Színházak az online térben

Óriási lehetőség tárult elénk abban a pillanatban, hogy országszerte bezártak a színházak és egyéb kulturális intézmények. Nem telt bele sok időbe, mire felismerték a kulturális intézmények az online közvetítések által biztosítható bevételi forrást, mely számunkra, nézők számára rengeteg előnnyel jár, miközben az egyetlen (nem elhanyagolható) hátránya az, hogy elmarad az élő katarzis s a színházi közeg által nyújtott ismerősen felemelő érzés. Cserében viszont olyan előadásokhoz jutunk hozzá, elsősorban budapesti színházak kínálatából, melyeket jó eséllyel soha nem tudtunk volna élőben megnézni.

Láttuk A padlást, melynek kortárs szereposztása is csodálatos, és a gyerekeket is a képernyő elé szegezte. Az eredeti, 30 éves előadás jelenleg teljes hosszában megtekinthető a Youtube-on, mindenképp érdemes megnézni mindenkinek, aki még nem látta. A KaranténSzínház nevű Youtube csatornán látható az előadás, melynek a kínálata meglepő. Ezen a linken elérheted és érdemes megnézni, mert olyan darabokat töltöttek fel, mint a Légy jó mindhalálig, a Valahol Európában, A muzsika hangja vagy a Rómeó és Júlia.

Az eszinhaz.hu oldalon egyre bővül a kínálat. Itt láttunk már két komédiát, de ahogy nézem, lenne még mire jegyet váltani majd a vakáció idejére is. Mácsai Pál Örkény-estjét nem szeretném kihagyni, örülök, hogy végre láthatom.

A minap fedeztem fel a jegy.hu oldalán az online előadásokra kínált jegyek sokaságát. Rengetegféle előadást lehet(ne) megnézni a következő hetekben élő vagy felvételes közvetítésben s bőven akad a kínálat között bábszínház is. Néhány gyerek-előadásra egészen biztosan befizetünk a vakáció idejére. A magyar kultúra minél több közegen át való beszippantása hirtelen már nem olyan egyértelmű a számunkra, meg kell ragadnunk hát minden alkalmat arra, hogy éljünk a lehetőségekkel. Az Álomutazó és A játékkészítő előadásokról ódákat zengett a média az elmúlt években, most ezeket is meg lehet online nézni és nem tervezem kihagyni. Időpontokért klikk ide. Az Operettszínház december-januári online repertoárja is említést érdemel, ezeket az előadásokat szándékom szerint végig fogjuk sorban nézni. Hab a gyerek-tortán: a Fővárosi Nagycirkusznak is van egy online előadása. A kölykök tuti imádni fogják!

Bár a fenti linkeken már így is bőven akadna akár minden napra valamilyen program, ha van még tuti tipped, kérlek oszd meg velünk! Milyen előadásokat láttál mostanság? Volna olyan, amelyet szívesen ajánlanál másoknak is?

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.