Online iskola és visszatért a tél

Európa-szerte visszavicsorgott néhány nap erejéig a tél, elárasztották a facebook oldalamat a fehér képek. Habár március idusa felé közeledünk, mégis jólesett legtöbbünknek a havas látvány, hiszen lassan biztosak lehetünk benne, hogy ez immár az utója lesz az idei téli szezonnak. Ma reggelre harminc centi hó hullott a környékünkön, hirtelen mintha ismét januárban találtuk volna magunkat. Habár a gyerekek a héten online oktatásban vettek részt, a tízórai-szünetet sikerült kihasználni: 30 perc elég arra, hogy villámgyorsan felöltözzenek és kilökjem őket a ház elé hógolyózni. Teljesen felfrissülve vágtak neki a további kétszer másfél órának.

Elég unalmas az itthoni oktatás, Kisti nagyon könnyen elálmosodik, miközben a tanítónő már ötödször magyarázza ugyanazt, minden gyereknek külön felel ugyanarra a kérdésére, mindenkinek elmondja újra és újra, hogy mire kell kattintani, mit kell megnyitni, mikor mit kell csinálni. De ha a hatodik gyerek is megkérdi, sosem az a válasz, hogy “miért nem figyeltél”, hanem fogja magát és hatodszor is türelemmel elmondja ugyanazt. Meg kell hagyni minden esetre, hogy ezek a hat-hét éves gyerekek ennek az alaposságnak köszönhetően, (amennyiben értik az angol nyelvet) az online oktatással teljesen egyedül, felnőtt segítség nélkül boldogulnak. Kisti legtöbbször még mindig nem érti, hogy mit mond a tanítónő, de a “dedós” hangnemet még így is unja, pedig egyebek mellett miatta is beszélnek olyan alapos lassúsággal a tanárok. Itthonról könnyű az iskola, mert fordítok neki és ha tudja, hogy mit kell tennie, akkor a feladat maga többnyire nem kihívás. Mivel azonban nem tudja magát kifejezni angolul vagy norvégul, az iskolában a gyengébb képességű tanulók között van számon tartva s amíg vannak olyan gyerekek, akik miatt lassan kell haladni, addig mindenki lassan fog haladni. Van egy angol anyanyelvű kisfiú az osztályban, értelmes, mosolygós, eleven gyerek. Pusztul el az unalomtól. Akinek a nyelv nem kihívás, annak az elsős tananyag abszolút nem lesz az és nem tudom eldönteni, hogy végül is ez jó vagy rossz dolog. Az érem túloldalán ücsörögvén egyelőre örülök, hogy el tud telni az első év úgy, hogy a nyelvtanulásra tudunk főleg koncentrálni. Néhány hete még volt egy 3 napos online tanítási időszak, azóta Kisti fejlődése látványos. A legtöbb dolgot továbbra is tolmácsolni kell neki, ugyanúgy mellette kell ülnöm, ha azt akarom, hogy haladjon, de most már sokkal több mindent megért magától is. Van még épp három hónap ebből a tanévből, azért valóban repül ám az idő, de úgy gondolom, hogy ez alatt el tudunk jutni arra a szintre, hogy a második osztályban egyedül tudjon majd boldogulni. Nulláról kezdve azért ez így is szép kis gyorstalpaló lesz neki.

Ezúttal 2 covidos család miatt zárt be egy hétre az egész iskola, pedig a gyerekek nem is kapták el a betegséget, csak a szüleik. Az egyik épp Pocok padtársa, de egyelőre nálunk is mindenki jól van. Csak az én home office közben iskolábajárós idegeim sínylették meg egy kicsit ezt a hetet, hanem hétfőtől úgy néz ki csak visszaáll ismét a normális (de piros kódos) iskolai rend.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.