A Játékkészítő

Nem hittem a szememnek, amikor felfedeztem a jegy.hu oldalán az online elérhető előadások között, hogy idén év végén megnézhető A Játékkészítő és az Álomutazó is. Alapos és nagyon profi reklámkampánynak köszönhetően ezek az előadások minden gyerek (és valljuk be, sok anyuka) álmává váltak az elmúlt néhány Karácsony óta. Az előadásokra nehezen lehetett elcsípni a jegyeket s cseppet sem volt olcsó mulatság, de azok alapján, amit láttunk, alkalomadtán mindenképp érdemes elmenni élőben megnézni az előadásokat.

A Játékkészítőt Pocokkal ketten lelkesen néztük, Kisti és István viszont 15 perc után inkább egyéb elfoglaltság ot kerestek. Ezek szerint nem ők a célközönség.

Ismered azt az érzést, amikor látod, hogy valami nem stimmel, de sehogy nem jössz rá, hogy mi, pedig végig az orrod előtt van? Leszámítva azt a tényt, hogy jó volt a parádés szereposztás színészeit és énekeseit színpadon látni és hallani, valahogy szénakazal-feelingje volt az egész előadásnak. A végére esett csak le, hogy ennek az az oka, hogy hiányzik belőle a népmesékre (s bármilyen gyerekeknek szóló normális történetre) jellemző követhető és logikus cselekményszál. Vannak olyan dalok s jelentek például, amelyeket ha eltűntetnénk, akkor cseppet sem tűnne fel a nézőnek, mert a történethez semmit sem adnak hozzá. Talán a látványt erősíti némelyik s így higgyük azt, hogy nem teljesen céltalanok. Azon cseppet sem csodálkozom viszont, hogy a darab dalaiból összeállított hanganyag eljutott a platinalemezségig, mert nagyon jó énekesek jobbára igen vidám és fülbemászó zenéi kerültek egy helyre.

A Játékkészítő történetéről itt olvashatsz többet. Rá kellett keresnem, mert egy adott ponton eszembe jutott egy Alföldi Róbert-féle plakát s nem értettem, hogy az általunk látott előadásból miért hiányzott mégis. Az ok abban rejlik, hogy a 2014-es bemutató óta jelentős átalakuláson ment át az előadás dalok, szereplők és jelmezek tekintetében is. Jó lenne összehasonlításképp az eredeti verziót is megnézni.

Azt gondolom, hogy végső véleményformálás előtt jó lenne színpadon látni ezt az egész produkciót, mert a kamera nem tud egyszerre mindenhol lenni, a jelenetek pedig igen mozgalmasak sokszor s a teljes színpadot egyszerre látni nyilván más hatással bír. Hátha élőben nincs meg már az az érzés, hogy dalok halmazát látjuk kimondottan csak azért, hogy minél több híresség nevét felírhassák a plakátra függetlenül attól, hogy több vagy kevesebb mint 5 percet töltenek összesen a színpadon.

Szülői megjegyzés: az általunk látott verzióban Király Viktort csak kivetítik, Berecki Zoltán egyáltalán nem tagja már a szereposztásnak, a lányoknak pedig kizárólag egy-egy teljesen kivágható epizódszerep jutott. Érdekes, hogy épp ezzel a 4 énekessel készült a teaser videó, mely mai napig elsők között jelenik meg, ha rákeresel az előadás címére.

Kiemelném a végkifejletet, melynek azért csak van mondandója, egészen kedves ráadásul: piros szemüveggel vagy anélkül a képzeletünk határtalan s ha ezt elhisszük, akkor elő tudjuk a gondolat teremtő erejét csalogatni, mely igazi csodákra képes. A családi véleményünk a darabról az, hogy jó volt meglátni, hogy miről is szó a nagy hájp, a fenti dalra pedig a végén fél órát buliztunk, többször is visszatekertük. Nemigen lehet a kanapén maradni, amikor az Álmodd meg a csodát szól a fináléban. 🙂

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.