Célkitűzések az Újévben

Nagyon régen felhagytunk az újévi fogadalmak általános gondolatával, cseppet sem működnek. Egy hétig tán igen, de egy hónapos horizonton már senki nem tart be semmit abból, amit a tűzijáték fényében még oly könnyű volt könnyelműen megfogadni – lásd, februárra kiürül az edzőterem, ezt tavaly alig vártuk mit sem sejtvén, hogy márciusra mi magunk is kiürülünk, pontosabban kiürítenek…

Helyette áttértünk az újévi célkitűzések világába, mely a gondolat teremtő erejének teljesen új dimenzióját nyitotta meg számunkra. Szilveszter környékén leülünk Istvánnal külön-külön ki amikor ráér, és felállítjuk a következő évre a célkitűzéseinket. Ahol nem egyértelmű a tennivaló a cél elérése érdekében vagy ha a cél nem fér bele egyetlen esztendőbe, akkor lépésekre bontjuk azt.

Ez után következik, hogy egy békés pillanatban összedugjuk a fejünket és megosztjuk egymással a céljainkat. Örülünk a közös elemeknek, feljegyezzük egymásnak, hogy miképp tudjuk a másikat támogatni a saját céljai elérése érdekében és roppant meglepődünk, ha valamiből egyik pont az ellenkezőjét akarja mint a másik. A legjobb házasságokban is akad ilyen, de legalább idejében kiderül.

Végezetül a célok letisztult verzióját szem előtt tartjuk egész évben. Azt tapasztaltuk, hogy ha csak egy lapon marad a listánk a fiók mélyén vagy egy füzet első, esetleg utolsó lapján, akkor szem elől tudjuk téveszteni a céljainkat. Ha viszont minden nap előkerül, beleég a retinánkba, akkor meghatározza a következő évben minden döntésünket s ezek fényében mérlegelünk minden helyzetben, ez pedig egyenes út afelé, hogy meg is tudjuk valósítani, amit kitűztünk. István például a telefonján beállította a lista fotóját háttérképként, és azt mondja, hogy visszatekintve a 2020-as volt a legeredményesebb éve.

Utolsó lépésként a következő év végén elővesszük kritikus szemmel a listát s elkezdjük elemezni hogy mire jutottunk. Olyan még sosem volt, hogy valamelyikünk mindent kipipáljon persze. 2020-ban például nagy lendülettel vetettük bele magunkat a tánctanulásba, mert közös tétel volt a listánkon, aztán három egész lecke után márciusban bezárták a tánciskolát. Itt Osloban egyelőre reménytelen, hogy folytatni tudjuk, mert a gyerekeket bárhová megyünk, vinnünk kell magunkkal. Így ez a cél bár tavalyról idénre örököltük, az én listámon rajta sincs. Idén nekem első helyen a norvég nyelv elsajátítása van és a második elem is a tanulással kapcsolatos. Ezen kívül a Goodreads-en idén is beállítottam az olvasási kihívást, mely 2014 óta évente eggyel több könyvet jelent, így idén 26-ot fogok elolvasni, legalább. Tavaly ennél sokkal több volt a mérleg végül. 🙂 Akadnak továbbá számszerűsíthető célok az aktívabb életmód irányába, mely a 2020-as rekord-év után a norvég változatban nagyon megcsappant s ezen mindenképp sürgősen változtatni kell. Már tudom, hogy lehet, sőt nekem is sikerülhet, szóval elhatározás kérdése az egész. Az én listám idén jóval kurtább mint az Istváné s ez annak köszönhető, hogy csomó mindent még bizonytalannak érzek s néhány fontos dologban még döntés előtt állok, így egyelőre nincs értelme a bizonytalanságra célokat húzni. Lehetetlen is.

Neked van-e évről évre ismétlődő, hagyománnyá vált újévi szokásod? Esetleg megosztanád velem az újévi céljaid listáját? Hátha sikerült inspirálnunk egymást, egy kicsit. 🙂

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.