Celeste Ng – Kis tüzek mindenütt

A februári hónap meghatározó olvasmányélménye volt számomra ez a regény. Nagyon régen olvastam ilyen különlegesen érdekes, megkapó mégis elgondolkodtató történetet. Letehetetlen.

A regény egy tökéletes, 4 gyerekes, kisvárosi amerikai családról szól, akiknek az életét teljesen felfordítja az új albérlőjük: egy egyedülálló anya és a 15 éves lánya. Ahogy peregnek a fejezetek, a sztori egyre jobban kibontakozik, mind mélyebb betekintést nyerünk jelenbe és múltba, egyre inkább kibogozódnak a szereplők közti kusza kötelékek míg a végén, és emiatt vált kedvencé ez a regény, mindenkinek igaza lesz!

Soha nem olvastam még ehhez fogható bonyolult nézőpont- és értékrendszereken át különböző szögekből megvilágított mégis könnyen emészthető regényt, melyben végül is arra a következtetésre kell jutnunk, hogy bár nagyon komoly dolgok történnek (gyerekrablás, tűzeset, halálos kimenetelű baleset, csalás, hazugságok, örökbefogadás, bírósági tárgyalás, béranyaság, árulás, abortusz…), mégsincs a történetben egyetlen negatív szereplő sem. Varázslatnak tűnik, de miután apránként megismerkedünk minden szereplő múltjával és megértjük a miértjeiket, rájövünk, hogy minden helyzetben vagy a jó szándékból vagy az igazságérzetből fakadó döntések születtek, de soha senki nem akart szánt szándékkal ártani a másiknak. Ha sikerül belebújnod az egyes szereplők bőrébe, akkor abból a konkrét szögből nézve maradéktalanul megérted, hogy miért hozta meg egyik vagy másik döntést és egy bizonyos helyzetben miért épp azt cselekedte vagy mondta amit.

Mikor eljutottam az utolsó oldal végére, tátongó űr maradt bennem, melyet azonnal be tudott tölteni a könyvből készült 8 részes mini-sorozat, így néhány nappal még sikerült elodázni a cselekményszáltól való elszakadást. Persze a forgatókönyv, mint ahogy az lenni szokott, épp csak nagy vonalakban igazodik a könyvbeli eseménykehez, jócskán pótolván kitalációval a lefaragott mellékágakat, látványelemekben viszont nem szűkölködik, ezért szívből ajánlom megnézését. Nyilván a könyvvel kell kezdeni. 🙂

Neked melyik volt mostanában a legemlékezetesebb olvasmányod? Mesélj! Ha olvastad a Kis tüzek mindenütt c. regényt, mi volt a véleményed róla?

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.