Barbár keresztelési szokások

Az ortodox hagyomány szerint a keresztelési szertartás keretében a kisbabát háromszor víz alá kell meríteni. Ezt a szokást a hívő emberek furcsamód nemigen kérdőjelezték meg mostanig. Szívből remélem, hogy ennek a fajta “minden úgy kell legyen ahogy a papa mondja” hozzáállásnak vége szakad a jövőben, hiszen a hétvégén megfulladt egy másfél hónapos csecsemő miután a pap akkor is teljesen elmerítette a vízben, amikor az üvöltve sírt. Ennek következtében annyi víz került a kicsi tüdejébe, hogy az orvosok nem tudtak már rajta segíteni.

Kegyetlen dolog ez a szülői felelősség: a józan eszed folyamatos harcban van a szíveddel és a hagyomány erejével. Mindannyian igen jól ismerjük a “neked jó volt nem tudom a te gyermekednek miért ne lenne jó” típusú mondatokat. Nyilván nehéz felvállalni valamit, aminek nem látjuk még tisztán a jövőbeli következményeit.

Ha úgy érzed, hogy ennek a meggondolatlan keresztelési szokásnak véget kell vetni (én amúgy el sem tudom képzelni, hogy nem történnek ilyen tragédiák kábé minden hétvégén… hiszen a keresztelendő gyerekek rend szerint üvöltenek…), akkor ide klikkelvén aláírhatod a petíciót, mellyel a romániai szülők ki szeretnének állni az ortodox egyház dogmái ellen. Én abban hiszek, hogy a változás egyéni szinten és belülről kell fakadjon, családonként, szertartásonként, igenis meg lehet kérni azt a papot, hogy jobban figyeljen oda a gyermekünkre vagy lehet találni másikat, aki nyitott az emberséges magatartás felé.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.