenkedünk cseppet sem, csak azért ha az otthoniak érdeklődnek, már nagyon szeretnék valami konkrétat tudni mondani ebben a témában. Mit is jelent az oly erős norvég szociális háló? Mitől lesz olyan jó dolog itt lakni és itt adózni?

Tudom például, hogy ingyenes az egyetemi oktatás (bennünket még évekig nem érint), viszont fizetős mindennemű óvoda (szintén nem aktuális). Az állami iskolák ingyenesek, jól felszereltek és a gyerekek minden taneszközt ingyen kapnak, s bár a magániskolák, mint a miénk is, fizetősek, a havi tandíj meg sem közelíti a tényleges költségek mértékét, mert ezeket is jelentős mértékben támogatja az állam (itt az első pont!). Az orvosi ellátás oroszlánrésze ingyenes, de van egy éves szinten megszabott alaphozzájárulás, melyet előbb ki kell fizetni ahhoz, hogy átjuss az ingyenesség küszöbén. Idén ez nagyjából ezer lejnek megfelelő koronát jelent. Ezt a határt apró-cseprő dolgokkal jó eséllyel éves szinten sem lépi túl az átlagos, egészséges ember, de aki valóban beteg lesz, kórházi ellátásra szorul, az már bőven jogosult az ingyenességre, így azt segíti a rendszer, aki tényleg bajban van, a kisebb kiadásokat pedig mindenki meg bírja fizetni. A fogászat viszont fizetős minden felnőtt számára, s a múltkor mesélte az indiai barátnőm, hogy a férjének egy sima gyökérkezeléses fogtömés végül 8 ezer koronába került (4 ezer lej). Létezik itt is gyerekpénz (de cseppet sem esnek túlzásba az összeggel, nincsenek is gyerekpénz miatt bővülő nagycsaládok…), van egy éves gyereknevelési szabadság, mely apának és anyának megosztva egyenlően jár és 100%-ban fizetik (vagy 80%-ban és akkor kicsit tovább tart). Bölcsi és ovi annyi van mint égen a csillag és sok felnőtt jut kevés gyerekre s bár fizetős szolgáltatás, itt sem a reális összeget kérik el, inkább egy fajta hozzájárulásnak tűnik a havi 1.500 lej körüli összeg. Cserében a pár hónapos gyereket is gond nélkül beveszik, a nagyobbak esetében pedig gondoskodnak róla, hogy délutánra mindenki felismerhetetlenségig koszos legyen. A tömegközlekedés nagyon pontos és kényelmes itt a fővárosban, persze nem olcsó (havi felnőtt bérlet 400 lejtől kezdődik).

Biztos vagyok benne, hogy vannak még további kedvezmények, a munkanélküli segélyről és az idősek ellátásáról például nem volt még alkalmam adatokat gyűjteni, mert egyelőre ezek a dolgok nagyon távol állnak tőlünk, azt azonban hallottam, hogy a covid miatt elbocsájtott emberek egészen szépen meg tudnak élni a hónapok óta folyósított állami kárpótlásból.

Ha ismered a rendszert és eszedbe jutnak újabb pozitívumok, kérlek írj róluk hozzászólásban, mert igazán érdekel minden. Lehet, hogy bizonyos dolgok csak évek múltán fognak kiderülni számunkra.

Közben találkoztam két roppant érdekes ingyenes, nyilván az adókból finanszírozott, szolgáltatással, melyeket itt Osloban igénybe vehetünk és igénybe is fogunk venni. Az egyikről holnap tervezek bejegyzést írni, mert friss adataim vannak róla és az állam meglehetősen nagyot koppant, mikor tudomást szereztem róla.

2 hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.