Megvéd bennünket a maszk?

Azon tűnődöm, hogy vajon használ-e a maszkviselés a vírus terjedése ellen? Vagy ha nem is használ különösképp (legtöbb egyszer használatos maszkos-dobozra fel is írják újabban, hogy vírus ellen nem véd…), remélhetjük-e azt, hogy legalább nem árt?

Az idei tanévet reménnyel telve kezdtük, s váll-váll-mellett harcoltunk a szülő-társakkal, hogy a gyerekeink a lehető legemberibb körülmények között járhassanak iskolába. Örültünk mindannyian, hogy megnyitották az iskolákat, a gyerekek visszakapták a barátaikat, a szülőknek egy csapásra megoldódtak a délelőtti (nem kicsi) gyerek-felügyeleti gondjaik. Viszont kötelezővé vált a maszk viselése az iskola területén, az udvart és a szüneteket is beleértve. A gyerekeink erősen sokat nem tanultak eddig románul, de a “nu umbla la masca” kifejezés örökre a fülükbe ivódott – a maszkot levenni, félretolni, megpiszkálni teljes mértékben tilos volt az órák időtartama alatt. Voltak tanárok, akik huzatban tartották az órát, nyitott ajtó-ablakkal, annyira féltek a vírustól.

Aztán nem kellett sokat várni a helyzet megoldására, mielőtt elfajulhatott volna a szigor, bezárták az iskolánkat, mert Vásárhelyen az esetszám meghaladta a 3-at ezer lakosra számolva s ez az arány mai napig folyamatosan nőtt. Most már a 7 és 8 közötti szinten vagyunk. Logikus tehát, hogy idén már nem számíthatunk arra, hogy iskolába járhassanak a gyerekek, s a jövő félévi helyzet is kétséges. Ezek a kisemberek azonban csodálatos lények. Soha egyik sem panaszkodott a maszk viselése ellen. Annyira hozzájuk nőtt s a mindennapjaik részévé vált, hogy Pocok például egyetlen nap sem felejtette otthon és teljesen természetes mozdulattal kanyarította mindig az iskola kapujában az orrára (segített, hogy Harry Potteres maszkja volt, amit menő dolog viselni). Mi szülők pedig csak sopánkodtunk egyik lábunkról a másikra állva, hogy ez mégiscsak emberkínzás, hogy reggel 8-tól délután 2-3-ig folyamatosan maszkban kell ülniük a gyerekeinknek. Tenni persze senki nem tudott semmit sem érte sem ellene.

Emiatt aztán, amikor először találkozott István a Kisti új iskolaigazgatójával, az első kérdések egyike az volt, hogy kell-e majd maszkot viselni? Erre szörnyülködve érkezett a válasz: “Persze, hogy nem! Hiszen az nem tesz jót a gyerekeknek!”. Azóta persze lefolyt némi víz az Oslot kettészelő folyón is, mert a minap azt olvastam, hogy a tanárok egyre jobban félnek tanítani, félnek a gyerekek által esetlegesen terjesztett vírustól, emiatt megfontolja az illetékes minisztérium, hogy lehetőséget adjon a tanároknak arra, hogy ki-ki magának eldönthesse, hogy szeretne-e vagy sem maszkban tanítani. Remélem, hogy nem jutunk el arra a szintre, hogy a gyerekek számára is bevezessék Norvégiában ezt az intézkedést, mert ahhoz már legalább a világvégének kellene a horizonton feltűnnie.

A jelenlegi helyzet szerint Norvégia szinten Oslo az egyik legfertőzöttebb tartomány, de itt is a múlt hét óta csökken a pozitív tesztek száma, miközben a fertőzési rátát 1 alá csökkentették s ez nagy szó (korábban 1,4 volt), mert azt jelenti, hogy egy fertőzött beteg átlagosan már kevesebb mint egy másik embernek adja át a vírust, s így az előbb-utóbb eltűnhet.

Nálatok mi a vírus-helyzet? És a suli-helyzet?

3 hozzászólás Új írása

 1. Reka szerint:

  Itt sosem volt es nem is lesz kotelezo sehol 13 ev alatt a maszk. Erdekes modon otthon tobb lezaras volt, gyerekek maszkban, plexivel, epp hogy nem piszkaljakoket 3 meteres bottal. Olyant is hallottam enekelni nem szabad egyes iskolakban… borzalom. Mindenesetre ezek mellett kb ugyanannyi eset van, es a halalozas sokkal nagyobb is, mint itt. Magyarorszagon, ahol miota maszkot viselnek mindenhova es ugyancsak szigoru lezaras van a halalozasi rata ketszer akkora, mint itt – ahol csak most tettek kotelezove a felnotteknek a maszkot dscember 1en. A jarvanyugyi kozpont vezetoje nyilatkozott, hogy hasznalni nem hasznal, es ki tudja amsnnyit matatjuk art is, o ellenzi… de a nemzetkozi nyomas nagy ur.
  En viselem, ha es mert muszaj, de legszomjam van tole – teljesen a klaustrofobias erzes eredmenye, nem hiszem az oxigenszintem esne valahova. De gyerekre nem adnam ra. Es nem is hiszem, hogy mukodik gyakorlatban hosszu tavon. Egy ket orara, zart terben, idealis hasznalat mellett lehetseges…

  Kedvelés

  1. szerendipity szerint:

   Nem hogy az iskolában nem szabad énekelni, hanem még az oviban is tilos volt. Az OVIBAN!!! Már amíg volt ovi… és most, hogy online órák vannak… egyik nap kérdem Annától, miért nincs óra. Hát azt mondja lyukas óra van. De milyen órád lenne? Zene… de berekedt a tanárnő. 😀 Ez volt eddig a legjobb online-tanulós-poén.

   Kedvelés

 2. Melinda szerint:

  Zurich kantonban nyitva vannak a sulik, a 12 ev alatti gyerekeknek nem kell maszk. Nincsenek osztalykirandulasok es korus, azonkivul minden mas megengedett, pl uszasra tovabbra is jarnak.

  Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.