A világ első idő-mentes övezete?

Sommarøy egy egészen kicsi észak-norvégiai sziget, melyet alig több mint 300-an laknak. A sziget földrajzi fekvéséből adódóan ezek az emberek minden évben megtapasztalják, hogy milyen az, amikor két hónapig nem lehet látni a napot, de cserében kárpótolja őket nyáron a két hónapnyi örök nappal. A lakosság fő bevételi forrása a halászat mellett a turizmusból származik, nem csoda hát, hogy állandóan azon törik a fejüket, hogy miképpen tudnák megkülönböztetni magukat a többi hasonló elhelyezkedésű szigethez képest.

2019 júniusában aztán ez a kis közösség kikiáltotta az idő-mentes övezetet, mely szerint hivatalosan vállalják, hogy az örök nappal 69 napjában nem lesznek pontos nyitvatartási idők, sem hivatalos program-időpontok s úgy általában éjjel vagy nappal mindenki azt csinálhat s akkor, amikor s amit akar. Egészen jól kivágták magukat a természet által rájuk kényszerített állandó jetlag állapotból, ennyit minden esetre meg kell hagyni.

Remélem, hogy eljön az idő, hogy meglátogathatjuk mi is ezt a cuki szigetet s Tromsø környékét. Jó lenne télen menni a sarki fény miatt és nyáron is menni az örök napfény miatt. Csak épp utazni lehetne már… végül is csak ahajt van, Norvégia másik felében, alig 1600 km-re. 🙂 Ha már erre járunk…

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.