Február 8-tól visszatérhetnek a gyerekek az iskolába?

Ekkor:

Nagy hír! “Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter ma kijelentette, hogy megállapodás született az iskolák nyitásáról, így a diákok – ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi – február 8-án már az iskolapadban kezdik a második félévet.

Tehát akkor most már ugye végre világos minden kedves romániai szülő számára, hogy mi lesz a gyerek(ek) s az egész család sorsa a második félévtől?

Persze azt eddig is sejteni véltük, hogy ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor vissza lehet majd térni az iskolákba, de ha ennek a mai napon ekkora hírértéke van mégis, akkor ezek szerint mégsem volt a dolog épp annyira nyilvánvaló eddig és a sok hétről-hétre táplált első féléves remény, hogy talán jövő héten bejelentik, hogy nyitnak az iskolák, mind hiú ábránd volt. Októbertől idáig terítéken sem volt, hogy amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, megszűnjön az online oktatás? Csak most, hogy mondja a miniszter, most esetleg meggondolják? Törjék csak a fejüket, amíg a szülők még bírják idegekkel s szabadsággal s online munkának álcázott hajtépéssel.

A napokban olvastam egy beszélgetést egy szülői csoportban, ahol sokan kifejtették, hogy valójában éppen az ő gyereküknek az évfolyama a legnagyobb vesztese ennek az online évnek: épp az ovisok, éppen az elsősök, éppen a negyedikesek, éppen az ötödikesek, éppen a nyolcadikosok s szegény tizenkettedikesek, mert nekik még bankettjük se lehet. Én úgy látom, hogy a leginkább attól “szegények” ezek a gyerekek, mert egymás társaságától vannak megfosztva. Ennyi sok év után, ha visszanézek az iskolai évekre úgy gondolom, hogy az elsajátított tudás halvány részének veszem igazán hasznát. Az iskola igazi erőssége abban rejlik, hogy a gyerekeink megtanulnak közösségben élni, a szabályokhoz idomulni, különböző élethelyzetekben szülők nélkül magukat feltalálni és életre szóló örök barátságokat kötni. Online meg lehet tanulni a történelemleckét, online lehet beszélgetni a nyelvtanról, az aktuális háziolvasmányról, a törtekről és még azt is megígérték, hogy az érettségi vizsgát az online megszerzett tudásszinthez fogják igazítani, de a csetes üzenetek bizony nem helyettesítik a barátokkal való bandázást. Ebből a szempontból elvesztegettek egy évet a gyerekeink életéből. Szerintem ez most a legnagyobb baj. Minden egyéb bepótolható, ha nagyon muszáj.

Ezekben a hónapokban végig úgy éreztem, hogy sokan mások nálunk ezerszer rosszabb helyzetben vannak és ez nekem erőt adott arra, hogy ne ejtsek panaszt s örüljek, hogy jól vagyunk. Erre próbáltam a gyerekeket is tanítani. Vannak olyan élethelyzetek, amelyek valódi nehezített pályává alakították az otthoni tanulást: kicsi lakás, sok testvér, laptopok hiánya, olyan munkahely, ahonnan sem szabadságra jönni sem online dolgozni nem lehetséges, minden figyelmet lekötő kicsibaba és még hozzá egy-két írni-olvasni most épp jobb híján anyától tanuló testvér, ovis és kisiskolás gyerekek, akiknek a felügyeletének a megoldása rémálom-szerű logisztikai feladat elé állította a szülőket… nem is sorolom, biztos vagyok benne, hogy ismersz több olyan családot is, akiket csak csodálni lehet, hogy miképpen tudtak felszínen maradni, felnőni a feladatokhoz és kibogozni a legnehezebb helyzeteket is. Le a kalappal előttetek. Remélem, hogy mind tudjátok, hogy hős szülők vagytok! 🙂

Egy hozzászólás Új írása

  1. bikmakk szerint:

    Teljesen egyetértek minden szavaddal.. :)Online teaching sucks…s főként a személyes kapcsolatok hiánya miatt!

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.