Táblagépes viszonyítás

A covid miatt Romániában a gyerekek nagyon kevés megszakítással március óta online tanulnak. Nehézségek tömkelegét kellett időközben leküzdeni, igazi megpróbáltatás szülőként első kézből végignézni a családokat terhelő rendszert. A tanárok legjobb tudásuk szerint beleugrottak a mély vízbe, és csodálatos módon szinte azonnal olyan szintre fejlesztették a technikai készségeiket, amely lehetővé tette, hogy a gyerekeinknek, adott körülmények között, a tudásuk szerinti legjobb minőségű oktatást kínálják.

Tavaly egy negyedikes és egy ovis gyerek édesanyjaként meglehetősen lazára vettem az online oktatást, s annak minden vélt és valós hátrányát. Azzal vigasztaltam magam, hogy olyan veszett sok mindenről nem marad le egyik gyerek sem, épp a kötelezőt végezzük el és rendben leszünk. Pocok már teljesen önállóan tanult, és az után hogy rászokott a laptop és telefon használatára (melyektől korábban nagy ívben el volt kerítve), szinte segítség nélkül haladt a feladataival év végéig. Közben tudtam, hogy nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert láttam a barátaink kínlódását, akik elsős-másodikos gyerekek mellett töltötték a délutánjaikat, mert ők nem tudtak még önállóan tanulni, sőt egy idő után az írás-olvasás tanításának a nehéz terhe is ezeknek a szülőknek a vállát nyomta. Online nem lehet megtanulni írni. Átéreztem ugyanakkor azoknak a szülőknek az elkeseredését, akiknek a gyerekük nyolcadikos vizsga vagy érettségi előtt állt és azzal szembesültek, hogy nem fognak tudni megfelelőképpen felkészülni ezekre. Azért is szerencsés helyzetben vagyunk, mert Pocok a tizenegyedik szülinapjára tavasszal olyan telefont kapott – meg volt már egy ideje ígérve neki -, amellyel könnyű szerrel be tudott kapcsolódni az online órákra, el tudta küldeni a házikról a fényképeket, ugyanakkor már két évvel korábban hozott neki az Angyal egy laptopot, melyet eddig csak a tankönyvek online verziójához való hozzáférésre és házi feladathoz köthető kutatásokra használt, de most legalább a rendelkezésére állt olyan saját eszköz, mellyel nagyon kényelmesen részt tudott venni azon a napi 40 percnyi órán, amit a tanítónéni tartott. Sok családban azonban gondot jelentett a megfelelő technikai eszközök hiánya és gondot jelent ez mai napig is. Ha Kisti is iskolás lett volna már, nekünk is a zsebünkbe kellett volna nyúlnunk, mert sajnos az kivitelezhetetlen, hogy a szülők gépét használja a gyerek, ha a szülő maga is azon végzi közben az online munkáját. Ezek pedig még mindig “first world problem”-nek számítanak azokhoz a helyzetekhez képest, amikor semmilyen használható digitális eszköz nincs az egész családban.

Mikor világossá vált, hogy a következő tanévben is változatlan lesz a helyzet, s főleg figyelembe véve a szeptember végi önkormányzati választásokat és az azt megelőző kampány-időszakot, az online oktatást elősegítő támogatások elkezdtek csurranni-cseppenni. Először az egyik polgármester-jelölt osztogatott néhány táblagépet – a Pocokék osztályába összesen egy darab jutott. Utána szociális-vonalon a kis-jövedelmű családok kaphattak néhány eszközt, míg pár hete megnyílt egy EUs forrásokból finanszírozott országos pályázati program, melyen keresztül az iskolák különböző technikai felszereléseket igényelhettek. Persze a pályázatok összértéke már az első héten jóval meghaladta a rendelkezésre álló keretet és eddigi tapasztalataink alapján eljöhet a tanév vége is, mire a gyerekek kezébe kerülhet egyetlen táblagép is ennek a programnak az eredményeképpen.

Azért jutott eszembe erről írni, mert közben olvastam a minap egy hírt, mely szerint a norvégiai börtönökben lévő raboknak az állam tabletet vásárolt azért, hogy élhessenek a rokonokkal való kapcsolattartási jogukkal olyan körülmények között, hogy a covid miatt a fizikai látogatásokat felfüggesztették. A két helyzet között ég és föld különbséget érzékelek, mely nagyon rosszul esik. Nehéz szembenézni azzal, hogy valójában milyen nyomorult szinten is van a fejlődő országként számon tartott otthonunk.

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.