Szigorúbb a helyzetünk

Ekkor:

Szombaton úgy vezették be a szigorításokat Osloban, hogy észre sem vettük. Nap közben még a tavaszias időjárást és a napsütést kihasználva bóklásztunk Kistivel a Frogner parkban és majd csak este olvastam, hogy déltől már érvényben voltak az új szabályok. A szomszédos településen ugyanis felfedezték egy gócpontját az angliai covid-fajtának, és emiatt az eddigi legszigorúbb szabályokat léptették ismét életbe, de nem “hétfőtől” és nem is “holnaptól”, hanem most azonnal.

Így nap közepén bezártak mindent, ami nem életbevágó célt szolgál, nyitva csak az élelmiszerüzletek, patikák és benzinkutak maradhattak. Berekesztettek mindenféle kulturális- és sporttevékenységeket és programokat, áttették az oktatást piros kódra, eltöröltek egy csomó beutazással kapcsolatos karanténkedvezményt, de ami a legnagyobb közmegdöbbenést váltotta ki: bezárták a Vinmonopolet-et! Ezzel tehát kijelentették, hogy az alkohol-fogyasztás nem alapvető szükséglet, így január 31-ig bár nem szóltak előre, de nem lehet több bort venni, pont. Ez a meggyőződésük épp egy napig tartott, hétfőn már kinyitottak az italboltok (ah a lobbi…). 🙂 A többi megszorítás azonban életben van még és legközelebb a hét végén fogják felülvizsgálni, hogy érdemes volna-e enyhíteni a szabályokon.

Az iskolában a piros-kód nem feltétlenül azt jelenti, hogy bezárnak, hanem egy bizonyos kereten belül az egyes intézményekre bízzák, hogy miképpen fognak eljárni. Az egyetemek és a középiskolák áttértek az online tanításra. Az elemi osztályok és az óvodák-bölcsődék többnyire működtek már ma, miután a tegnapi napot zárva töltötték azért, hogy felkészítsék az épületeket és a személyzetet az új szabályok betartására és betartatására. Ahol nagy a létszám, ott felosztják a gyerekeket és felváltva vehetnek részt az órákon. Szerencsére a mi iskolánkban nincs erről szó és elsőtől hatodikig mindenki rendes (bár enyhén rövidebb) program szerint járhat mától. A tegnapi nappal hosszú hétvége kerekedett végül is és ezt a gyerekek nagyon élvezték.

Bár a tömegközlekedésen be kellene tartani azt, hogy maximum a kihasználtsági szint feléig vehetnek fel utasokat, az egyes metró ma is tömve volt nyolckor. Reméljük, hogy a maszk tényleg megvéd, de a gyerekek 12 éves kor alatt nem kötelesek viselni. Azt hiszem ismét előveszem a már szinte elfeledett kézfertőtlenítőket. Neked mi a véleményed erről a második (vagy hányadik?) hullámról? Történtek-e szigorítások mostanság? Aggódom az otthoni helyzet miatt. Mindenki nagyon várja, hogy a vakáció után, nyolcadikától, elkezdődhessen az iskolákban az oktatás. Lassan egy éve tart ez az online állapot. Ha otthon is felüti a fejét az új vírus-fajta, lehet, hogy lefújják a sulikezdést és akkor nagyon sok gyerek és felnőtt lesz ismét nagyon csalódott és dühös.

Vigyázzatok magatokra!

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.