A sötétség legmélyén

A tegnap volt a téli napforduló, mely itt az északi országokban a számunkra megszokottnál is különlegesebb jelentéssel bír. Bár mindig eszünkbe jut otthon is, hogy a nehezén túlvagyunk, ezentúl már hosszabbodnak a nappalok, ezek a bizonyos nappalok mind kurtábbak, ahogy északabbra haladunk és van ahol tényleg az utolsó remény sugara az a tény, hogy immár ennél rosszabb nem lesz.

December 21-én, az év legrövidebb napján, Osloban a nap 9:18-kor jött fel és 15.12-kor tűnt el. Közben az égbolton egy nagyon szerény ívet írt le s borús idő lévén egész nap inkább félhomály volt csekély 5 órán keresztül. A héten vakáció van az iskolában, így módosult a megszokott reggeli rutinunk és emiatt jobban feltűnt, hogy valójában milyen későn virrad. Máskor elindulunk sötétben iskolába, s mire hazajövök, az negyed tíz, már épp kezd világosodni. A napokban viszont reggel 7-től laptop előtt vagyok s telefonban folyamatosan mindenkinek jó reggelt kívánok, pedig otthon már 11 is elmúlt mire itt nálunk végre egyértelművé válik, hogy vége az éjszakának.

Egyelőre nem érzem, hogy nagyon rosszat tenne nekem a sok sötétség. A házban égnek a villanyok, gyakran gyújtunk gyertyát (úgy nézem idén először teljesen el fog fogyni az adventi koszorúnk), és valahogy rábeszéltem magam, hogy délután 4 után is, mikor már teljesen éjszakai sötétség van, érdemes kimenni, ügyeket elintézni, bevásárolni, akár sétálni vagy futni. Az utcák is nagyon világosak, és a millió karácsonyi fény látványa kárpótol a sötét miatt. Ilyenkor persze az is eszembe szokott jutni, hogy vajon Újév után azonnal leveszik a díszeket? Január-februárban még mindig nagyon rövidek lesznek az egyre nyúló nappalok, s ha akkor még a díszkivilágítás sem lesz velünk, végül is talán tényleg rosszabbra fog majd fordulni a közérzetünk. Spekulálni persze fölösleges, azt minden esetre immár biztosan tudjuk, hogy a kalendáriumi nehezén túlvagyunk a téli sötétnek. Ha tartjuk magunkat a tervhez, már csak 1-2 ilyet lesz szerencsénk átélni, hamar el fog telni.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.