Expat szavazás

Nem volt semmi akadálya annak, hogy elmenjünk szavazni ezen a hétvégén a parlamenti választások alkalmával: 2 megálló villamossal, és tíz perc gyalog Oslo leggyönyörűbb utcáján (ezt felirat hirdeti az elején) és már meg is találtuk a román konzulátust. Nagy könnyítés szerintem, hogy külföldön két napig tart a szavazás, mert az emberek nagy részének nyilván nem ilyen könnyű elérni valamelyik szavazókörzetet.

Bár az udvaron felállított kordonok arra utaltak, hogy hosszabb sorokra is számítottak a hétvége folyamán, szombat délben besétáltunk és öt perc múlva kisétáltunk, senki nem volt előttünk. A szavazóbiztos magyarul beszéltem velem, erre végképp nem számítottam, de jólesett. Mindenki nagyon szívélyes volt és kedves. Eddig még ilyen helyen jókedvet nem tapasztaltam, igaz sosem voksoltunk még ilyen patinás épületben s szép környezetben.

A procedúra amúgy ugyanaz mint otthon, egyetlen különbséggel: igazolnod kell, hogy abban az országban élsz, másképp elvileg nincs jogod szavazni. Így a személyi mellett még szükség van egy extra iratra, mellyel bizonyítani tudod, hogy nyilvántartásba vettek, jelen esetben a norvég hatóságok. Végül a személyire ráragasztják, hogy VOTAT 06.12.2020 matricát – aminek volt egy kis back to the future fílingje így december ötödikén. Viszont örülök, hogy kipróbáltuk a külföldi szavazást, s főleg hogy sikerrel is jártunk. Nem szoktunk mi NEM menni szavazni csakúgy. Arra nyomós indok kell. 🙂 Kiábrándultsági szintünk történelmi mélypontokon esett át ugyan az elmúlt években, de olyan lent még sosem voltunk, hogy azért lemondjunk a szavazati jogunkról.

S a jó hír, hogy este jön a Mikulás! Jó pajtás voltál?

4 hozzászólás Új írása

 1. bikmakk szerint:

  Külföldön szavazva mindig megfog, hogy mennyire kedvesek az emberek a szavazóhelyiségekben..az otthonival ellentétben! 😀 Tegnap mi is elmentünk szavazni, s sajnos az volt az érzésem, hogy házszámot tévesztettem, mert annyira nem volt mozgás! Mindenki kürölöttem tüsténkedett, még a lázamat is megprobálták megmérni, de le volt merülve az elem a lázmérőben! 😛 Sajnos a szavazatom csak úgy koppant az üres urnában, s ma már látszik is az eredmény. Nagyon szomorú vagyok…úgy érzem ennél jobban nem is időzíthettétek volna a norvégiai kitérőt…lemaradtok arról, hogy aranyból lesz minden Romániában!

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Jaj én már a helyhatósági választások eredményétől is meginogtam az elhatározásban, hogy most kellene világgá menni, hiszen Vásárhelyen is csupa kolbász lóg majd most minden kerítésen… S akkor éppen most?! Viccet félretéve, ott eléggé optimista vagyok annak a tekintetében, hogy elég lesz 3-4 év a jelentős változások, pozitív folyamatok beindításához. Ami Románia egészét illeti… nem is lehetnék pesszimistább. Főleg így, hogy az arcomban van napi szinten a jól működő társadalom reális példája, kegyetlen dolog végigolvasni az otthoni híreket. Jól tetted, hogy elmentél szavazni. Szeged környékén viszont nagyobb magyar-megmozdulásra számítottam volna… laktok ott épp elég sokan, akiknek megvan még a román állampolgársága, másképp nem is lenne létjogosultsága a konzulátusnak…

   Kedvelés

   1. bikmakk szerint:

    Teljesen egyetértek, így látom én is Vásárhely (optimizmus) és Románia (pesszimizmus) helyzetét is. Így várnánk, hogy a korházak helyzete javuljon? Elég egy kis magyarságellenességet felmutatni, s ez már sokaknak elég is…minek többet? Ahogy írtad, lefele tartó spirál… Megjobban növeli a csalódottságom a magmozdulás hiánya itt Szegeden…de jó lett volna olvasni, hogy a határontúli szavazatok jó része máshova ment, mint a fénylő arany…

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.