Oltási prioritások

Jelentősen, mondhatni alapvetően, különbözik a romániai és norvégiai stratégia, amely szerint a covid-ellenes oltások beadási prioritási listáját állítják fel. Gondoltam, így az új esztendő hajnalán, amikor tele vagyunk reménységgel és jóakarattal, beszélgessünk egy kicsit erről, mert nagyon érdekelne, hogy melyik változatot tartod hasznosabbnak, esetleg jobbnak s hogy általánosan mi a véleményed az égész oltási-kampányról és annak hatékonyságáról, szükségességéről.

Romániában úgy gondolkodnak, hogy az első vonalban “harcolónak” van a legnagyobb szükségük az oltásra, mivel ők napi szinten érintkeznek potenciálisan fertőzött emberekkel. Emiatt az első adagokat az orvosoknak és ápolóknak szánják. Hogy ez után ki és milyen sorrendben jut majd oltáshoz… szokás szerint menet közben kiderül. Gondolom szabad-harcban. Vagy pult alatt. Egyelőre minden esetre semmit nem tud erről az érintett lakosság.

Ehhez képest Norvégiában abból az elméletből indulnak ki, hogy az egészséges emberek, ha el is kapják a vírust, kisebb eséllyel lesznek nagyon betegek, még akkor is, ha a szóban forgó egészséges felnőttek történetesen ápolók és gyakran érintkeznek betegekkel. Itt legeslegelső körben az öregotthonok lakóit oltják, hiszen a nemzetközi szomorú példákból jól tudjuk, hogy amennyiben egy ilyen intézményben felüti a fejét a vírus, nagyon magas elhalálozási rátát eredményez. A következő kategória a 85 év feletti lakosság, majd sorban a 75-84 és a 65-74 évesek csoportja jön. Ezek után kerülhet sor a súlyos betegségben szenvedő felnőtt populációra, majd a krónikus betegséggel élőkre, életkor szerint csökkenő sorrendben jól meghatározott betegséglista alapján. Így mindenki pontosan tudja, hogy mikor várható, hogy oltáshoz jut. Azon kívül hangsúlyozzák, hogy az oltás gyerekekre és terhes nőkre nincs tesztelve, így ők nem fogják megkapni. Mindenki más (értsd: betegséggel nem diagnosztizált felnőtt, aktív korú populáció) megkaphatja utolsóként – foglalkozástól függetlenül, ha akarja. De egyelőre még azt is írják, hogy nem baj, ha nem akarod, mert az oltás hatása nem teljesen igazolt, hosszú távú mellékhatásai nem ismertek, így ha nem tartozol rizikó-csoportba végül is nem kellene oltásért gyúródnod.

A fenti szabályok ismeretében cseppet sem csodálkozhatunk azon, hogy az első norvégiai vakcinát egy 67 éves, öregotthon-lakó férfi, míg az első romániai oltást egy 26 éves nővér kapta. Ez utóbbi nyilvánvalóan óriási közfelháborodást váltott ki a külföldi sajtó fogyasztóinak körében, hiszen amint kiderült, Európa szerte inkább a Norvégiában is alkalmazott rendet használják: miközben a legtöbb ország igyekszik az időseit megvédeni, akik első pillanattól kezdve a legnagyobb veszélyben voltak, Romániában olyan ember áll a sor legelején, aki a norvég rendszer szerint a nyáron került volna sorra, vagy akkor sem. Érveltek azzal, hogy szimbolikus volt az első oltás beadása, hiszen ez a nővérke érintkezett országos szinten az első covidos beteggel, ellenérveltek pedig azzal, hogy ha egy esztendeje rendszeres módon covidos betegeket kezel és még nem lett beteg, akkor mi a csudának volt szüksége az oltásra?

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre ezzel a témával kapcsolatban. Melyik modellt tartod inkább célravezetőnek? Ahol te laksz, hogy gondolkodnak az illetékesek? Hiszel-e az oltás hatékonyságában? Beadatod-e magadnak ha végre megéred, hogy sorra kerülj? Létezik, hogy az oltásnak köszönhetően megoldódik minden bajunk?

5 hozzászólás Új írása

 1. bikmakk szerint:

  Nagyon tetszett a felvetésed, ugyanis nagyon sokat agyaltam a hogyanokon és mikénteken. Sajnos nem volt érkezésem hamarabb írni. Én is arra jutottam, mint az előttem szólók…azaz szerintem is hatékonyabb előszőr az orvosokat beoltani, ugyanis ők vannak kitéve a legjobban a fertőzésnek, valamint ha elkapják, ők tudják átadni a legtöbb, főként beteg (sok esetben idős) embernek, akivel akarva akaratlanul találkoznak. Környezetemben már elég sokan megkapták a vakcinát…s mindenki jól van! :))
  Amúgy sajnos tényleg nagyon sokféle véleménnyel lehet találkozni, mindenki mond mindent, csak hogy saját malmára hajtsa a vizet, kiélje összeesküvés elméletek iránti igényét, frusztrációit, vagy éppen embertársai megvezetésére stb….Ilyen kommenteket is olvastam egy egy oltásról szóló cikk alatt, hogy “remélem mind meghaltok” vagy hogy “reméli méreg van a tűben…” Csak ámulok és bámulok…pláne olyan emberek szájából, akik azt sem tudják, hogy mi az a vírus vagy mRNS…
  E vakcinákat egy új eljárással (vakcinák kifejlesztése esetében még nem alkalmazott, de már kb 20 éve ismert technológia) fejlesztették ki, így ennek köszönhető, hogy viszonylag rövid idő alatt átment a teszteléseken. Fertőzés nem tud kialakulni, ugyanis a szervezetbe nem egy teljes kórokozó, hanem csak egy fehérjéje jut be. Ez rövid ideig van a szervezetben, utána lebomlik (nem tartalmaz természetidegen anyagokat…így az enzimek a szervezetünkben mindent le tudnak bontani), ráadásul nem épül be a gazdaszervezet DNS-be. Az ellenanyagot a szervezet termeli és a szervezet memóriasejtjei hosszú ideig fenntartják a védettséget. Itt van egy rövid, velős és hiteles videó: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=0ZCfk98NRI8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3qWITBTWTxFmBvKAueyqlE3pSuyRm5Jlu9chwVvtTEyK6GrhXmgPOLbHk…:)

  Amire én főként kíváncsi vagyok/leszek, hogy ha sikerül megszabadulni-e nyavalyától, képesek leszünk-e levonni a megfelelő következtetéseket és változtatni egy kicsit az életvitelünkön (emberiség szinten…), vagy minden megy tovább a régiben…mert ez utóbbi esetben…azt inkább le sem merem írni…

  Kedvelés

 2. Zita szerint:

  Én nagyon szkeptikus vagyok az oltással kapcsolatosan, és amúgy az egész romániai kormányzással kapcsolatosan. Eddig sen volt túl jó véleményem a román politikumról,de legalább bizakodó voltam, de amit a Coviddal kapcsoltosan lebonyolítottak az szerintem szőrnyű. Sokszor néztem, hogy tényleg ennyire amatőrök, vagy ennyire profik, hogy ennyire amatőrnek állítják be magukat. Ezek után az oltás is egy nagy káosz és kérdéshalam.
  Alapjáraton kérdéses számomra, hogy addig amíg más oltás esetében több év kell a tesztelésre, addig a covid oltást hogyan tudták, kevesebb, mint 1 év alatt “összedobni”. Jelzem, hogy én laikus vagyok, és nem is akarok ennek a szakterületébe belemenni, de valóban aggasztó, amikor ennyire megoszlanak a vélemények az oltásról.

  De tegyük fel, hogy ez egy tőkéletes oltál, még akkor sem értek egyet azzal, hogy az időseknek kell először beadni, hiszen az ők immunrendszerük a gyengébb, és minden oltásnak vannak/lehetnek mellékhatása, az egyszerű láz is, nagyon veszélyes lehet az ők esetükben.
  Ebből a szempontból, lehet ha jobb a fiatal egészségügyesekkel kezdeni, utána a tanárokkal, hogy álljon vissza a rendes oktatás.

  Barabásinak volt egy olyan elmélete, hogy meg kellene nézni, hogy kik a társadalom “aktív” emberei, pl: ügyvéd, aki naponta találkozik több 100 emberrel, vagy egy ügynök, aki hatalmas területet jár be rövid idő alatt, stb, és az ilyen aktíva embereket kellene kiszűrni, hiszen ők valóban komoly vírushordozók lehetnek, míg az idősebbeknek már megvan a kialakult, standard rövid távú utjaik.
  Csak valamiért a tudosok szakvéleményét mindig kihagyják a döntésekből, legalábbis nálunk biztosan.

  Kedvelik 1 személy

  1. szerendipity szerint:

   Köszi, hogy megosztottad a véleményed! Egyetértek teljesen, a politikum covid-helyzetben maximálisan megbukott. Siralmas volt a tehetetlen bénaságukat végignézni és a nyáron éreztem életemben először, hogy ebből az országból most már nem ártana elmenni, mert a helyzet nincs mitől jobbá váljon. Persze akkor még nem tudtam, hogy ez ilyen hamar beteljesül. Időközben Norvégiában is elkezdtek hangot adni annak a tanárok, hogy előbbre kellene őket venni az oltási listán és az egészségügyiseknek beadandó oltások is terítékre kerültek. Igazad van abban, hogy azok kellene hamarabb oltáshoz jussanak, ha kérik, akik több emberrel állnak napi kapcsolatban. Van mögötte logika, nem is kevés. De hát mikor volt nekünk szakértői kormányunk utoljára? Ja… soha.

   Kedvelés

 3. Juliska szerint:

  Nem tul objektiv, hogy pont orvoskent szolok hozza ehhez a kerdeshez 😃 sajat peldambol kiindulva en ugy gondolom, hogy nagyon sok fertozest egeszsegugyi szemelyzet hurcolt be a sajat csaladjaba… nalunk is en voltam az elso, az mar csak a mi szerencsenk volt, hogy egyaltalan nem fertoztem es nem adtam tovabb meg az asztmas uramnak se 😅 onnan gondolom, hogy szinte biztosan a rendelobol hoztam haza, mert napi szinten 3-4 covidos/covid-gyanus beteget vizsgaltunk meg, a feher vedofelszerelest oda se kepzeld, csak maszkban… antitestem alig lett, eppen hogy csak pozitiv, szoval a jovoben barmikor fennall az eselye, hogy ujra osszeszedjem. A csaladban mindenki elvileg miattam felti az irhajat… az uram home officeban egy eve, anyosomek teljesen izolalodtak, csak velunk es a gyerekekkel talalkoznak. Ami nagyon-nagyon szomoru, de ez van, ha eddig tartottak, betartjak meg par honapig… en viszont nem tehetem meg, hogy nem megyek munkaba 🤷🏻‍♀️ Jo erzes lesz elsokent megkapni a csaladban a vakcinat, ugy fogom erezni magam, hogy ezze oket is vedem, azt is erezni fogom, igen, hogy engem megtisztelnek ezzel, hogy elsok kozott megkaphatom… s nem utolsosorban a csaladorvosi rendelo is egy biztonsagosabb hely lesz annak a 40-50 embernek, aki ott naponta megfordul. Biztos vagyok benne, hogy voltak, akik onnan szedtek ossze a covidot, ha tolem nem is, mert en elvileg nem fertoztem (lasd az uramat 🤷🏻‍♀️😂), de a masik doktornotol, az idosebb dokitol s az asszisztensnotol…
  nagyon szeretem az irasaidat, mindegyiket elolvasom, orulok, hogy ujrakezdted! 🤗 erdekes kicsit belelatni a norveg mindennapokba 🙂

  Kedvelik 1 személy

  1. szerendipity szerint:

   Nagyon örülök, hogy megosztottad velünk a véleményed. Egészen friss megvilágítás, fontos az orvosi szempont, mert valóban ott vagytok az élvonalban. Sajnos sok olyat hallottam, hogy az orvosok nem kérik az oltást, pedig járna nekik, más meg gyúródna, de pillanatnyilag még nem jut. Romániában nagyon nagy szkepticizmusról szólnak a hírek. A minap olvastam, hogy közvéleménykutatás szerint tíz norvégból kilenc beadatja az oltást. Ez ugye elvileg ugyanaz az oltás. Érdekes az is, hogy országonként változik a megítélés. Ma déltől itt ismét szigorítottak az intézkedéseken, miután decembert folyamatos de óvatos optimizmussal kommunikálták végig. Még bármi jöhet. Köszi, hogy olvasol! ❤

   Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.